Orli vyhlížejí další body v Jesenici

Naši soupeři
PO 9. 1. 2012
<em>Znojmo</em> - Po třízápasové domácí sérii se znojemští hokejisté opět chystají na výjezd za hranice, tentokrát jejich cesta povede až do Jesenice. Orli svého slovinského soupeře v letošním ročníku již třikrát porazili, bude jejich honba za ligovými body úspěšná i tentokrát? Který z týmů si připíše důležité vítězství ve finišující základní části Erste Bank Eishockey ligy? Utkání startuje v úterý v 19:15 hodin.
Vstupenky na MS IIHF 2024 v Česku

Představení soupeře

Dvě velká zemětřesení postihla mužstvo HK Acroni Jesenice v právě probíhající sezóně, při obou z nich opustilo klub několik převážně zahraničních hráčů. První obměna kádru nastala ještě v letních měsících, ke druhému průvanu v šatně došlo v půli listopadu. Přestože vedení dovedlo do týmu nové hokejisty, přiliš úspěchů to prozatím nepřineslo a Acroni se stabilně drží na posledním místě ligové tabulky.

Vstup do nového roku vyšel Jesenici nad očekávání dobře, když 1. ledna udolala na domácím ledě loňského mistra EBEL Salzburg 2:1. V dalších třech utkáních už ale tak úspěšná nebyla. Nejdříve podlehla 1:5 Villachu, poté následovaly dvě totožné prohry 0:2 s Klagenfurtem a Záhřebem. Také díky tristní střelecké bilanci minulých dní navýšili Slovinci svou ztrátu na desáté Znojmo již na pět bodů.

Trenér Heikki Mälkiä vede mužstvo nejen s nejhorším útokem, ale také nejděravější obranou. V kleci Jesenice se téměř rovnocenně pohybují dva gólmani Gaspar Kroselj (92,7%) a Michal Fikrt (87,9%). V duelech se Znojmem dostává zatím více příležitostí Kroselj, který nastoupil dvakrát, jednou se mezi tyče postavil Fikrt, jenž byl ale po dvaceti minutách střídán svým mladším kolegou.

S odchodem několika ostřílených zahraničních beků se vedení v jesenické obraně ujali dva zkušenostmi ověnčení hráči Andrej Tavzelj a Klemen Pretnar. Těmto zadákům začíná zdatně sekundovat mladý Slovinec Ziga Grahut.

Útok má ve svém středu především finského borce Anttiho Pusu (9 + 16), který se jako jediný drží na předních místech ligových statistik. Dobře se také jeví čerstvá posila Jonathan Raymon Juliano, jenž v osmi zápasech zaznamenal tři góly do soupeřovy sítě. Dres Jesenice začal v průběhu sezóny oblékat také mladý slovenský forvard Branislav Bendik, po dlouhém zranění se na střídačku vrátil další útočník Jaka Ankerst.

Vzájemné zápasy

Ze dvou slovinských mužstev, která se představují v EBEL, je Jesenice pro Znojmo tím oblíbenějším soupeřem. Na rozdíl od Lublaně, s níž Orli všechna utkání prohráli, s Jesenici byli naopak ve třech vzájemných střetnutích vítězi. První duel na ledě Acroni přinesl hostům dva body díky přesné trefě Adama Havlíka, další dva zápasy na jihomoravském ledě skončily vítězstvím domácích 6:2 a 2:1 po samostatných nájezdech. Proti poslednímu týmu soutěže se střelecky daří hlavně již zmiňovanému Adamu Havlíkovi, který zaznamenal tři branky, dvakrát se proti Slovincům prosadil Richard Jarůšek.

Z kabiny Orlů

Trojici za sebou jdoucích domácích zápasů zakončili znojemští hokejisté nedělním duelem s Lublaní. Slovinci, kteří přijeli do Znojma o den dříve, vtrhli na led jako uragán a již ve třetí minutě se ujali vedení zásluhou gólu Petra Šachla. Orli však nezůstali soupeři nic dlužni a ještě v první třetině otočili skóre ve svůj prospěch. Přesné trefy si připsali spoluhráči z jedné útočné formace Petr Kanko a Jan Šeda. V dalším průběhu hry jsme se dočkali jen jedné branky, kterou vstřelila Lublaň. O vítězi tak musely rozhodnout až samostatné nájezdy, jejichž jediným úspěšným exekutorem se stal nejproduktivnější útočník ligy John Hughes.

foto
Petr Kanko vstřelil v nedělním utkání první gól Znojma

Znojmo nastoupilo do utkání s Lublaní ve stejné sestavě, v níž odehrálo již předchozí duel se Salzburgem, diskutabilní je stále start zraněného znojemského obránce Lubomíra Štacha, kterého trápí bolavé rameno. Do brány by se měl po krátké přestávce opět podívat Filip Landsman.

Návrat na orlí střídačku čeká v Jesenici hlavního trenéra Martina Stloukala, jemuž vyprší disciplinární trest. „Pozitivním na celé situaci bylo to, že jsem mohl vidět svůj tým z jiného úhlu pohledu, všimnout si chyb, které děláme,“ nechal se slyšet kouč. „Před Jesenicí mám velký respekt, je to mladé mužstvo, které statečně bojuje. My ale chceme uspět, jde nám o lepší výchozí místo pro nadstavbovou část,“ prohlásil Martin Stloukal.

Rozhodčí zápasu

Hlavní: Peter Gebei, Gergely Kincses (oba HUN)
Čároví: Marton Nemeth (HUN), Walter Zehenthofer (AUT

Sestavy z posledního utkání

HK Acroni Jesenice: Kroselj - Pretnar, Magovac, Grahut, Tavzelj, Erman, Tosic, Rakovic, Berlisk – Zidan, Hafner, Manfreda – Pusa, Bendik, Ankerst – Brus, Juliano, Dolinsek – Bercic, Lahajnar, Sodja.

ORLI ZNOJMO: Kacetl - Bořuta, Škadra, Pláněk, Stehlík, Hájek, Vosátko, Hranáč - Šeda, Kanko, Danton - Haman, Podešva, Havlík - Beroun, Pucher, Staněk - Bartoš, Lattner, Komínek - Jarůšek.

Další zápasy 40. kola

KHL Medveščak Zagreb - SAPA Fehérvár AV19
REKORD-Fenster VSV - EC Red Bull Salzburg
AC-KAC - UPC Vienna Capitals
Moser Medical Graz99ers - EHC LIWEST Black Wings Linz

NEWSLETTER