Junioři zaskočili republiku a aspirují na titul

Juniorský hokej
SO 12. 3. 2011
<em>Znojmo</em> - Když v polovině září vyjížděli v ospalém sobotním odpoledni na led hokejoví junioři Znojma a Sparty, očekával se jen další nepříliš zajímavý duel, jakých je v juniorské extralize k vidění mnoho. Hrstka diváků ale místo toho viděla strhující bitvu v obrovském nasazení, se šancemi, tvrdými střety i pěknými kombinacemi na obou stranách. Bylo jasné, že znojemský výběr v letošní sezóně může pomýšlet na solidní umístění. A že tyto ambice nejsou přehnané, ukázala už další kola.
Vstupenky na MS IIHF 2024 v Česku

Mladí Orli totiž kosili jednu extraligovou juniorku za druhou, v tabulce vystoupali vzhůru a z předních pozic už nespadli. Nebyla to jednoduchá úloha. V rámci reformy mládežnických soutěží se letošní NOEN extraliga juniorů nese především v duchu zeštíhlování. Z početného pole 24 účastníků přímo sestoupí poslední čtyři, další tým bude nucen hájit svou účast v baráži. A co víc, v play-off je tentokrát místo pouze pro osm celků, nikoliv šestnáct jako v minulých letech.

foto
⇒  Obránce Jakub Šaur přišel do Znojma z finského Tampere

Hlavním cílem Orlů bylo stanoveno místo v první šestce v období před Vánoci, kdy se soutěž rozdělila na tři části. Právě první šestice měla ještě před novým rokem jisté místo v play-off. O zbylá dvě místa dále bojovaly celky ve středu tabulky, početná skupina deseti zbývajících mužstev stále musí řešit starosti se záchranou. Mezi nimi velké extraligové kluby jako Pardubice, České Budějovice nebo Kometa Brno.

Znojmo po celou první část extraligy nepotkal výraznější výpadek formy, bez bodů zůstalo maximálně třikrát za sebou a v momentě dělení ligy bylo třetí s vůbec nejlepší domácí bilancí ze všech 24 celků. V nadstavbové části dostali od trenéra Stloukala příležitost také hráči dorostu, navíc vrcholila sezóna A-mužstva, a výsledky se tak na nějakou dobu zhoršily. Přesto téměř do posledního kola bojovalo mužstvo o první čtyřku a možnost výhody domácího prostředí, nakonec ale Orli obsadili konečné 5. místo a ve čtvrtfinále vyzvou Zlín.

Hráčský kádr

Přesto vyhlásil znojemský klub už před sezónou smělý cíl. Chceme přejít první kolo play-off a dostat se mezi nejlepší čtyřku v republice! Kostra týmu z loňské sezóny ve Znojmě zůstala, ta ale v předchozích dvou sezónách vypadla vždy už v osmifinále. Jména jako Kacetl, Jarůšek, Stehlík nebo Trojan však v létě doplnili kvalitní hráči z jiných koutů republiky. Příchozí David Videlka z Havířova, Jan Podešva ze Vsetína nebo Tomáš Komínek z Brna patřili ve svých klubech k nejlepším.

foto
⇒  Ondřej Kacetl

Brankářskou jedničkou byl jednoznačně zvolen Ondřej Kacetl a dalo se předpokládat, že poprvé odchytá v sezóně drtivou většinu utkání. To vše ještě dlouhou dobu předtím, než senzačně vstoupil do seniorského hokeje a stal se hlavní hvězdou A-týmu v play-off první ligy. Po základní části juniorské soutěže, v níž odchytal 40 duelů, se Kacetl pyšní úspěšností zákroků blížící se 92 procentům. Po Vánocích dostali více šancí také Michal Kuchař a Petr Helešic.

Statistikám obranných řad vládne František Pospíšil, zdatně mu sekundují Jakub Stehlík, Tomáš Latner nebo Jakub Šaur. Vyřazovacích bojů se navíc zúčastní také Martin Pláněk, juniorský reprezentant a loňský kapitán mužstva, který v letošních 14 duelech stihl z pozice obránce nasbírat 11 kanadských bodů.

foto
⇒  Martin Stloukal a Rudolf Cakl, realizační tým juniorky

Velká síla pak dřímá v útočných řadách. Formace Komínek – Bartoš – Jarůšek v druhé polovině sezóny pravidelně nastupovala za A-tým, nahrazovala ji tak spolupráce Lukáše Kovalského s Davidem Videlkou, případně útok Podešva – Novák – Piskoř, jenž spolu nastupuje od samého začátku sezóny. Prvním juniorem, který v letošním roce napevno zakotvil v sestavě seniorského mužstva, se stal možná trochu překvapivě Jan Trojan, jehož důraz před brankou nesl ovoce také v první lize.

Výpomoc z A-týmu pak v útočných formacích představují Tomáš Rachůnek se zkušenostmi z extraligového play-off v dresu Plzně i juniorského mistrovství světa v USA a Adam Havlík, jehož letošní sezónu výrazně poznamenalo nepříjemné zranění, přesto v 9 juniorských duelech nasbíral 8 bodů.

Nej základní části

Nejvyšší vítězství Znojmo - Havlíčkův Brod 10:2, 29. listopadu
Nejvyšší prohra Vítkovice – Znojmo 8:1, 26. února
Nejdelší vítězná šňůra 6 zápasů, 7. až 15. ledna
Nejlepší třetina 6:0, 3. třetina Znojmo – Havířov (8:1), 17. listopadu
Nejproduktivnější hráč Richard Jarůšek (52 bodů)
Nejlepší střelec Richard Jarůšek (30 gólů)
Nejlepší nahrávač David Videlka (24 asistencí)
Nejlepší účast na ledě Richard Jarůšek (+26)
Nejtrestanější hráč Jakub Stehlík (120 TM)
NEWSLETTER