Dvě Svobodovy trefy přinesly tři body

Aktuální zprávy
ST 2. 1. 2008
<em>Znojmo</em> - Mohlo se zdát, že sedmá minuta utkání bude pro Znojemské orly osudová, když hokejisté Mountfieldu v rozmezí dvaadvaceti vteřin vstřelili dva góly. Se Znojmem, které v této sezóně nejenže nad Českými Budějovicemi nevyhrálo, ale dokonce jim nedokázalo vsítit jedinou branku, to nevypadalo dobře. Přesto nesložilo zbraně a v jedenácté minutě snížil v přesilové hře Růžička, jenž využil odrazu od zadního mantinelu. „Dali jsme šťastnýho góla, začali jsme si víc věřit a ukázalo se, že se s nimi dá hrát,“ prozradil po zápase Svoboda, střelec dvou gólů, jimiž zajistil Orlům plný bodový zisk.
Vstupenky na MS IIHF 2024 v Česku

Už v první minutě se před Trvajem ocitl osamocený Vak a bylo jasné, že budějovické mužstvo nebude chtít ze znojemské Hostan arény odjet s prázdnou. „Od začátku na nás vlítli, hráli venku, ale působili jako by hráli doma,“ říká Svoboda. Orli se navíc ve čtvrté minutě museli bránit dvojnásobné přesile Mountfieldu, která trvala půldruhé minuty. „Ubránili jsme přesilovku tři proti pěti, ale pak jsme dostali dva góly ve dvou střídáních. Byli jsme z toho trochu přejetí. Důležitý bylo, že jsme se z toho vzpamatovali a dopadlo to, jak to dopadlo,“ oddychl si.

foto
⇒ Dvěma góly se Svoboda posunul v týmových statistikách střelců na druhé místo za Dopitu

Dvoubrankové vedení hostů smazal téměř v závěru druhé třetiny Selingr, když se Budějovice musely bránit ve třech a pokračující přesilovou hru ve třetí třetině využil právě Svoboda. Necelé dvě minuty před koncem utkání zajistil i dvoubrankové vedení. Se Selingrem ujížděli dva na jednoho. Svoboda, který měl puk na holi, raději volil střelu. „Čekal jsem, až bude Seli ve výhodné pozici, ale hráč už ho měl, tak jsem zvolil střelu,“ prozrazuje.

Chvíli nato ale znojemským fanouškům zatrnulo. Budějovice dokázaly snížit na rozdíl jedné branky. Poté se ještě snažily prosadit v power play, a tak drama trvalo až do závěrečné sirény. „Už jsme mysleli, že to máme v kapse. Zbývaly dvě minuty, měli jsme to zahrát líp a když o dva góly vedeme, tak by se už nic nemělo stát,“ krčí rameny Svoboda.

Znojmo muselo hodně improvizovat v sestavě. Chyběl hlavní tahoun Dopita, který si z utkání na Kladně dovezl zranění kolene. Nyní prochází vyšetřením a během dvou tří dnů se dozví, jak závažné poranění má. Svoboda si je vědom, že Dopitova osobnost je důležitá nejen na ledě, ale i v kabině: „Už to, že je v šatně, tak ta psychika kluků jde nahoru. Když chybí, tak to musí vzít do rukou někdo jiný. Dneska všichni v kabině táhli za jeden provaz.“

Nadcházející program nemají Orli jednoduchý. V pátek jedou na pražskou Spartu a v neděli do Karlových Varů. Zřejmě se budou muset v útočných řadách obejít bez Dopity, Procházky, Kucharczyka, v obraně bez Tesaříka a Chmelíře, a tak trenéři budou muset znovu najít vhodné složení, které by vedlo ke zisku bodů.

NEWSLETTER