Devátou extraligovou sezónu uzavřeli Orli na desáté pozici

Aktuální zprávy
ST 5. 3. 2008
<em>Znojmo</em> - Znojemští orli mají za sebou devátý rok v nejvyšší soutěži, ve kterém se teprve po třetí nedostali mezi nejlepší osmičku. Mužstvo bylo neustále sužováno mnoha absencemi, s prázdnou marodkou si zahrálo minimum zápasů a stále se pohybovalo kolem desátého místa. V závěru základní části si skvělými výkony zajistilo postup do předkola, kde vyčerpanému Znojmu ukončil sezónu Třinec.
Vstupenky na Betano Hockey Games 2024

Průběh sezóny

Znojmo vstoupilo do letošní sezóny porážkou 2:4 na ledě Litvínova, ovšem v druhém kole si připsalo premiérové vítězství, když doma přehrálo 4:3 Pardubice. Úvodní čtvrtina hokejistům Jihomoravanům příliš nevyšla a ze třinácti utkání měli na svém kontě jen čtyři výhry, z nichž pouze jedna znamenala tři body. V odvetách se jim dařilo o poznání lépe, což potvrzuje statistika šesti vítězství a sedmi porážek.

Nejúspěšnější byla pro Orly čtvrtina třetí, v níž se radovali z vítězství osmkrát, pouze pětkrát odcházeli z ledu poraženi a získali 22 bodů. Poslední část nezačali vůbec dobře a v prvních šesti zápasech porazili jen Zlín. Poté se však karta obrátila a Znojmo, které se nemohlo spoléhat na několik zraněných hráčů, předvedlo obdivuhodný finiš a šesti výhrami v řadě si zajistilo účast v předkole.

foto
⇒ 27. února skončila Orlům devátá extraligová sezóna, ve které obsadili celkově desáté místo

V souboji o čtvrtfinále narazili Orli na Třinec, který si vítězstvím 5:1 právě proti Znojmu zajistil výhodu začátku série na svém ledě. Trenéři Sýkora a Hynek nemohli počítat s Jiřím Trvajem, který se zranil ještě před koncem dlouhodobé části, na led se nepodíval ani zraněný Aleš Padělek a pouze jeden zápas sehrál potrestaný Jaroslav Svoboda. Na předkolo se vrátil uzdravený Jiří Dopita, ovšem ani on nemohl ještě hrát na 100%. Znojemští hráči byli svému soupeři důstojným protivníkem, ale doplatili na mizernou koncovku a po výsledcích 1:4, 2:5 a 1:2 pro ně sezóna skončila.

Znojemské produktivitě vládl Jiří Dopita s Pavlem Selingrem

Jiří Dopita opět potvrdil, že stále patří mezi extraligovou špičku a ve svých 39 letech vyhrál se ziskem 29 bodů klubovou produktivitu po základní části o bod před Pavlem Selingrem. Ve 42 zápasech si připsal čtrnáct gólů a patnáct asistencí. V předkole přidal ještě jednu přihrávku a svoji statistiku zaokrouhlil na 30 kanadských bodů. Selingr přidal ve vyřazovacích bojích dvě branky a nastřádal tak stejně bodů jako Dopita, navíc se stal se 17 góly nejlepším střelcem mužstva.

Richard Jareš patřil k nejproduktivnějším bekům ligy

V letošním ročníku se velmi dařilo také obránci Richardu Jarešovi, který dlouhou dobu vévodil statistikám extraligových zadáků. Nakonec obsadil třetí místo s 22 body za jedenáct branek a stejný počet přihrávek. Znojemský bek hrál v první pětce a těžil především ze spolupráce s Jiřím Dopitou a Pavlem Selingrem.

Oporou týmu byl také kapitán Radim Bičánek

Jako velký tahoun a hráč, jenž se postaví čelem každé situaci, která na ledě nastane, se prezentoval kapitán Radim Bičánek. I když chyběl v sedmi zápasech základní části stihl si připsat 18 kanadských bodů za osm branek a deset asistencí, což ho řadí na šesté místo ve statistikách ligových obránců. Urostlý zadák se nejvíce prosazoval v závěru sezóny, kde byly jeho góly a přihrávky velmi důležité.

Jistotou v bráně je Jiří Trvaj

Především díky spolehlivým výkonům brankáře Jiřího Trvaje se může Znojmo pochlubit velmi nízkým počtem inkasovaných branek, v této statistice patří Orlům čtvrté místo. Trvaj, jenž kvůli zranění musel vynechat několik posledních zápasů, zakončil sezónu s procentuální úspěšností zákroků 92,38% a jeho průměr inkasovaných gólů na zápas je 2,42.

NEWSLETTER