Jesenický útočník Lukáš Hvila: Rozhodčí v EBEL nejsou vždy féroví

Rozhovory
PÁ 11. 11. 2011
<em>Znojmo</em> - V letních měsících prošel kádr Jesenice velkými změnami, na vině byly nelukrativní podmínky, které klub nabídl svým hráčům. Odchod drtivé většiny zámořských hokejistů přihrál šanci prosadit se do rakouské ligy Lukáši Hvilovi, slovenskému forvardovi, jenž má za sebou angažmá ve slovenské, ale rovněž české nejvyšší soutěži v dresu Plzně. V utkání 19. kola, kdy Jesenice zavítala do Znojma, odehrál šikovný rodák z Popradu necelé dvě třetiny, poté odešel předčasně do sprch za faul na znojemského beka Hájka. „Sekera tam byla, ale tak vysoký trest si nezasloužila,“ hájil se Lukáš Hvila.
Vstupenky na Betano Hockey Games 2024

Do Jesenice jste přišel krátce před startem sezóny, jak se vše seběhlo?
V podstatě úplně normální cestou. Docela dlouho jsem čekal na nějaké nabídky, chtěl jsem zkusit některou ze zahraničních soutěží. Pak se ozvala Jesenice, tak jsem se rozhodl, že tam půjdu.

Proč jste kývl právě na nabídku ze Slovinska?
Podmínky, které mi nabízeli, byly z toho výběru, který jsem měl, nejzajímavější. Podepsal jsem klasický roční kontrakt, byly tam nějaké problémy, ale to bych nerad rozpitvával.

Jaké jsou hokejové podmínky v Jesenici, třeba právě i v souvislosti s letním odchodem zámořských hráčů z klubu?
Těžko se mi o tom mluví, není to zcela tak, jak by to mělo být. Jsou tam lidé, kteří se snaží jít tou správnou hokejovou cestou, ale na druhou stranu...nedělají to až tak dobře. Hodně bude záležet na tom, jestli si uvědomí, kde jsou chyby. Uvidíme, třeba se to zlepší. Víc bych k tomu raději říkat nechtěl.

Konkrétně vy jste spokojený?
Co se týče týmu a hokejové stránky, tak je to celkem fajn. Chybí určité věci, které patří k hokeji, ale je složité o tom mluvit, když si někteří lidé nedokáží uvědomit, co vše je potřeba, aby hra fungovala.

Sezónu jste nezačali úplně nejlépe, v posledních kolech přišly lepší výsledky, co se změnilo?
Začali jsme hrát trochu jiný systém, celkem se nám i dařilo. Ve Znojmě nám ale téměř nic, na co jsme sáhli, nevyšlo. (Jesenice ve Znojmě prohrála 6:2, pozn. red.)

foto
⇒  Lukáš Hvila v dresu slovinského mistra z Jesenice

Právě s Orly jste tabulkoví soupeři, s čím jste do Česka přijeli?
Na tabulku se ani nedíváme, samozřejmě tušíme, kde se přibližně pohybujeme, ale snažíme se na to nemyslet. Určitě jsme chtěli vyhrát, ale znojemští hráči nás trochu zaskočili, začali dobře napadat a bruslit. Navíc dlouhá cesta sem nám taky nepřidala, hlavně v první třetině jsme na ledě nepředváděli to, co jsme měli.

Velmi důležitý byl asi brzký gól Znojma již ve druhé minutě zápasu.
To v každém případě, inkasovali jsme již během druhého střídání, potom už jsme ten začátek prostě nedokázali chytit. Navíc ani led nebyl zrovna nejlepší, ale na to je zbytečné se vymlouvat. Jednoduše jsme neukázali to, co bychom ukázat měli.

Na konci druhé třetiny se hra trochu přiostřila, vy sám jste byl vyloučen do konce utkání, co se tam přihodilo?
Sekl jsem jednoho hráče (Davida Hájka, pozn. red.), nevím, jestli to bylo až takové, abych musel dostat tak vysoký trest. Já sám jsem tam předtím jednu sekeru schytal a vůbec se to neřešilo. Ale to už je teď jedno. Samozřejmě mě to mrzí, ale stalo se.

Jak hodnotíte rozhodčí v EBEL, říká se, že trochu nadržují rakouským týmům.
Už pár zápasů jsme odehráli s tím, že rozhodčí nebyli úplně féroví. Je ošidné vymlouvat se jen na rozhodčí, nám nezbývá nic jiného, než se s tím vyrovnat.

Momentálně nastupujete v první útočné formaci, zároveň jste nejlepší střelcem Jesenice, se svými výkony na ledě tedy jste spokojený?
Na to si nemůžu stěžovat, mám skvělé parťáky v útoku (Antti Pusa, James Sixsmith), docela jsme si sedli, mně to tam zatím padá. Herně se nám spolu rozhodně daří.

Máte bohaté zkušenosti ze slovenské nejvyšší soutěže, můžete ji srovnat právě s tou rakouskou?
Hrají se zde zápasy, které jsou na úrovni, ale jsou i takové, které spadají do normálního průměru. Na Slovensku je to podle mě to stejné. V Erste Bank lize se trochu více bruslí, hlavně když se nastupuje proti rakouským týmům, je to takové víc otevřené.

V lize působí čtyři Slováci, vy jste jedním z nich, další dva hrají ve Znojmě, mluvili jste spolu před utkáním?
S Peťou Pucherem se známe velice dobře, před zápasem jsme si i volali, zařizoval mi nějaké vstupenky. Ale to je asi tak vše, nijak víc jsme se spolu nebavili, on ani není v tak nabitém programu prostor.

Do Česka s vámi přijela velká skupina fanoušků, je běžné, že vás povzbuzují v takovém počtu?
To jsme byli i my překvapení. Vůbec jsme nečekali, že za námi přijedou až tak daleko. Když hrajeme zápas s nějakým bližším soupeřem, tak dorazí pět lidí.

Vaši příznivci byli ve Znojmě poměrně hluční, panuje taková atmosféra i při domácích zápasech?
Nemůžu říct, že by to byl nějaký extrém, ale samozřejmě fandí. Vypadá to, že se jim na Moravě líbí, tak asi proto přijeli v takovém počtu a jsou tak hluční.

Foto: hkjesenice.si

NEWSLETTER