V posledním kole vyzvou Orli vítěze základní části

Naši soupeři
ST 18. 2. 2009
<em>Znojmo</em> - Ve čtvrtek se 52. kolem uzavře základní část hokejové extraligy. Znojemští hráči přivítají na svém ledě Slavii, letošního vítěze dlouhodobé části. Pražané mají náskok tří bodů před druhými Pardubicemi, které je kvůli horším vzájemným zápasům již nemohou ohrozit. Naopak domácí Orli mají stále o co bojovat. S Kladnem soupeří o dvanáctou příčku a potřebují sbírat body pro play out, neboť poslední Boleslav jim stále dýchá na záda. Utkání začíná tradičně od 17:30 v Hostan aréně.
Vstupenky na MS IIHF 2024 v Česku

Slavisté mohou jít do posledního duelu základní části uvolněně, jelikož jejich první místo v tabulce nemůže nikdo ohrozit. Díky tomu si opět rezervovali místo v příštím ročníku Ligy mistrů.

Svěřenci reprezentačního kouče Vladimíra Růžičky mají po 51 zápasech na kontě 93 bodů. Jsou nejlepším týmem na ledě soupeřů, kde jako jediní z celé soutěže zaznamenali více vítězství než porážek. Mohou se také pochlubit nejvyšším počtem vstřelených branek, kterých zatím nasázeli 175 a jejich rozdíl ve skóre +28 nemá v lize konkurenci.

Pražané mají od konce prosince výbornou formu, z posledních sedmnácti klání odcházeli pouze třikrát poraženi. Proti Liberci si ve 49. kole přeci jen vybrali slabší chvilku a museli se smířit s debaklem 1:7. V následujícím utkání však přehráli 5:4 Třinec a v minulém zápase si poměrem 4:3 v prodloužení poradili s Kladnem.

Problémem posledních zápasů byla slavistická defenziva. V minulých třech duelech totiž obdržela čtrnáct branek. Přesně polovinu z nich inkasovala v oslabení, která jí dělají před startem play off velké problémy.

Velkou zbraní Slavie je v letošním ročníku excelentní Jaroslav Bednář, jenž má na kontě 68 (27+41) kanadských bodů a s velkým náskokem vládne extraligové produktivitě před spoluhráčem Romanem Červenkou 59 (28+31). Penaltový specialista navíc ustanovil nový rekord extraligy, když dokázal 23 zápasů v řadě získat alespoň bod.

Na soupisce najdeme také nejlepšího střelce ligy, kterým je s 30 góly David Hruška, jehož zásobuje přesnými pasy především kapitán týmu Josef Beránek. Pozici nejproduktivnějšího obránce mužstva drží s 29 body Petr Kadlec. Post brankářské jedničky patřil Adamu Svobodovi, po jeho odchodu do ruského Omsku se mezi tyčemi střídali Stanislav Neruda a Dominik Furch, jenž se v posledních kolech ustálil na místě prvního gólmana.

V letošním ročníku si Znojmo ve třech zápasech se Slavií připsalo dva body, když po porážce 1:4 z prvního utkání dokázalo v Praze vyhrát 3:2 po samostatných nájezdech. V domácím prostředí sice smazalo tříbrankový náskok soupeře, ale v 57. minutě rozhodl gólem na 4:3 Bednář. Jediným Orlem, který v těchto duelech dokázal získat více než jeden bod, je s bilancí 1+1 Radim Kucharczyk.

Sestavy z posledních utkání

HC ZNOJEMŠTÍ ORLI: Trvaj - Mrázek, Tesařík, Chvátal, Rýgl, Mojžíš, Švrček - Erat, Dopita, Selingr, Růžička, Haman, Plášek, Svoboda, Procházka, Demel, Kucharczyk, Meidl, Čachotský

HC SLAVIA PRAHA: Furch - Kadlec, Špelda, Sloboda, Drtina, Kolařík, Žižka, Jebavý, Vyhlídal - D. Hruška, Beránek, Vondrka - Bednář, Červenka, Sklenář - Micka, V. Růžička ml., Doležal - Holec, P. Jelínek, Čermák

Ostatní zápasy 52. kola

HC Litvínov - HC GEUS OKNA Kladno
HC Vítkovice Steel - HC Oceláři Třinec
HC Lasselsberger Plzeň - HC Moeller Pardubice
HC MOUNTFIELD České Budějovice - Bílí Tygři Liberec
RI OKNA Zlín - HC Sparta Praha
HC Energie Karlovy Vary - BK Mladá Boleslav

NEWSLETTER