Play-off je tu! Orli míří na jih

Aktuální zprávy
SO 18. 2. 2012
<em>Znojmo</em> – Tuto neděli se naplno rozbíhají vyřazovací boje Erste Bank Eishockey Ligy. A bude u toho i český zástupce v mezinárodní soutěži! Orli Znojmo si hned ve své premiérové sezóně proklestili cestu mezi osm nejlepších celků ligy a nyní se postaví ambicióznímu Medveščaku, velkoklubu z chorvatského hlavního města Záhřeb. První duel ve vyprodaném sedmitisícovém Domu Sportova startuje v neděli v 17:30.
Vstupenky na MS IIHF 2024 v Česku

Představení soupeře

Přestože byste Chorvatsko na seznamu tradičních hokejových zemí hledali marně a místní národní tým hraje až třetí nejvyšší divizi mistrovství světa, v Záhřebu již několik let buduje své jméno a prestiž hokejový klub s medvědem ve znaku. A daří se mu to ve velkém stylu!

foto
⇒  Tým Medveščaku je velmi silný v prostoru před brankou

Drtivá většina utkání Medveščaku je dopředu vyprodána, každou sezónu navíc mužstvo přibližně na měsíc obsadí multifunkční Arenu Zagreb, kam na utkání EBEL dorazí přes patnáct tisíc fanoušků. S průměrnou návštěvností více jak 8800 diváků na zápas se Medveščak řadí mezi evropskou špičku.

Letos se k euforii přidaly i vynikající výsledky na ledě, Záhřeb obsadil druhé místo jak po základní části, tak i v nastavbě, hned za suverénním Linzem. Tahouny týmu jsou naturalizovaní Kanaďané a Američané s chorvatským původem – Ryan Kinasewich (25 + 29), Adam Naglich (14 + 18) či Tom Zanoski (15 + 17). Mezi obránci vyčnívá produktivní Andy Sertich (11 + 22).

Hlavní hvězdy družiny kanadského trenéra Martyho Raymonda se ale nachází v brankovišti – slovinská reprezentační jednička Robert Kristan i kanadský náhradník Michael Ouzas v letošní sezóně drží úspěšnost zásahů nad 92 procenty.

Vzájemné zápasy

Ze čtyř soubojů Orlů s Medveščakem se třikrát radoval chorvatský klub. Na domácí výhry 4:3 po nájezdech a 6:4 navázal jednou i ve Znojmě, kde uspěl v poměru 5:1. Jediný úspěch Orlů přišel v říjnu, kdy si proti oslabenému soupeři a mladičkému třetímu gólmanu Vasiljevičovi otevřeli střelnici a zvítězili 8:2. „Máme ze Znojma respekt a byla by chyba jej podcenit," upozorňuje trenér Medveščaku Marty Raymond. „Neviděl bych nás jako favority, v tak vyrovnané lize je možné všechno."

Z kabiny Orlů

Po těžkých bojích v nadstavbové části se hokejisté ze Znojma dokázali probojovat až do vytouženého play-off. „Je to v každém případě úspěch. V podmínkách, v nichž pracujeme, jsme dokázali odvést neskutečně kvalitní práci. Já jsem na svůj tým obrovsky pyšný,“ chválí svoje svěřence hlavní trenér Martin Stloukal.

foto
⇒  Do znojemské branky se v Záhřebu postaví Marek Čiliak

„Hrají hodně silově a jsou dobří v přesilovkách. My musíme bojovat a bruslit. Musíme s nimi hrát na fyzičku a utahat je,“ taktizuje druhý nejproduktivnější hráč znojemských Orlů Adam Havlík. „Myslím, že v play-off se asi ničím nepřekvapíme.“

Orlí kabinu trápí poměrně rozsáhlá marodka. Na první zápas v play-off se nepřipravují Radek Haman a Martin Škadra, které v současné době trápí chřipka. Na utkání rovněž netrénuje útočník Martin Podešva, kterého oslabuje natažený mezižeberní sval. V Záhřebu bude chybět také gólman Ondřej Kacetl, který má nařízený dvoutýdenní klid po úrazu kolene. Do brány se tak postaví jako brankářská jednička Marek Čiliak.

Rozhodčí zápasu

Hlavní: Igor Dremelj (SLO), Robert Falkner (AUT)
Čároví: Damir Rakovic (SLO), Florian Widmann (AUT)

Sestavy z posledního utkání

KHL MEDVEŠČAK ZAGREB: Kristan – Letang, Waugh, Sertich, Macaulay, Pokulok, Sijan, Rajsar, Koren – Kinasewich, Prpic, Banham – Trukhno, Day, Naglich – Zanoski, Brine, Siddall – Kostovic, Kanaet.

ORLI ZNOJMO: Čiliak – Stehlík, Hranáč, Pláněk, Štach, Bořuta, Škadra, Hájek, Sova – Danton, Haman, Staněk – Podešva, Pucher, Havlík – Beroun, Šeda, Kanko – Komínek, Bartoš, Lattner.

Další zápasy play-off

SAPA Fehervar AV19 - HDD TILIA Olimpija Ljubljana
EC Red Bull Salzburg - EC-KAC
EHC LIWEST Black Wings Linz - UPC Vienna Capitals

NEWSLETTER