Úřadující mistři startují těžkou cestu juniorskou extraligou

Juniorský hokej
ČT 8. 9. 2011
<em>Znojmo</em> - Právě dnes, ve čtvrtek 8. září, začíná nový ročník NOEN extraligy juniorů. Znojemští hokejisté vstupují do soutěže z pozice úřadujících mistrů České republiky, ovšem cesta nadcházejícím ročníkem bude obtížná. Většina hráčů z loňského kádru se již přesunula do A-týmu, a tak se trenér Milan Kastner bude spoléhat především na nové hráče, kteří do juniorky „vyrostli“ z nižších kategorií. První zápas začíná dnes od 17:00 hodin ve Vítkovicích. Doma se Orli představí o týden později proti Zlínu.
Vstupenky na MS IIHF 2024 v Česku

Před novým ročníkem se udály změny i v realizačním týmu juniorů. Hlavní trenérské slovo převzal po Martinu Stoukalovi Milan Kastner, který již tušil, do jakých vod vstupuje, s týmem znojemských juniorů už několikrát pracoval. Role vedoucího mužstva se ujal Roman Hobza.

V týmu se objevuje hned několik nováčků, kteří do týmu „vyrostli“ z nižších kategorií. V brance mohou trenéři kromě mistrovského Michala Kuchaře spoléhat i na Petra Helešice, Jakuba Novotného či Petra Pivrnce.

foto
⇒  Jan Podešva slaví zisk mistrovského titulu

Z mistrovského týmu zůstali na soupisce kromě již zmiňovaného gólmana Kuchaře i obránci Jiří Tichý a Tomáš Latner, který momentálně nastupuje i za A-tým, a útočníci Ondřej Horváth, Vojtěch Kún, Filip Mikulášek, Patrik Novák, Dominik Piskoř, Jan Podešva, Michal Telesz, David Videlka i Jakub Zika.

Soupiska juniorů pro sezónu 2011/2012

Juniorka zahájila přípravu 4. srpna na domácí půdě proti rivalovi z Jihlavy. Zápas se jí však nepovedl podle představ a podlehla 2:4. O den později se dočkala vítězství. Konkrétně ve Skalici, kde musely rozhodnou až samostatné nájezdy.

Také v dalších dvou utkáních se Orlům podařilo zvítězit. Mezi cennou výhru patří skalp rakouské Salzburku, který porazili znojemští hokejisté 7:4.

Následující zápasy byly jako na houpačce. Po výhře následovala prohra. V posledním přípravném utkání na Vysočině však svěřencům trenéra Kastnera generálka na extraligu vyšla, když porazili Třebíč 4:2.

Výsledky přípravných zápasů
04.8. Znojmo - Jihlava 2:4
05.8. Skalica - Znojmo 5:6sn.
09.8. Znojmo - Zlín 6:5
12.8. Salzburg - Znojmo 4:7
15.8. Znojmo - Skalica 2:3
16.8. Znojmo - Kometa 4:0
19.8. Znojmo - Třebíč 6:4
23.8. Kometa - Znojmo 4:1
26.8. Jihlava - Znojmo 4:1
30.8. Třebíč - Znojmo 2:4

Znojmo se ve skupině východ střetne s týmy HC Kometa Brno, HC PSG Zlín, HC Oceláři Třinec, HC Vítkovice Steel a HC Olomouc. Poslední kolo první části je na programu v sobotu 26. listopadu.

Zápasy znojemských juniorů v NOEN extralize

Systém soutěže

Osmnáct juniorských extraligových týmů je letos rozděleno do tří skupin – západ, střed a východ. V první části sehraje každý s každým ve skupině čtyři zápasy (celkem 20 zápasů). Ve druhé části se utkají účastníci s týmy ostatních skupin dvoukolově (celkem 24 zápasů).

Bude následovat předkolo play-off, které sehrají mužstva umístěná na 5. až 12. místě. Týmy umístěné na 1. až 4. místě se následně střetnou s vítězi předkola. Vyřazovací boje budou mít jako tradičně tři kola - čtvrtfinále, semifinále a finále. Čtvrtfinálové a semifinálové duely se odehrají stejně jako loni na dvě vítězná utkání. O mistrovi České republiky pak rozhodne jedno jediné utkání (30. března).

Do baráže spadne nejhůře postavené mužstvo NOEN extraligy juniorů, které se dvoukolově utká s třemi nejlepšími týmy Ligy juniorů. Nejlépe umístěný celek pak postupuje do extraligy pro příští soutěžní ročník. Pokud se na 2. až 4. místě baráže umístí mužstvo se statusem „Akademie ČSLH“, tento tým nesestupuje a nejvyšší soutěž juniorů se pro příští sezónu rozšíří o jednoho účastníka.

Herními dny jsou čtvrtky a soboty.

NEWSLETTER