Posedmé vyráží Znojmo na extraligový led

Rozhovory
ST 7. 9. 2005
Z n o j m o - Již sedmou sezónu začíná znojemský klub v extralize a za sedm měsíců bude známo, zda šťastné číslo sedm je svou přízní nakloněno i Znojemským orlům. Ze všech šesti dosud odehraných sezón se znojemští hokejisté čtyřikrát dostali do play-off. Letošní cíl je jasný, opět zkusit štěstí ve vyřazovacích bojích, jak potvrdil <b>Jaroslav Vlasák</b>, který je už dvanáct let hlavním šéfem znojemského hokeje.
Vstupenky na Betano Hockey Games 2024 Jak jste spokojen s letošní přípravou na sezónu?
Nejsem trenér, abych hodnotil přípravu. S tím, jak jsme v rámci možností kádr doplnili, jsme spokojeni. Kluci v létě trénovali v pohodě. Myslím si, že můžeme být spokojeni.

Hodláte ještě nějak kádr doplňovat nebo obměňovat?
Momentálně ne, udělali jsme to tak, jak jsme chtěli. V sezóně se uvidí, ale určitě kádr zůstane takový jaký je.

Někteří hráči odehráli přípravná utkání v dresu prvoligových mužstev. Víte, kdo bude uvolněn na hostování?
Jasné není nic. Kluci jsou v kádru u nás. Ti mladí do jednadvaceti let mají vyřízené střídavé starty. Pokud nebudou vytíženi v A týmu, budou hrát jinde, aby nevypadli ze zápasového rytmu. Kde budou nastupovat, je ještě otázkou jednání. Může to být Olomouc, Jihlava...

V prvních přípravných zápasech chytal ve znojemské brance do té doby neznámý Halvor Hårstad-Evjen. Byl jste s jeho výkony spokojen?
Honza Votruba, který v Norsku působil, ho znal a řekl o něm, že je to šikovný brankář. Samozřejmě jsem byl v očekávání, jaký bude. Musím říct, že opravdu Halvor chytal dobře a v zápasech, ve kterých nastoupil, jsme s ním byli spokojeni. Věřím, že bude dobrá dvojka.

Do realizačního týmu přibyl fyzioterapeut Gerhard Breuer. Co bude jeho úkolem?
Bude se starat o regeneraci hráčů a bude tak vlastně pomáhat Oldovi Helebrantovi.

Před sezónou došlo k docela radikálním změnám v pravidlech. Vy, jako viceprezident APK, jste byl u toho. Jak k tomu došlo a proč byly v průběhu přípravy změny zase zrušeny?
Návrh na změnu pravidel vzešel z klubů a první hlasování bylo 13:1 pro změnu. Můj názor je, že by to hře pomohlo. Všechny mančafty se na to připravovaly, ale k zažití nebylo během přípravných zápasů mnoho času. Pak se hlasovalo znovu, změna zpět neprošla. Kluby, které chtěly vrátit zpět původní pravidla, vyvolaly hlasování potřetí, tak se vše vrátilo. Možná před veřejností vypadáme ne moc inteligentně, ale nedá se nic dělat, je to odhlasované.

Bylo to moudré měnit pravidla právě v olympijském roce, navíc, když se všude včetně NHL hraje podle pravidel IIHF?
Možná nejsem ta správná osoba, která by to mohla hodnotit. V NHL se celou dobu hrálo s červenou čárou a přece Kanada třikrát po sobě vyhrála mistrovství světa. Myslím si, že v budoucnu se k tomu stejně vrátíme. Hlavně moc nerozumím manažerům, kteří chtěli pravidla změnit, napřed byli pro a pak to vraceli zpět.

Jak se díváte na čerstvou smlouvu s NHL? Vyvolala mnoho emocí, zvláště pardubický manažer Kusý se dost vztekal. Je sice pravda, že se letos Znojma netýká, ale v budoucnu by mohli být někteří hráči Znojma draftováni, a pak by to byl i váš problém.
Nejde o to, jestli se to týká Znojma, Pardubic nebo nějakého jiného klubu. To se týká přece celého českého hokeje. Jestliže vím, že hráč má tabulkovou hodnotu jeden a půl miliónu a víc jinde nedostanu, tak z Ameriky se mohlo za první kolo draftu dostat až 900 tisíc dolarů, nejhůř 350 tisíc dolarů. Může někdo vykládat, že dostane 400 tisíc z Ruska, já vím své. Odešli nám tam Rachůnek s Eliášem a asi jsem špatný manažer, že jsem ty peníze nedostal. Důležité je, aby byl hráč pod smlouvou, protože bez smlouvy odchází úplně bez náhrady. U nás může být draftovaný Chvátal, Šmach, ale nemůžeme se dívat na to, ve kterém klubu který hráč hraje, jde o celý český hokej.

Jaký jste si stanovili cíl letošní sezóny?
Tak jako každý rok, tak jako jsme to měli i loni, dostat se do play-off a pak se uvidí.

Obligátní otázka, co byste vzkázal divákům?
To, co říkám každý rok, aby se lidi chodili na stadión hokejem bavit a zachovali nám přízeň.

NEWSLETTER