Cílem Hořavy je odpoutat se od barážových pozic

Rozhovory
ČT 11. 11. 2004
Z n o j m o - Pod vedením nového trenéra se připravují Orli v extraligové pauze na boje o lepší postavení v tabulce, které by Znojmu určitě slušelo. Lodivod <b>Miloslav Hořava</b> přibližuje, jakým směrem hodlá svůj tým vést a v kterých herních činnostech se musí zlepšit. Hlavní důraz klade na zkvalitnění obranné hry, a proto si přizval na lavičku odborníka přes defenzívu, v Česku ne příliš známého, Jana Votrubu. Nový asistent měl možnost zkušenosti načerpat v průběhu sedmiletého působení ve Švédsku, kde je obrana pověstná svou propracovaností.
Vstupenky na Betano Hockey Games 2024 Po roce a půl se vracíte do Znojma. Odcházel jste hned po skončení neúspěšného čtvrtfinále play-off proti Pardubicím. Prohlásil jste tehdy, že končíte, protože jste nesplnil cíl postoupit dál, přesto se nyní objevuje v médiích, že jste byl vyhozen.
Ono to možná vypadalo, jako bych byl vyhozen, ale taková už byla dohoda před začátkem sezóny. Vedení klubu se chovalo džentlmensky a zůstalo to tak doteď.

Jak se to seběhlo, že jste opět ve Znojmě?
Ve čtvrtek mi Jarda Vlasák učinil nabídku. Věděl, že jsem byl v Boleslavi, že tam mám smlouvu. Informoval se na to, jestli mám zájem a jestli by byla možnost, aby mě Boleslav uvolnila. Prezident klubu Honza Plachý mě zprvu uvolnit nechtěl, ale nakonec po dohodě s manažerem Petrem Kaňkovským mi umožnil opět trénovat extraligu.

Lákalo vás trénovat znojemské mužstvo v tom složení, v jakém je?
To ano, ale hlavně mě lákalo trénovat extraligu. Letošní ročník je opravdu hodně zvláštní tím, že jsou tady kluci z Ameriky, což třeba dalších dvacet let nemusí být.

I přesto, že je mančaft v takovém stavu?
O to víc mě to lákalo, jestli se to nějakým způsobem povede. Chtěl jsem taky vidět kluky, jak reagují, když jsou v takovém stavu, protože v takovém stavu se hráči nejlíp poznají.

Co bude vaším cílem?
Odpoutat se od barážových míst. Nekoukám nikam jinam. Máme devět bodů dolů a dva body na Vsetín.

A v delším horizontu, třeba play-off?
Nad tím vůbec nepřemýšlím, je to hrozně daleko. Základem bude mančaft nějakým způsobem stabilizovat a mít klid k práci, aby nám nehrozila baráž.

S týmem jste absolvoval už čtyři tréninky. Jak se vám mužstvo jeví?
Jsou tady výborní hráči a nemůžeme říct, že by se tady třeba netrénovalo. To je úplný nesmysl, akorát se nedařilo a neměli štěstí. Chceme se trochu víc zaměřit na obranu. Teď už kluci ví, v jaké jsou situaci a v tréninku s nimi není vůbec žádný problém.

Co chcete hlavně na hře Orlů změnit?
Chceme zlepšit obranu, protože to je hrozivé sedmdesát pět obdržených gólů. To je opravdu hodně.

Budete nějak radikálně měnit sestavu?
Možná to bude trochu jinak postavený, ale bůhvíjaký změny tam nebudou.

Co říkáte na postavení v tabulce?
To se tak holt stane. Je to sport, často se něco nepovede.

Jakou funkci bude mít u týmu Milan Kastner?
Jarda Vlasák řekl, že se bude se starat o statistiku, programy, video střižnu a tak podobně.

Přivedl jste si s sebou asistenta Jana Votrubu. Proč právě jeho?
Měli jsme spolu dělat už Vary. Je to člověk velice fundovaný, výborný odborník. Byl sedm let ve Švédsku. A tím, že chceme zapracovat hlavně na obraně, tak k tomu potřebujeme dát nějaké pravidla systém a věřím, že se nám to spolu povede.

NEWSLETTER