Odhodlané Vítkovice vyzvou nažhavené Orly

Naši soupeři
ČT 16. 11. 2006
Z n o j m o - Druhé utkání Orlů po krátkém zápasovém odpočinku se znovu odehraje na domácím ledě. Vítězstvím nad Slavií postoupili na osmé místo a nyní je čeká předposlední tým tabulky. Vítkovice mohly získat skalp lídra tabulky Českých Budějovic, ale odešly pouze s bodem. Do Hostan arény tak zavítá mužstvo, kterému se zvedlo sebevědomí, ovšem znojemští hokejisté budou mít výhodu v tom, že téměř prohrané utkání vyhráli. Zápas začne v 17:30.
Vstupenky na MS IIHF 2024 v Česku
Proč přijít na hokej?

Zvítězí v Den boje za svobodu a demokracii JIH nebo SEVER Moravy?
Orli nezapomněli vyhrávat.
Bude pro trenéra Fryčera výhodou, že znal Jirku Tvaje už jako týnejdžra?

Znojmo podržel vynikající Trvaj

V ČEZ aréně se Znojmu podařilo domácím přerušit sérii čtyř výher, především díky předvedenému výkonu brankáře. „Takový zápas se hodnotí jenom dobře. Podali jsme ve všech řadách výborný výkon a z branky nás podpořil vynikající Trvaj,“ rekapituloval střetnutí znojemský trenér Miloslav Hořava. Zato na Milošovi Holaňovi bylo patrné zklamání. „Prohra nás mrzí. Věděli jsme, že Znojmo to postaví na Trvajovi, ale hlavně v první třetině jsme ho mohli několikrát překonat, bohužel se to nepodařilo. Hráči bojovali do poslední chvíle, bod by si zasloužili, ale štěstí se k nám dneska otočilo zády.“

Přestávka udělala z agenta trenéra


...začínal u mě tehdy šestnáctiletý brankář Jirka Trvaj.
— Miroslav Fryčer
Vítkovice, stejně jako Znojmo, očekávaly s nadějí extraligovou přestávku. Jejich výkony je přivedly až téměř ke dnu tabulky. Vedení klubu proto sáhlo k obvyklému kroku, výměně trenéra. Za Miloše Holaně přišel k týmu Miroslav Fryčer, který až dosud dělal hráčského agenta. „Kdyby to byl jakýkoli jiný klub, na devadesát devět procent bych to odmítl. Vítkovice jsou pro mě srdeční záležitost, je to klub, ve kterém jsem se dostal k velkému hokeji,“ objasňuje svoje rozhodnutí. Zemětřesení na vítkovické střídačce ale neskončilo. Těsně před posledním zápasem s Českými Budějovicemi byl odvolán asistent trenéra Mojmíre Trličík. Jeho místo dočasně zaujal vedoucí mužstva Petr Bolek.

Hned v prvním utkání zažili noví lodivodi křest ohněm. Do ČEZ arény zavítal vedoucí celek soutěže HC Mountfield. Vítkovice padly až brankou v prodloužení, přesto trenér Fryčer své svěřence chválil: „Bod proti takovému soupeři není k zahození. Rozhodlo deset minut na počátku druhé třetiny, kdy jsme inkasovali a poté trochu přestali hrát. Bylo to vyrovnané utkání, v prodloužení se potvrdilo staré heslo nedáš-dostaneš. S výkonem mužstva jsem ale přesto spokojen."

Benjamínek extraligy

Vítkovický trenér překvapil ještě jednou věcí. Do zápasu nominoval teprve patnáctiletého Adama Sedláka. Po Michailovi Jaškinovi, který nastoupil na jedno střídání při benefici svého otce ve třinácti letech, je nejmladším hráčem v české extralize vůbec. Výtky na jeho věk lehce odbyl: „Kdyby na to Adam neměl, nepostavím ho! Sedlák je talentovaný bek. Je mu patnáct a hraje dobře. Jiní přece začínali mezi dospělými také v tomto věku. Růžička, Musil, Kaberle... I já před lety ve Vítkovicích." Liga je uzavřená a Fryčer naplňuje jeden z důvodů, proč se tak stalo. Dát šanci mladým. „Já ze svých plánů neustoupím. Už když jsem trénoval Havířov, začínal u mě tehdy šestnáctiletý brankář Jirka Trvaj,“ prozrazuje pro znojemské fanoušky zajímavou informaci na www.hokej.cz.

Sestava z posledního zápasu: Pinc - Jasečko, Gulaši, Sedlák, S. Hudec, Jurečka, Chmelíř - T. Káňa, Burger, P. Hubáček - Irgl, Šimíček, Krenželok - Tomášek (42. Kropáč), R. Procházka, Köhler

Trenéři: Miroslav Fryčer

NEWSLETTER