Odhodlané Orly prověří vedoucí mužstvo soutěže

Naši soupeři
ÚT 12. 2. 2008
<em>Znojmo</em> - Znojemští orli stojí před těžkým úkolem, získat v závěru více bodů než soupeři okolo desátého místa. Jedině tak si mohou vybojovat účást ve vyřazovacích bojích. Situaci jim komplikuje zranění dvou klíčových hráčů, kteří se již do konce základní části na ledě neobjeví. Dokonce ani los posledních čtyř kol není nikterak příznivý, ovšem Orli jsou odhodlaní svůj cíl splnit. Prvním soupeřem na cestě do vytouženého play off bude ve středu od 17:30 lídr soutěže České Budějovice.
Vstupenky na MS IIHF 2024 v Česku

Při pohledu na tabulku extraligy to pro Orly nevypadá tak špatně, jsou na jedenácté pozici, na postupovou desátou příčku jim schází pouze bod a na osmé místo body dva. Když se ale podíváme na další okolnosti, situace se značně komplikuje.

Na marodce mužstva figurují dvě velké opory. Kvůli operaci kolene je mimo hru tahoun Jiří Dopita a ještě horší ztrátou je absence Jiřího Trvaje, jenž inkasoval nešťastnou ránu pukem do ukazováčku pravé ruky. Třetím hráčem na marodce je útočník Aleš Padělek. Ani los posledních zápasů není příliš pozitivní, Orly čeká čtveřice silných mužstev, venku se utkají s Mountfieldem a v posledním kole s Třincem, doma přivítají Spartu a Karlovy Vary. Důkazem toho, že Znojmo nehází flintu do žita a touží po play off, je výstižná věta kapitána Radima Bičánka: „Uděláme pro to všechno!“

V týmu Jihočechů mají zcela odlišné starosti. Mountfield vede tabulku extraligy o šest bodů a před druhou Slavií má ještě zápas k dobru. Poslední utkání sice na vlastním ledě prohrál 0:4 se Spartou, ovšem předcházejících pět výher v řadě ukazuje sílu mužstva. Budějovice se mohou pochlubit nejmenším počtem inkasovaných branek a jejich 156 vstřelených gólů překonala pouze Slavia s Plzní.

⇒ Velký podíl na vítězství 4:3 proti Mountfieldu nesl Jaroslav Svoboda, který si v utkání připsal dvě branky.

České Budějovice vyznávají především týmovou hru, jejich nejproduktivnějšímu hráči Viktoru Hüblovi patří s 30 (18+12) body v kanadském bodování extraligy až sedmnácté místo, ovšem další pětice hráču se dostala přes hranici 24 bodů (Jiří Šimánek 28 (18+10), Tomáš Kůrka 28 (17+11), Petr Sailer 26 (13+13), Kamil Brabenec 24 (13+11) a Michal Hudec 24 (9+15). Útok značně podporuje také obránce Milan Toman se sedmi góly a patnácti přihrávkami. Post brankářské jedničky si drží zkušený Roman Turek.

V letošních vzájemných zápasech se povedlo Orlům jednou zvítězit, když v minulém souboji uspěli v Hostan aréně poměrem 4:3. Přesnými střelci byli Růžička, Selingr a dvěma góly v závěrečné třetině rozhodl o zisku tří bodů Svoboda. Předcházející dva duely skončily pokaždé výhrou Jihočechů 3:0.

České Budějovice budou postrádat Štěpána Hřebejka a nejistý je také start Kamila Brabence s Filipem Novákem.

Sestavy z posledního utkání

HC ZNOJEMŠTÍ ORLI: Trvaj - Švrček, Jareš, Bičánek, Tesařík, Mojžíš, Kotaška, Chvátal - Selingr, Erat, Kucharczyk - Svoboda, R. Procházka, Demel - M. Růžička, Haman, Plášek - Čachotský, Beroun, Meidl

HC MOUNTFIELD ČESKÉ BUDĚJOVICE: Turek - Sičák, Frolo, Toman, Vydarený, Mucha, Gřegořek, Macháček, od 51. navíc Bolf - Kůrka, Šimánek, Sailer - L. Květoň, V. Hübl, Kotrla - Hudec, Vak, Veselý - Gulaš, Mertl, Mikulík

Ostatní zápasy 49. kola
HC Slovan Ústečtí Lvi - HC Oceláři Třinec
HC GEUS OKNA Kladno - HC Litvínov
HC Lasselsberger Plzeň - RI OKNA Zlín
HC Sparta Praha - HC Energie Karlovy Vary
HC Moeller Pardubice - HC Vítkovice Steel
Bílí Tygři Liberec - HC Slavia Praha

NEWSLETTER