Problém Znojma? Slabý důraz, říká Jan Votruba

Aktuální zprávy
SO 18. 3. 2006
Z n o j m o - Nejvíce útočné, ale také nejméně povedené ze strany Orlů bylo třetí čtvrtfinálové utkání. Série se po přesunu do Znojma zbavila přemíry obranné hry a zaplněná Hostan Aréna viděla množství šancí na obou stranách. Pohříchu jich méně proměnili domácí, jen Jiří Dopita sám třikrát nedokázal dopravit puk za Pince v jasné příležitosti. "Škoda těch šancí ve třetí třetině, ale nehráli jsme dobře hlavně v prvních dvou třetinách. Dali jsme jen jeden gól a to je málo," říká Dopita, který patřil k nejlepším hráčům na ledě. "Z naší strany to bylo dost ustrašené, pak jsme to trochu otevřeli a Vítkovice nám utekly," dodal.
Vstupenky na MS IIHF 2024 v Česku

Rozhodující se pro průběh utkání ukázala být třetí branka Vítkovic, kterou vstřelil po samostatném nájezdu Zbyněk Irgl. Podle Dopity to bylo výsledkem otevřené hry Orlů v poslední desetiminutovce. "Byl to nahazovaný puk od modré čáry, jejich obránce to zachytil a poslal hráče do samostatného nájezdu. Naše obrana tam byla trochu otevřená, snažili jsme se o vyrovnání," řekl Dopita.

Znojmo začalo utkání jako obyčejně na čtyři útoky, jen nemocného Ministra nahradil Lubomír Vaškovič. Po první třetině ale trenéři stáhli sestavu na tři útoky, zatímco Vítkovice nadále střídaly čtyři útočné formace. Právě levé křídlo čtvrtého útoku Pavel Šebesta nakonec vstřelil vítězný gól. Přesto si Jiří Dopita myslí, že Vítkovičtí na tom se silami nebudou výrazně lépe. "Hrajeme tak celou sezónu, jsme na to zvyklí, takže v tom bych problém neviděl. Navíc celou první třetinu hrál čtvrtý útok, takže bych se nebál toho, že bychom byli víc unavení než Vítkovice.

Podobný názor má také trenér Jan Votruba. "Ve hře na tři útoky problém nebyl, hráči jsou na to zvyklí," přitakal. Problém viděl spíš ve velmi dobré hře hostujícího týmu. "Vítkovice hrály líp, vycházel jim líp systém, jak obranný tak útočný. Měly rychlé protiútoky a byly taky lepší v individuálních činnostech, zejména jeden na jednoho v naší třetině. Tam se projevil největší rozdíl, vítkovičtí hráči si opravdu dovolovali, chodili do brány a měli šance. Prostě jsme je nedokázali zastavit."


Chybělo nám štěstí, ale taky jsme tomu štestí nešli moc naproti.
— Jan Votruba
Podle Jana Votruby chyběl Znojmu i pořádný důraz před ostravskou brankou. "Vítkovice velmi dobře bránily, a když jsme se do šance dostali, tak tam bylo z naší strany málo agresivity, málo důslednosti, byli jsme měkčí. Samozřejmě i ty puky se k nám neodrážely, chybělo tam trochu štěstí, ale my jsme tomu štěstí nešli moc naproti," přiznává Votruba.

Do Hostan Arény si našly cestu čtyři tisícovky fanoušků a vytvořily v porovnání se zápasy v Ostravské ČEZ Aréně chvílemi velmi bouřlivé prostředí. Také Jiří Dopita si jejich příspěvek ke zdaru play-off pochvaloval. "Určitě nám diváci pomohli, ale paradoxně máme letos lepší výsledky venku než doma. Určitě to prostředí je lepší, člověk to zná, takže doufám, že zítra to utkání zvládneme a využijeme aspoň jednou domácí prostředí. Vedli jsme 1:0, teď 1:2 prohráváme, ale stále to je otevřené."

Jan Votruba očekává od nedělního duelu ze strany ostravského týmu ještě tužší defenzívu. "Myslím si, že Vítkovice už naznačily, že jsou spokojeny s jedním vítězstvím tady. Zítra podle mě budou velice bránit, budou čekat na naše chyby a na rychlé protiútoky."

Změny v sestavě znojemští trenéři zatím nechystají, ale o tom, jak na soupeře vyzrát, budou zřejmě přemýšlet celou noc. "Uvidíme, na přemýšlení o změnách máme celou noc, přemýšlet o tom určitě budeme. Uvidíme zítra na rozbruslení, zda tam nebudou nějaké drobnější zdravotní potíže, ale je možné, že budeme hrát určité fáze zápasu na čtyři útoky."

NEWSLETTER