Základní část končí, Orli bojují o co nejlepší umístění

Naši soupeři
PÁ 5. 2. 2010
<em>Znojmo</em> - Jako první soutěž v Česku končí sobotním 46. kolem první liga svou základní část. Čtyři postupující do čtvrtfinále jsou známi, stejně jako sedm z osmi účastníků předkola play off. Zatímco Vrchlabí bude s Berounem v přímém souboji válčit o poslední postupovou pozici, Znojmo se na domácím ledě pokusí zdolat tým Chrudimi a bude doufat v zaváhání rivalů, které by Orlům pomohlo na výhodnější pozici. Zápas v Hostan aréně začíná tradičně v 17:30.
Vstupenky na MS IIHF 2024 v Česku

Představení soupeře

Základním předpokladem pro posun vzhůru tabulkou je úspěch proti Chrudimi. Východočeský klub tuto sezónu určitě nezařadí mezi úspěšné, zatímco loni skončil po základní části na výborném pátém místě, letos od začátku ročníku spíše paběrkuje v druhé polovině tabulky.

Změně k lepšímu nepomohla ani výměna trenéra, a tak už je pár kol jasné, že svěřence Pavla Rohlíka čeká v následujících týdnech boj o udržení v nevyzpytatelném play out. Téměř se zdá, že ztráta naděje na vyřazovací zápasy východočeský tým nakopla, momentálně má totiž na kontě tři vítězství v řadě.

Hráčský kádr

foto
⇒  Tomáš Hradecký si v každém utkání s Chrudimí připsal minimálně bod

Úzká spolupráce s extraligovým klubem Eaton Pardubice dává Chrudimi k dispozici mnoho talentovaných mladých hráčů, často s extraligovými zkušenostmi, kteří jsou doplněni zkušenými harcovníky se slavnou pardubickou minulostí. Kanadskému bodování vládne s 32 body Jan Šeda, jenž je i nejlepším střelcem týmu, solidní bodový příspěvek představuje také 20 bodů spolehlivého obránce Petra Mocka.

Do výborné formy se v posledních zápasech dostal mladý brankář Filip Landsman, který si v letošním rušném roce zachytal kromě extraligy juniorů a první ligy také nejvyšší soutěž při zranění pardubických brankářů Haška a Růžičky. Landsman má v 21 odchytaných utkání vynikající úspěšnost zákroků přesahující 93 procent.

Vzájemné zápasy

Úvodní duel sezóny na chrudimském zimním stadionu byl přetahovanou, v níž oba týmy chvíli tahaly za delší konec, díky třem přesným zásahům v poslední části se ale nakonec z těsného vítězství 4:3 radovali domácí.

Odveta ve Znojmě vypadala dlouho jednoznačně, po čtyřiceti minutách vedli Orli 3:0, ze zdánlivě rozhodnutého střetnutí se ale vyklubalo drama, jenž definitivně rozhodl až gól do prázdné brány při power play Chrudimi. Domácí zvítězili 4:2.

Třetí střetnutí na východě Čech pak přišlo v době velké krize Chrudimi, což se podepsalo i na výsledku. Orli dlouho vedli o dvě branky, po snížení domácích pak dokázali přidat další pojistku a cestou domů mohli slavit výhru 5:1.

Z kabiny Orlů

Příjemnou věcí, na kterou znojemští fanoušci a trenéři v poslední době nejsou příliš zvyklí, je vyprázdněná marodka. Jan Neliba a Milan Kastner tak mohou před nejdůležitější částí sezóny nasazovat kompletní čtyři útočné formace. Do utkání s Berounem zasáhli i krátkodobě nemocní Štach a Říha.

Znojmo má jistotu nejhůře sedmého místa v tabulce, může ale bojovat o ještě lepší umístění, které by v případě postupu do čtvrtfinále garantovalo vyhnutí se dvojici nejsilnějších celků z Ústí a Chomutova. K tomu ovšem potřebuje získat v posledním kole buď o bod více než Třebíč, nebo o dva více jako Jihlava, jelikož vzájemné zápasy rozhodující při rovnosti bodů mají Orli s oběma soupeři horší.

Rozhodčí zápasu

Hlavní: Miroslav Petružálek (Litvínov)
Čároví: Michal Jílek (Strakonice), David Polonyi (Veselí nad Lužnicí)

Vzájemné duely této sezony

HC Chrudim - Orli Znojmo 4:3 (0:1, 1:0, 3:2)
Orli Znojmo - HC Chrudim 4:2 (0:0, 3:0, 1:2)
HC Chrudim - Orli Znojmo 1:5 (0:2, 0:0, 1:3)

Sestavy z posledního utkání

Orli Znojmo: Horčička - Hořava, Morava, David, Protivný, Kolafa, Štrach, Lattner, Štach - Plášek, Barus, Svoboda - Beroun, Hradecký, Sedlák - Staněk, Meidl, Havlík - Říha, Haman, Vyletelka

HC Chrudim:  Landsman - Drtina, Malinský, Vágner, Zukal, Charousek K., Toužimský, Mocek P., Mocek D. - Zadina, Martinec, Žák, Klejna, Kousal, Rákos, Fořt, Král, Varga, Radil, Blažek, Šeda

Další zápasy 46. kola

HC Vrchlabí - HC Berounští Medvědi
SK Horácká Slavia Třebíč - HC Benátky nad Jizerou
HC Tábor - HC Dukla Jihlava
Salith Šumperk - HC Olomouc
KLH Chomutov - HC Slovan Ústečtí Lvi
SK Kadaň - HC Rebel Havlíčkův Brod

NEWSLETTER