Poslední utkání základní části přinese souboj Orlů

Naši soupeři
ČT 19. 1. 2012
<em>Znojmo</em> - Základní část Erste Bank Eishockey ligy se v pátek stane minulostí. Od neděle budou týmy bojovat v nadstavbové části. Zatímco prvních šest manšaftů má již postup do play-off zajištěný, pět dalších celků se o dvě postupová místa v osmi zápasech popere. Pátek přinese souboj dvou týmů s orlem ve znaku, Jihomoravané míří do Villachu a jejich cílem je zvítězit.
Vstupenky na MS IIHF 2024 v Česku

Představení soupeře

Okenářům z Villachu, kolo před koncem základní části sedmému týmu tabulky, utekla jistota účasti v play-off o čtyři body. Bude záležet na pátečních výsledcích, kolik bonusových bodů si do nadstavby nakonec odnese. Pokud zvítězí nad svým sokem ze Znojma, budou mu náležet body tři a v neděli přivítá Orly znovu. Stane-li se jinak, rozhodne výsledek zápasu Linz - Vídeň. Na sedmou příčku již nedosáhne devátý Graz.

Manšaft vedený trenérem Mikem Stewardem patří společně se Záhřebem a Lincem k týmům s nejméně inkasovanými brankami. Méně lichotivou bilanci si však zasloužil trestnými minutami. V tabulce fair-play je předposlední. Hůře na tom jsou již jen Chorvati.

foto
⇒  Poslední vzájemný zápas Znojma s Villachem se neobešel bez potyček u mantinelu

V žebříčku jednotlivců je na tom nejlépe s produktivitou rakouský útočník Roland Kaspitz, který má na svém kontě pět gólů a pětatřicet asistencí, s nimiž je druhý nejlepší „nahrávač“ v celé soutěži. Nejvíce branek celku ze spolkové země Korutany vstřelil Markus Peintner (14 + 10), forward s nejdelšími vousy v EBEL.

Statistiky produktivity mezi obránci vede v týmu i v celé lize Američan Kevin Mitchell (9 + 29). O celých patnáct kanadských bodů méně má Gerhard Unterluggauer (11 + 12), ten je však nejlepším týmovým střelcem mezi beky.

Ani v gólmanských statistikách Villach nezaostává. Bernhardovi Starkbaumovi patří druhá pozice. Pyšnit se může s úspěšností 93,4%, čemuž odpovídají 2,35 branek na zápas. Krom toho, že Starkbaum umí góly chytat, dokáže na ně i nahrávat. Ve svém týmu se postaral již o tři asistence. Náhradním gólmanem Okenářů je Marco Wieser. Ten se však mezi tyče postavil v pouhých třech zápasech.

Vzájemné zápasy

Orli si ze tří zápasů s Villachem připsali tři body. Nejprve prohráli na domácí půdě 2:3 po prodloužení, následně v polovině listopadu utržili v Korutanech debakl 0:5. Cenné vítězství 5:1 vybojovali na Mikuláše ve Znojmě. Utkání bylo navíc velmi vyhecované, rozhodčí rozdali 62 trestných minut.

Z kabiny Orlů

Již nyní je jisté, že znojemští hokejisté skončí po základní příčce předposlední. Jediné, co mohou v pátek ovlivnit, je jejich soupeř pro nedělní zápas. Pokud totiž v pátek ve Villachu vyhrají, podívají se do stejného města o dva dny později znovu. Jestliže zvítězí, bude záležet na výsledku duelu Linz - Vídeň. Jejich nedělním soupeřem tedy bude Villach nebo Vídeň.

foto
Lubomír Štach je nejproduktivnějším bekem Orlů

Tabulku produktivity stále vede mladík Adam Havlík (12 + 18), s třiceti kanadskými body je třicátým nejproduktivnějším hráčem EBEL. O čtyři body méně má slovenský útočník Peter Pucher (9 + 17). Z obránců je na tom nejlépe Lubomír Štach (6 + 14). Ten je šestnáctým nejlepším bekem soutěže.

Tým Martina Stloukala je pátým nejlepším, co se týče fair-play, avšak předposledním celkem ve využívání přesilovek.

"V pátek budeme silní. Chceme unavit soupeře naším rychlým bruslením. Očekávám pohledný a rychlý hokej," hlásí před duelem trenér Stloukal. Ten se bude muset obejít bez Tomáše Komínka a Antonína Bořuty, kteří jsou zranění.

Rozhodčí zápasu

Hlavní: Thomas Berneker (AUT), Roland Kellner (AUT)
Čároví: Matjaz Hribar (SLO), Norbert Mathis (AUT)

Sestavy z posledního utkání

EC REKORD-Fenster VSV: Starkbaum (Wieser) - Bacher, Mitchell, Wiedergut, Kuznik, Unterluggauer, Altmann, Köfeler, Hartl - Razingar, Damon, Craig - Weller, Kaspitz, Petrik B. - Pewal, Shearer, Toporowski - Petrik N., Martinz, Toff.

ORLI ZNOJMO: Kacetl (Landsman) - Bořuta, Škadra, Hranáč, Stehlík, Pláněk, Štach, Hájek, Vosátko - Danton, Šeda, Kanko - Podešva, Haman, Havlík - Beroun, Pucher, Staněk - Trojan, Bartoš, Lattner.

Další zápasy 44. kola

EHC Liwest Black Wings Linz - UPC Vienna Capitals
HDD TILIA Olimpija Ljubljana - EC-KAC
KHL Medvescak Zagreb - EC Red Bull Salzburg
Moser Medical Graz99ers - HK Acroni Jesenice

NEWSLETTER