Jareš: "V létě jsem trénoval střelbu na suchu, tak se to snad trochu projevilo."

Aktuální zprávy
ST 14. 11. 2007
<em>Znojmo</em> - Orlům reprezentační přestávka přišla k duhu. Na souseda v tabulce se vytáhli a v podstatě celých šedesát minut byli pány na ledě, vyjma doby, kdy hráli v oslabení. Všechny čtyři branky vstřelili v přesilovkách, které sehráli velmi dobře a kdyby proměnili byť jen polovinu vyložených šancí, byl by příděl na kontě hostí daleko výraznější. Svůj střelecký apetit potvrdil dvěma góly <b>Richard Jareš</b> a upevnil si tak vedoucí místo ve statistikách extraligových obránců.
Vstupenky na MS IIHF 2024 v Česku

Jareš celý zápas hýřil aktivitou a hlavně v přesilovkách se tlačil před branku, odkud taky oba góly vstřelil. Sám ale připisuje velkou zásluhu náhodě: „Dneska to byly dva šťastný góly. Přijel jsem před bránu, plácnul jsem do toho a ono to tam padlo. Ke všem vstřeleným gólům i asistencím je třeba moře štěstí.“ Kde se v něm vzala nevídaná aktivita a chuť útočit? „V minulé sezóně jsem hrál vždycky s útočně laděným bekem, takže jsem byl já ten bránící. Je jasné, že se mi potom moc gólů a nahrávek nepřipisovalo. Letos hraju s vyrovnaným bekem, vzájemně se zastupujeme, jeden útočí, jeden brání,“ vysvětluje své probuzené choutky Jareš.

foto
⇒ Richard Jareš vede statistiky obránců extraligy, je na čele kanadského bodování Orlů, ale také ze znojemských hráčů nasbíral nejvíce trestných minut, a to 34 za 17 dvouminutových trestů.

Pohled do statistik jeho slova potvrzuje. Za minulé dvě sezóny vstřelil ve znojemském dresu pouhé tři branky a nasbíral dohromady jedenáct kanadských bodů. Letos již skóroval šestkrát a připsal si i stejný počet asistencí. Jareš s úsměvem prozradil i další důvod jeho přesnější mušky: „V létě jsem trénoval střelbu na suchu, dost jsem si přidával, tak se to snad trochu projevilo. Většinou jsem dřív honil nejvíc fyzičku, teď jsem se zaměřil i na střelbu. Je pravda, že naposledy jsem ji takhle trénoval v juniorech, teď jsem se k tomu vrátil.“

Nezanedbatelným aspektem Jarešova zlepšeného projevu je i to, že většinou nastupuje na led v první pětce, hraje i přesilovky, takže jeho zápasový timing je téměř třicetiminutový. „Už od loňska hraju za Dopiho lajnou a ten od té doby, co je tady, hraje minimálně 30 minut za zápas. To je taky možná hlavní důvod. Když jste na ledě 10 minut, nemáte tolik šancí vstřelit gól,“ prozrazuje. „Taky jsme hodně trénovali přesilovky, více se cpeme do střelby,“ dodává urostlý obránce.

Na Orly teď čeká v devíti dnech pět zápasů, hraje se prakticky obden. O to důležitější byla výhra nad Ústeckými Lvy, která je posunula v tabulce na desáté místo a vnesla do kabiny trochu klidu. Stejně to vidí i Jareš: „Bylo důležitý, že jsme vyhráli s mančaftem, který byl na dostřel, tím se nám podařilo trochu odskočit. Konečně jsme si to mohli užít.“ Po dni volna cestují Orli do Liberce, v neděli doma změří síly s Kladnem. Zlepšená hra navádí k optimismu, ale to Jareš odmítá: „K tomu radši nebudu nic říkat. Vždycky jsme říkali, když se nám doma povedl zápas, že by to chtělo přenést to do příštího zápasu venku a pak to dopadlo katastrofou.“ Pak ale dodává: „Samozřejmě se budeme snažit z Liberce něco přivést, ale hlavně se musíme zaměřit na nedělní zápas, kdy musíme vyhrát s Kladnem.“

NEWSLETTER