Ohlédnutí za orlí sezónou 2006 – 2007<p>Čtvrtfinále play-off

Aktuální zprávy
NE 22. 4. 2007
Po vydařené sérii v předkole play-off s Kladnem byl Orlům dopřán týden klidu. Poté následovala čtvrtfinálová série s pardubickým Moellerem, který byl sice papírovým favoritem, avšak hokejisté Znojma se v závěru sezóny rozehráli k výborným výkonům a svou herní pohodu chtěli ukázat i proti druhému celku extraligové tabulky.
Vstupenky na MS IIHF 2024 v Česku

Z Pardubic bez vítězství

Jenže Orli nedokázali navázat na výborné taktické výkony proti Kladnu a vymstilo se jim to. V prvním utkání pouštěli soupeře do mnoha šancí a ten je dokázal využít. Nevedla se jim pozorná obrana a Pardubice trestaly hlavně v přesilovkách. Orli odešli z ledu poraženi poměrem 5:2. Střelec druhé znojemské branky Michal Tvrdík našel důvod porážky v dobré útočné hře Pardubic a jejich tahu na branku. „Rozhodlo to, že šance, které jsme si dokázali vypracovat, se nám nepodařilo proměnit. Byli jsme minimálně dvě třetiny rovnocenným soupeřem. Pak jsme inkasovali góly, které nás srazily dolů.“

foto/
≡ V každém utkání bylo bezpočet osobních soubojů
V nepovedeném zápase ztratilo Znojmo Karla Pláška, který si po střetu s Havířem poranil rameno. Jak se později ukázalo, bylo to natolik vážné, že už do dalších bojů v play-off nezasáhl. Tvrdík byl ze ztrát rychlonohého spoluhráče smutný: „Vypadá to, že má Karlos vykloubený rameno a že už má po sezóně. Je to hrozná škoda, protože byl hodně platnej.“

Druhé utkání začala obě mužstva daleko opatrněji a dvě třetiny byl bezbrankový stav, Znojmo mnohem lépe bránilo než v prvním duelu. Po gólu Andrašovského z úvodu poslední třetiny Orli otevřeli hru a přidávali na tlaku. Ale ani závěrečná power play nevedla k vyrovnání, naopak Moeller skóroval do prázdné znojemské brány.

Orli na pokraji vyřazení

Čtvrtfinálové boje pokračovaly dvojzápasem na jihu Moravy. Orli si do svého hnízda nepřivezli vůbec lichotivý výsledek a potřebovali vyhrát obě utkání, jinak by už situace byla velmi kritická. Ale ani ve třetím utkání čtvrtfinálové série se nepodařilo Orlům nad Pardubicemi zvítězit, dokonce jim nevstřelili ani jeden gól. Konec střetnutí se nesl ve znamení tvrdých pěstí. První potyčku obstaralo duo Švrček – Hlinka a výsledkem byly zaplněné trestné lavice na obou stranách. Minutu před koncem utkání předvedl svůj bitkařský um Svoboda, když se pustil do Pivka. Obdržel za to trest ve hře, což znamenalo automaticky stop v dalším zápase. Znojmo tak v sérii prohrávalo už 0:3 a jediná prohra je dělila od vyřazení.

Zmrtvýchvstání Znojma

foto/
≡ Orli se ještě nehodlali vzdát
Svobodova bitka jakoby Orly nastartovala do čtvrtého zápasu. Hráli už od začátku velmi aktivně a odměnou jim bylo rychlé dvoubrankové vedení, o které se postarali Mojžíš a Dopita. Hosté sice v polovině utkání v početní výhodě snížili, avšak poslední slovo si vzal Tvrdík, jenž svým gólem upravil na konečných 3:1. Znojmo tak ve čtvrtfinálové sérii snížilo na 1:3 a nastalo opět stěhování do Pardubic. Nálada v týmu se zvedla, bylo cítit odhodlání a vůle po vítězství. „Zadarmo od nás nic nedostanou, bude záležet na tom, jak se s tím poperou. Žádný mančaft zápas nevypustí, je to play off a hraje se až do úplného konce,“ prohlásil před cestou Dopita. Kapitána Orlů potěšilo i to, že vstřelili Lašákovi tři branky: „Je dobře, že jsme mu dali konečně nějaké góly a zkomplikovali mu situaci. Asi už si začínal myslet, že je neprůstřelný. Ale to rozhodně není a dnes se jeho kouzlo zlomilo.“

Z Pardubic vítězně

Precizní, taktický výkon předvedlo Znojmo v pátém duelu. Vedlo již od 7. minuty brankou Růžičky, další gól přidal hned v úvodu druhé třetiny Tvrdík. Orli svého soupeře téměř k ničemu nepustili, kontrolovali hru a zaslouženě si odvezli z Pardubic výhru. Brankář Trvaj si díky svému bezchybnému výkonu připsal první nulu v play-off.

Nervák až do konce

foto/
≡ Pavel Selingr v nájezdu
A stěhování národů pokračovalo. Na šestý zápas přišla do Hostan arény opět slušná návštěva a očekával se lítý boj. Domácí vstoupili do utkání odhodlaně a byli lepším týmem. Soupeř ale brzy hru vyrovnal a byl to hlavně brankář Trvaj, který držel Orly v naději na úspěch. Drama trvalo až do konce. Orli vedli, Pardubice v polovině zápasu vyrovnaly. Ale poslední slovo měli nakonec přeci jen domácí, když se v polovině třetí části trefil Selingr. Na nervy všech přítomných si zabrnkal Dopita, když při power play místo střely do prázdné branky přihrával a hned v zápětí se nechal trochu lacině vyloučit. „Neměl jsem pocit, že to byl faul. No, byli jsme v oslabení, aspoň jsme mohli beztrestně vyhazovat,“ se stoickým klidem hodnotil adrenalinový konec zápasu Dopita.

Orli padli až v sedmém zápase

Až sedmý zápas měl tedy rozhodnout o tom, kdo z dvojice Znojmo – Pardubice postoupí do semifinále. Orli dokázali vyhrát třikrát za sebou a dokázali se vzepřít favorizovanému soupeři. „Za stavu 0:3 by nikdo neřekl, že se zvedneme, a to zítra jedeme na sedmý zápas do Pardubic. Takže paráda. Věřili jsme tomu, neměli jsme co ztratit. V Pardubicích chodí 9000 lidí, ti je budou hnát dopředu, uvidíme, jak to tam bude vypadat,“ prohlásil před rozhodující bitvou Pavel Selingr.

Na pardubickém ledě jim domácí, taženi autorem tří branek Petrem Sýkorou, nedali téměř žádnou šanci. Pardubice po sérii tří proher v řadě na nic nečekaly a hned od úvodních vteřin se na svého soupeře vrhly pěkně zhurta. V posledním zápase sezóny rozhodly dvě slepené branky na konci první třetiny, ze kterých se už znojemský tým neotřepal. Orli tak po loňském bronzu končí sezónu na sedmé příčce.

foto/
≡ Jiří Dopita na sebe poutal stálou pozornost pardubických beků
Znojemská hokejová euforie skončila! Do dalších bojů postoupily Pardubice, ale Znojemští orli nemají důvod věšet hlavy. Od začátku dokázali favorizované soupeře potrápit takovým způsobem, který na opačné straně vyvolával údiv, poté nervozitu, která v závěru kulminovala až v hysterii. Pracovitost, důslednost, vůle a odhodlání zdobily znojemský tým. V každém zápase si Orli hrábli až na dno sil a často jim pomohlo k úspěchu i štěstí. To se ale k nim v posledním zápase obrátilo zády a zahledělo se na hokejku nejlepšího extraligového kanonýra Sýkory, který poslal Orly na zaslouženou dovolenou.

Při poslední tiskovce vysekl svým svěřencům poklonu trenér Miloslav Hořava: „Pro mě má tato série jediného vítěze, a to jsou naši hráči, protože dokázali i proti tak arogantnímu mužstvu jako jsou Pardubice, že hokej hrát umí. Proto jsou pro mě vítězové. Skromnost a pracovitost byla na naší straně. To, co jsme si zažili v sérii, hráče jedině vyburcovalo.“

NEWSLETTER