S umístěním jsem spokojen, play-off už je něco navíc

Rozhovory
ÚT 2. 3. 2004
Z n o j m o - Závěr základní části extraligy vynesl Orly na čtvrté místo. Zlepšenou hrou po vánoční přestávce a dvěma sériemi vyhraných zápasů nasbírali rekordní počet bodů, což jim v posledních zápasech přidalo klid a nemuseli se strachovat o účinkování mezi osmi nejlepšími. Podruhé ve vyřazovacích bojích narazí Znojmo na Slavii. Trenér Znojemských orlů <b>Pavel Pazourek</b> se zamýšlí nad poslední čtvrtinou dlouhodobé části letošního ročníku extraligy a příštím soupeřem v play-off.
Vstupenky na MS IIHF 2024 v Česku Jak jste spokojen se závěrem základní části a s umístěním?
Poslední čtvrtina nám vyšla velice dobře bodově, dostali jsme se až na čtvrté místo. Atakovali jsme sice i třetí, ale myslím si, že na Spartu už jsme neměli. Ten poslední zápas ukázal naše možnosti, ale hlavně jakou sílu Sparta má. Navázali jsme na dobrou práci po Vánocích, což nás vyneslo na nečekané čtvrté místo. V konkurenci, jaká letos v extralize byla a tak, jak ostatní mužstva posílila, je umístění lichotivé.

Výkonnost se pohybovala nahoru dolů. Po sérii porážek následovala série vítězství. Čím to bylo?
Sérii čtyř porážek nepovažuji za nějak tragickou, protože jsme hráli s Pardubicemi a na Slavii, pak ale přišla pro mě úplně nepochopitelná porážka s Českými Budějovicemi. Prohráli jsme sice ještě další zápas ve Vítkovicích, protože jsme dostali góly hned v začátku utkání, ale pozitivní na tom bylo, že jsme hned v dalším zápase dokázali porazit Zlín a tím nastartovat velmi dobré výkony, potvrzené vítězstvím nad Plzní, Kladnem, Karlovými Vary, Třincem. Všichni by si měli uvědomit, že s takovými mančafty jako jsou Pardubice, Slavia, Sparta nemůžeme vyhrávat jak na běžícím páse, ale jen je občas porazit. Ale i tyhlety mančafty dokážou klidně pětkrát šestkrát po sobě prohrát.

Postup ze čtvrtého místa je úspěch, ale je to i výhoda začínat vyřazovací boje doma, před domácím publikem?
Jsem přesvědčen o tom, že je to úplně jedno. Pokud se zápasy hrají v tak rychlém sledu, tak vůbec nezáleží na tom, které z nich zrovna hrajete doma.

Jednu výhodu to ale mělo, že máte přece jen o dva delší odpočinek než týmy, které hrají v pondělí a v úterý. Stihnete ještě něco natrénovat?
Je hrozně málo času na jakýkoliv odpočinek a trénink před play-off. Měli jsme sérii sedmi těžkých zápasů, po kterých by zákonitě mělo následovat alespoň nějaké volno. Na to ale není čas. Letos nám všechny přestávky v extralize vyšly, po nich jsme hráli dobře. Úžasně nám vždycky pomohly.

Jak jste spokojen s tím, že v se prvním kole utkáte se Slavií?
V play-off už si opravdu není co vybírat. Samozřejmě úplně nejhoršími soupeři by byly Pardubice se Spartou. Slavia je ale úřadující mistr republiky, na to nesmíme zapomenout. Má spoustu kvalitních hráčů. Beránek vyhrál kanadské bodování, Sup je výborný střelec, dokáže zužitkovat přihrávky a vůbec je ten mančaft velmi silný, mnoho hráčů se pohybuje na hranici reprezentace. Je to velice atraktivní soupeř i pro diváky. Rozhodne momentální okamžitá forma obou týmů a důležité bude taky, jak se dokáže mančaft semknout a jestli dokáže do hry dát něco navíc. To v play-off musí být, třeba to pověstné srdíčko.

S čím si myslíte, že na vás Slavia vyrukuje?
Slavia hraje svůj typický usilovný hokej, dobře bruslí, jsou silní v osobních soubojích, bojují na doraz, dobře brání. Je to pro nás velice nepříjemný soupeř a dokáží hrát velice disciplinovaně.

Budou mít hráči nějaké speciální soustředění?
Nechystáme nic nového, ani nějaké zavírání hráčů mimo domovy. Při zápasech doma to bude úplně stejné jako po celou sezónu, v Praze z neděle na pondělí přespíme. Hráči jsou celý rok zvyklí na určitý rytmus a ten teď měnit nebudeme.

A co trenéři? Budou mít nějakou zvláštní psychologickou přípravu?
To opravdu nebude nutné. Psychika pochoduje nejvíc až v momentě, kdy je případný úspěch nadosah. Pak je to opravdu těžké a tehdy se může dostavit pocit zklamání, když se to nepovede.

Myslíte, že se vám letos podaří přejít přes čtvrtfinále?
Dostat se čtyři roky po sobě do play-off se podařilo pouze takovým klubům jako jsou Pardubice, Sparta, Slavia a v době své slávy ještě Vsetín. Takové mančafty jako Třinec, Zlín, Plzeň by nám to mohly závidět, to je třeba taky mít na paměti. V poslední době to vypadá, jako kdyby to byla nějaká tragédie, kdybychom snad přes první kolo nepřešli. Osobně si myslím, že dostat se znovu mezi tu nejvyšší špičku je samo o sobě veliký úspěch a případné lepší umístění už je jen něco navíc. Jsem ale přesvědčen, že když hráči do toho dají všechno, že se může úspěch dostavit.

NEWSLETTER