Orli míří znovu na Vysočinu

Naši soupeři
PÁ 25. 2. 2011
<em>Znojmo</em> - Pátý zápas čtvrtfinálové série proti Dukle Jihlava čeká v sobotu na znojemské hokejisty. Svůj první cíl Orli splnili - vyhráli oba domácí zápasy a na sever budou odjíždět s vyrovnanou sérií 2:2 na zápasy. Nyní mají před sebou další těžký úkol, a sice pokusit se urvat důležité a možná klíčové vítězství na horké jihlavské půdě a před šestým střetnutím být o krok blíž k semifinále. Úvodní buly bude vhozeno v tradičním čase 17:30.
Vstupenky na MS IIHF 2024 v Česku

Vzájemné zápasy čtvrtfinále

Stejně jako tomu bylo v sezóně, i v play off jsou zápasy mezi Znojmem a Jihlavou velmi vyrovnané. Svědčí o tom i výsledné skóre z dosavadních čtyř utkání - 5:6 ve prospěch Dukly. Kromě druhého duelu, kde panoval nerozhodný stav až do 51. minuty, neskončil žádný zápas větším rozdílem než o jeden gól.

Svěřenci trenéra Karla Soudka stáli po dvou střetnutích na ledě soupeře před těžkou situací. Úkol dovést z jihlavského ledu aspoň jednu výhru zůstal nesplněn. Ježci tak mířili do Hostan arény s klidnou hlavou, zato Orli byli pod těžkým tlakem a byli si vědomi, že nyní musí využít domácího prostředí k vyrovnání série.

Mladý tým, tvořený převážně z juniorů a doplněný o starší zkušené mazáky, však svou roli zvládl bravurně. Hráči v obou domácích zápasech sice vstřelili jen dva góly, ale žádný neinkasovali, a dokázali tak vyrovnat sérii a zároveň zaskočit hostující tým.

foto
Znojemská jednička Ondřej Kacetl

Velký podíl na obou vítězstvích měl juniorský brankář Ondřej Kacetl, jenž vychytal všechny útočníky i obránce hostů, dohromady zastavil úctyhodných 62 střel a neinkasoval už dohromady 128 minut. "Hodně mi pomáhají ostatní kluci, kteří lehají do střel a hrají parádně,“ říká dvacetiletý gólman.

Slova chvály na svého svěřence má i trenér juniorského týmu Martin Stloukal: "Jsem za Kacetlovy výkony moc rád, u mě má stoprocentní důvěru. Jsem přesvědčen, že to v něm je, že z něj opravu může být velice dobrý brankář, protože je pracovitý a cílevědomý. Velice rád bych ocenil Jardu Kameše, který s ním skvěle pracoval."

Statistické okénko

Na pozici nejproduktivnějšího hráče Orlů vystřídal Jana Lattnera jiný útočník Richard Jarůšek, který byl u obou domácích branek. Jednu sám vstřelil a u druhé asistoval. V konečném součtu nasbíral šest bodů za dva góly a čtyři přihrávky. Dobře se prosazuje i nová posila Jihomoravanů Antonín Bořuta ze Zlína, který zatím ve čtyřech duelech nastřádal čtyři body za dvě branky a stejný počet asistencí.

Na straně Jihlavy zůstává situace stejná. Produktivitě vládne stále exznojemský útočník Tomáš Čachotský, který si ve čtyřech utkáních připsal tři body za tři přesné přihrávky. Na svém kontě má navíc i osm trestných minut, což jej řadí k nejtrestanějším hráčům Dukly. Více času na lavici trestů strávil jenom obránce Jiří Dobrovolný (16).

Právě častá vyloučení se stala hlavním atributem čtvrtfinálového derby. Jenom během dvou zápasů v Hostan aréně rozdali rozhodčí dohromady osmdesát trestných minut. Na straně Znojma mají na svém kontě nejvíc trestných minut obránce Tomáš Klimeš a útočník Vladimír Říha (14). Přesilovky však poté vyzněly lépe pro Orly, neboť v nich vstřelili oba góly.

Stejně tak jako časté prohřešky, dalším důležitým znakem čtvrtfinálových bojů se stali oba brankáři. Především díky nim je série zatím velice vyrovnaná. Ondřej Kacetl zatím odchytal, včetně předkola, osm střetnutí s úspěšností 94,51 % a gólovým průměrem 1,71. Jeho protějšek Milan Řehoř odchytal čtyři zápasy s úspěšností 95,73 % a průměrem 1,24.

Z orlí kabiny

Situace na marodce Znojma se nezměnila. Trenéru Soudkovi stále chybí útočníci Aleš Staněk a Tomáš Hradecký. Rovněž obránci David Rangl a Petr Novák se při domácích zápasech na led nepodívali a zůstává otázka, zda si ještě letos zahrají.

Sestavy z posledních utkání

ORLI ZNOJMO: Kacetl - Bořuta, Pláněk, David, Štach, Pospíšil, Klimeš, Kolafa, Stehlík - Trojan, Říha, Beroun - Lattner, Podešva, Lev - Jarůšek, Bartoš, Komínek - Havlík, Kovalský, Vyletelka.

HC Dukla Jihlava: Řehoř - Ficenc, Kaláb, Dobrovolný, Šidlík, Suchý, Staněk, Zelený - Hodek, Bakus, Čachotský - Jeslínek, Zeman, Škumát - Sojčík, Padělek, Bezděk - Protasenja, Maliník, Krupka.

Další zápasy čtvrtfinále play off

Olomouc - Havlíčkův Brod 1:3 (4:3, 2:1, 2:3, 3:2, -:-)
Chomutov - Hradec Králové 3:1 (1:3, 2:5, 1:3, 5:3, -:-)
Ústí nad Labem - Vrchlabí 2:2 (2:4, 1:0sn, 2:3, 2:1 pr., -:-, -:-)

NEWSLETTER