První liga má nový hrací systém, pravidla postupu i sestupu

Dění v hokejovém světě
PO 26. 4. 2010
<em>Praha</em> - Od příští sezóny 2010/2011 se mění hrací plán první hokejové ligy i baráží o postup do vyšších soutěží. Systém sudá - lichá nahradí rozdělení tabulky na dvě poloviny. Baráž o extraligu budou hrát dva nejhorší týmy z nejvyšší soutěže a dva nejlepší prvoligové celky systémem každý s každým na dvanáct kol. Podobně je řešena i prolínací soutěž mezi první a druhou ligou, které se zúčastní dvě nejhorší prvoligová mužstva a tři vítězové druholigových skupin západ, střed a východ.
Vstupenky na Betano Hockey Games 2024

Systém schválil na svém pondělním zasedání Výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje, jenž tak vyslyšel volání po změně stávajícího systému, kdy vítěz první ligy musel bojovat s posledním extraligovým celkem v sérii na čtyři vítězná utkání. Před několika dny takto ztroskotal v baráži proti Mladé Boleslavi v první lize suverénní Chomutov. Nový systém s sebou přinese 12 kol vzájemných soubojů, v nichž budou čtyři celky bojovat o dvě místa v extralize.

S touto změnou je spojena i úprava hracího systému 1. ligy. „V příštím ročníku bude mít šestnáct účastníků. Týmy si nejprve dvoukolově zahrají každý s každým, načež se tabulka rozdělí na dvě poloviny. Ta lepší se utká dvoukolově mezi sebou, totéž v případě celků od 9. do 16. místa,“ řekl pro hokej.cz generální sekretář svazu Martin Urban. Následovat bude předkolo play off a vyřazovací boje, ovšem soutěž skončí již po semifinále, kdy budou známi dva účastníci baráže. Extraliga svůj program nemění, po základní části přijde na řadu play out, na nejhorší mužstva tak v extraligové sezóně čeká porce 76 zápasů.

Týmy na pomezí první a druhé ligy čeká podobný program. Dva nejhorší prvoligové celky vyzvou systémem doma – venku tři vítěze druholigových skupin. Každé mužstvo tak čeká 8 utkání o dvě místa v první lize.

Extraligu juniorů, v níž Znojmo rovněž figuruje, bude i v nadcházejícím ročníku hrát 22 celků, čtyři poslední mužstva by měla sestoupit přímo, na 18. celek bude čekat baráž s vítězem ligy juniorů.

Celý záměr ještě musí formálně posvětit příští konference svazu, která se koná v červnu.

NEWSLETTER