Olympijská přestávka směřuje k přípravě na závěrečné boje o play-off

Rozhovory
PO 13. 2. 2006
Z n o j m o - Extraliga má nyní kvůli zimním olympijským hrám třítýdenní přestávku. Orli hned v prvním týdnu vyrazili na čtyři dny na hory. Nyní již polykají tréninkové dávky, které budou okořeněny kvartetem přátelských zápasů. Kromě Pardubic se utkají se třemi zahraničními týmy z východu. Trenér znojemského týmu <b>Miloslav Hořava</b> přiblížil nejen nejbližší program mužstva, ale vrátil se i k nečekanému trejdu Marka Urama za Juraje Štefanku.
Vstupenky na MS IIHF 2024 v Česku


Marek tady byl hodně oblíbený, odvedl tady výbornou práci. Ale je to hokej a trejdy jsou úplně všude.
— Miloslav Hořava
Dosud největší reakci u fanoušků nevzbudily výkony na ledě, ale výměna Urama za Štefanku. Tento tah byl pro většinu překvapivý.
Beru to jen z hokejového hlediska. Myslím si, že mančaft potřeboval nějakou takovou vzpruhu a potřeboval ji i Marek. Pro mě to bylo celkem normální, protože i já jsem se takhle dost nacestoval i jako hráč i jako trenér. Daleko složitější to určitě bylo pro pana Vlasáka a Kaňkovského, protože tady s Markem prožili celou tu dobu. Marek tady byl hodně oblíbený, odvedl tady výbornou práci. Ale je to hokej a trejdy jsou úplně všude. Netřeba to brát jako konec světa, může mu to pomoct a určitě se ještě v této sezóně probudí a začne střílet góly.

Proč padla volba zrovna na Juraje Štefanku?
Takový typ hráče jsme do mančaftu chtěli a jsme s nim spokojeni. Díky faulu na něj jsme na Spartě dali vítězný gól. Je úplně typově jiný než Uram. Ty dva nejde srovnávat. Je to silový hráč, důrazný, poctivý. Je to hráč pro play-off. Občas to trochu přehání s důrazem, stejně jako Zdeněk Ondřej a bývá častěji vylučován. To je asi jeho jediná slabina.

Odešel Heš, přišel Nikolov.
Jirka nám odvedl celkem slušnou práci, mnohokrát jsme s ním mluvili, ale nikam se to nehýbalo. Pak projevil přání jít zpátky do Trenčína, tak jsme mu to umožnili. Když jsme zjistili, že je volný Nikolov, tak jsme ho vzali.

foto/
≡  Trenérská sestava Orlů
Kádr není příliš široký, celou sezónu v podstatě hrajete na tři řady. Dá se play-off uhrát na tři pětky?
Samozřejmě by bylo lepší mít čtyři pětky, ale když je situace taková, nemá cenu nad tím plakat. Jsem rád, že mám aspoň ty tři pětky a že nám hráči drží pohromadě. Doufám, že do začátku play-off tu čtvrtou pětku dohromady z mladých kluků dáme. Máme nasmlouvaný kluky většinou z první ligy, z Jihlavy, z Olomouce a z Mladé Boleslavi. Když vypadnou, můžeme je použít.

Jak to vypadá se zdravotním stavem Berouna, Mikulíka, Chvátala?
Mikulík už jezdí na kole, do čtrnácti dnů by snad mohl začít na ledě. Beroun a Chvátal už jsou v pořádku a zbytek je také zdravý i po lyžařském soustředění.

Na horách se vám líbilo?
Hned v pondělí jsme měli nádherné počasí, pak sice trochu sněžilo, ale bylo to bezvadný. Čtyři dny jsme jezdili na běžkách, rehabilitovali jsme a chodili do sauny. Hlavně jsme potřebovali vyčistit hlavy.

Tým je na 5. místě, přesto čtyři kola před koncem základní části nemá jistotu play-off. V posledních zápasech se ale utká s týmy, které jsou v tabulce pod ním. Nejvíc kousat budou zřejmě Č. Budějovice a Pardubice, kterým jde o play-off. Plzeň a Kladno už nemají o co hrát. Budou to lehká utkání?
Nikdy jsem neřekl, že nějaké utkání bylo lehké. Letos byly všechny velmi těžké. Teď se díváme na první zápas, kdy máme Kladno, ten musíme zvládnout. Potom se budeme dívat dál. Pro nás je důležité se do play-off dostat, pak se uvidí.

Jak se vám zamlouvá nynější třítýdenní pauza?
Celá sezóna je letos taková divná. Je to hrozně rozkouskovaný. Třeba teď se začlo 3. ledna, pak byla pauza a ke konci jsme hráli šest zápasů během čtrnácti dní. Není to dobře udělaný, ale je to pro všechny stejný. Pro hráče by bylo určitě lepší, kdyby se hrálo v kuse. Teď je to olympiádou, ta je jednou za čtyři roky, s tím se nedá nic dělat. Výhodou by to bylo, jen kdyby se měli vrátit nějací hráči po zranění, ale na vývoj sezóny by bylo lepší, kdyby se hrálo.

Jaký bude program Orlů během přestávky? Hrajete čtyři přípravné zápasy. Proč jste si vybrali zrovna tyto soupeře?
Pardubicím vracíme přípravný zápas z léta. Slovenské týmy hrají trochu jiný hokej, chceme si něco vyzkoušet a zjistit, jak na to zareagují hráči. Navíc Nitra a Trenčín jsou první a druzí v jejich lize. Jsem rád, že tam máme i Chimik. Je to výborný mančaft, teď pátý v jejich lize. Chtěli jsme sehrát jeden těžký zápas. Jinak budeme trochu víc trénovat, odehrajeme přípravné zápasy a pak už to budeme směřovat na extraligu, abychom se na ty čtyři rozhodující zápasy připravili.

Většině fanoušků se ale nyní honí v hlavě olympiáda, mnoho lidí se těší na olympijský hokejový turnaj. Co říkáte na složení našeho týmu?
Na nominaci má každý jiný názor, někoho by přibral, někoho by vyřadil. Nominace je taková jaká je a je to dělaný podle výsledků. Když se to povede, bude to dobrý, když se to nepovede, bude se to kritizovat.

Tipnete si umístění?
Jsem toho názoru, že našemu týmu nesvědčí, když se o nich dopředu mluví jako o favoritech. Je tam čtyři pět týmů, kteří jsou velice silný a říkat, že to bude Nagano a že jedeme pro zlato, to není dobře. Klukům bych to samozřejmě přál, ale jakmile je nalajnovaná zlatá cesta, tak to nefunguje.

Olympiáda je sice nyní na prvním místě, přesto vás fanoušci na těchto stránkách zásobují otázkami. Zaujalo vás něco z pozitivních či negativních názorů?
Dotazy jsou normální, lidi na to mají svůj názor a úplně nevidí do toho, co se děje v mančaftu. Z hlediště to vypadá jinak. Já, když se jdu podívat na nějaký sport, tak taky si říkám, co se tam děje, proč tam nedá tam toho nebo onoho. Tohleto odpovídání beru jako službu klubu fanouškům. Fanoušky potřebujeme, bez nich se hokej hrát nedá. Někdy se u toho i zasměju, jsou tam vtipné připomínky typu Uram zpátky, Hořava ven.

NEWSLETTER