Každý musí ukázat co v něm je

Rozhovory
ST 14. 4. 2004
Z n o j m o - - Po úspěšné sezóně 2002/2003, ve které působil u znojemských dorostenců a postoupil s nimi do extraligy, po angažmá v Havířově a brněnské Kometě se vrací <b>Leoš Zajíc</b> zpět do Znojma. Tentokrát ale stane na lavičce „A“ týmu. Jeho výhodou snad bude, že působil šestnáct let v Německu a tak vstupuje do nejvyšší české soutěže plný očekávání a s chutí něco dokázat. Není také zatížen předchozími vazbami a začíná s čistým stolem.
Vstupenky na MS IIHF 2024 v Česku Ve Znojmě nejste nováček, už jste zde trénoval dorost. Nikdy jste se netajil ambicemi trénovat v české extralize muže. Jak se těšíte?
Strašně se na to těším. Pro každého trenéra by měla být extraliga cíl. Samozřejmě se do extraligy nemůžou dostat všichni, ale na druhou stranu se význam trenéra nesnižuje tím, když třeba trénuje malý děcka, naopak. Tam si myslím, je ještě důležitější, je to daleko větší dřina. U dospělých musí být člověk spíš psycholog než trenér.

Už jste měl možnost vést Havířov v loňské baráži, letos jste krátce působil v Kometě. Máte za sebou angažmá hlavního trenéra v německé lize. Můžete to nějak srovnat?
To se srovnávat moc nedá. V Německu hraje v klubech mnoho různých národností. Tam se musí trenér zaměřit i na jiné priority než jen na hokej. Nejdůležitější je mužstvo vůbec skloubit, protože každý se chová v podstatě jinak. Švédi a Finové si jsou trochu povahově podobní, Rusové jsou úplně něco jiného, Němci jsou velmi pracovití, Kanaďan se zase chová úplně jinak na ledě a úplně jinak mimo něj. A to když se trenérovi podaří skloubit, tak má určitě úspěch.

Působíte dojmem pohodáře, na střídačce se ale dokážete pořádně rozproudit.
To je hlavně tím, že se snažím reagovat na danou situaci pokud možno přiměřeně. Když je situace vyhrocená, musím nějak reagovat. Lidi o mně říkají, že jsem spravedlivý a snažím se tak k lidem chovat. Mojí výhodou je, že kromě zdraví opravdu nikomu nic nezávidím. Prožil jsem si toho v životě už hodně a emigrace mě donutila naučit se o sebe postarat.

Dostanou v týmu více prostoru mladí hráči?
V současné době je v kádru pět pětek až na jedno nebo dvě místa, která si necháváme volné. Jedná se o klíčové posty a s těma se musí počkat. Každý bude mít možnost ukázat co v něm je a co umí. Nejsem příznivec nějakého škatulkování a nálepkování, musím mančaft poznat sám. Předpokládám, že určitě k nějakému překvapení v kádru dojde. A to je jedině dobře. Musíme mít čtyři vyrovnané pětky, ne jen jednu, na kterou se to hraje.

Takže jste se složením hráčského kádru spokojen?
Absolutne. Myslím si, že Rosťa Dočekal pro to udělal maximum. Je to pro mne obrovský zázemí, mít takového člověka za sebou. Dobře se doplňujeme.

Jaký bude program letní přípravy?
Začínáme 26. dubna a to dvoufázově, mimo středy a pátku, kdy bude trénink jen dopoledne. Budeme určitě hodně využívat Gránic, ty já miluju. Budu se snažit to udělat tak, aby měli hráči z letní přípravy radost. Ono to sice musí bolet, ale je naší povinností zařídit, aby je to bavilo. Samozřejmě budeme používat taky halu na různé hry, samozřejmě nesmí chybět taky rehabilitace.

Ukazuje se, že pozitivní vliv na výkon týmu v české extralize mají buchty od trenérovi manželky. Jak se připravuje vaše žena?
Buchty peče dobré, ale myslím si, že tady na Znojemsku nebude problém nějaké buchty sehnat. A k tomu uzené a dobré vínko. Pokud to bude v play-off potřeba, určitě něco vymyslíme.

NEWSLETTER