Martin Stloukal o sezóně #1: Liga mě překvapila kvalitou

Rozhovory
PO 5. 3. 2012
<em>Znojmo</em> - Znojemský hokejový klub úspěšně zvládl krok do neznáma a premiérová sezóna v Erste Bank lize pro něj skončila úspěchem. Jeden z autorů myšlenky na vstup do mezinárodní soutěže a od října taky hlavní trenér Martin Stloukal se v rozhovoru pro hcorli.cz rozpovídal nejen o hodnocení právě skončené sezóny, ale i o tom, jakým směrem by se hokej ve Znojmě mohl ubírat v budoucnu. První část čtete právě nyní, na druhou se můžete těšit ve středu.
Vstupenky na MS IIHF 2024 v Česku

Stál jste u zrodu vstupu Znojma do rakouské ligy, jak toto rozhodnutí hodnotíte zpětně po premiérové sezóně?
Jsem rád, že jsme nakonec EBEL vůbec mohli hrát. Když jsem s touto myšlenkou poprvé přišel za Pavlem Oherou a Stanislavem Hahnem, abych získal jejich podporu, bylo vše ještě hrozně daleko. Pak přišlo hektické období, kdy jsme dělali rozhodnutí, jestli do ligy jít, jestli to riskovat. Byl na nás velký tlak, protože nebylo cesty zpátky. Prožívali jsme to jednání velmi intenzivně, každé zakolísání, každá nejistota pro nás byly těžké. Tak nějak podvědomě jsem cítil, že když to nevyjde, tak budu já tím, který to podělal. Když už bylo jasné, že se zde EBEL bude hrát, přišla obrovská úleva. Pro mě to byl pocit zadostiučinění, osobního uspokojení.

Existovala také varianta, že hokej ve Znojmě skončí?
Nebudeme si nic nalhávat, tato možnost tady byla, několik týdnů nám ležela na stole. Proč by se tady hrálo? Pro necelou tisícovku lidí? Kdo do toho dá ty peníze? A proč? Ať už to jsou třeba peníze z města, které by se daly použít na něco jiného. Teď už můžeme říct, že to byl správný krok, jsme velmi rádi, že to tak je. Teď bychom se měli odrazit dál, ale to už je jiný příběh...

Albert Schütz Eishalle, Vídeň

Čím vás soutěž nejvíce překvapila?
Liga mě překvapila svou kvalitou. Několikrát jsem o jejím průběhu mluvil se zkušenými českými trenéry, kteří působí v extralize. Shodli jsme se na tom, že měnit během sezóny třikrát herní styl, je nevídané. My jsme ho museli třikrát změnit, protože informovanost ostatních trenérů je tak obrovská, že jsou schopni se na každý zápas kvalitně připravit během několika hodin. Museli jsme dělat úpravy v systematice, v taktice. Když jsem se minulý ročník připravoval na zápasy s juniory a myslel jsem si, že je to maximum, tak jsem se hluboce mýlil. To bylo tak deset procent toho, co jsem musel dělat letos. Překvapilo mě, jak vyspělá je to soutěž v organizovanosti a celkové kvalitě.

Mluvíte o změně herního systému, ve které fázi soutěže to bylo?
Poprvé to bylo mým posunutím na místo hlavního trenéra, poté jsme vyhráli několik zápasů v řadě a soupeři se na nás začali dívat jinak, začali se více připravovat, museli jsme znovu zasáhnout, měnit některé prvky. Předně ale musím říct, že každé sáhnutí do sestavy, do systematiky týmu je obrovské riziko. Ne všichni hráči změny rychle vstřebají.

Tým se původně skládal pro účast v 1. české lize, až později jej doplnili zkušenější hráči...
Ano, je to tak, původně jsme vycházeli z kádru, jenž byl sestavován pro 1. ligu v Česku. Poté jsme ho na poslední chvíli doplňovali o hokejisty, kteří ještě byli v té době bez smlouvy, což byli ti, kteří neměli tak dobrou předchozí sezónu, a ti, kteří nejsou tak kvalitní. Tím nechci shazovat nikoho z těch, kdo tady hrál. Jediné, o co jsme se mohli opřít, byli stávající kluci, kteří tu měli odehráno již několik sezón, dále pak o naše juniory.

foto
⇒  Jan Platil odehrál ve znojemském dresu před přestupem do Finska 10 zápasů

Jak tedy hodnotíte hráče, kteří do mužstva přišli těsně před startem sezóny? Nejkratší dobu byl ve Znojmě Jan Platil...
Byl jsem velmi rád, že se do Znojma podařilo dostat Honzu Platila. Ať už je jeho osobnost vnímána jakkoliv, tak on tady s kabinou zamával pozitivně. Je to hokejista, který už má něco odehraného. Je veřejností vždycky vnímán rozporuplně, ale určitou stopu tady zanechal. Doufám, že svým přístupem, způsobem, jakým se choval, jak byl zkoncentrovaný jen sám na sebe, jak vnímal své tělo jako stroj na peníze, ovlivnil i ostatní kluky. Podle mého je to borec, který je tak zapálený do hry, že by puk na ledě sežral. Poté se objevily některé Honzovy výroky směrem ke Znojmu, já jsem je s ním nedávno rozebíral. Ty informace byly zkresleny, on je myslel úplně jinak, než potom vyzněly. Musíme si uvědomit, že je to kluk, který hraje hokej za peníze, které mu tady nikdo dát nemůže, a on sem přesto přišel a nějakou dobu tady byl. Ty peníze, které tady měl za měsíc, má ve Finsku za den.

Další letní posilou byl Lubomír Vosátko, jaký dojem ve vás zanechal?
Výborný kluk do kabiny, odvedl tady takovou práci, která není tolik vidět. Věčně dobře naložený člověk, samá srandička. Byl u nás ale jeden z nejdražších hráčů a my jsme od něj očekávali víc, než předváděl. EBEL je velice kvalitní soutěž, kdejaký extraligový hráč by v ní měl problémy, pokud by nebyl v té nejlepší kondici. Luboš na tom nebyl až tak fyzicky dobře, jak bychom potřebovali.

Nad angažmá Petera Puchera visel před sezónou otazník, nakonec to byl nejproduktivnější hráč týmu…
Je tady doma, lidé ho uznávají, má tady obrovskou fanouškovskou podporu. Právě hlavně ti fanoušci mu dali prostor. Riziko bylo obrovské, co si budeme nalhávat. Do prosince to nebylo z jeho strany zrovna nejlepší, už v listopadu jsme zvažovali, jestli s ním budeme dál pokračovat. On sám se trápil, viděl jsem na něm, jak o sobě začíná pochybovat. Bylo to pro něj náročné hlavně fyzicky, trénink ho vysiloval, měl strach, aby do zápasu stihl alespoň trochu zregenerovat. Člověk mu hodně odpustil, ale věřil jsem, že on byl takový hokejista, že jeho čas přijde. To se potvrdilo v pravý čas, v době, kdy se lámal chleba.

Orli Znojmo 2011/12

Na začátku sezóny se ve Znojmě objevil i gólman Lukáš Sáblík, odchytal ale jen 20 minut a nakonec odešel…
Ano. Když přišel, tak jsem mu řekl, že buď bude o třídu lepší než ti gólmani, co máme, nebo chytat nebude. A to on prostě nebyl. Přišel na led a bylo to opravdu špatné.

Kariéru ve Znojmě ukončil Jan Hranáč…
Od něj nikdo nemohl v jeho letech čekat, že bude bruslit nahoru a dolů jako například Tonda Bořuta. Byl to ale jediný obránce, který měl pořádek v obranném pásmu. Pro mě nejlépe bránící bek v manšaftu! Nechtěl jsem po něm, aby dával góly, ale v rámci našeho týmu splnil to, co měl.

Naopak někteří hráči působili ve Znojmě již delší dobu. Vladimír Říha byl loni nejproduktivnější hráč týmu, čím to, že se mu letos tolik nedařilo a nakonec skončil v Berouně?
Když jsme před sezónou stavěli manšaft, tak první jméno byl Vláďa Říha. Pak se teprve začalo stavět kolem něj. Seděli jsme tu s Karlem Soudkem, Radkem Hamanem a Pavlem Oherou a dávali to dohromady. Za Vláďu se utratilo dost peněz, ale tato soutěž mu prostě nesedla. Je to technický typ hráče. I když jsme k němu v průběhu sezóny hledali vhodné spoluhráče, tak jsme je prostě nenašli. Pořád je to náš hráč, skončí v Berouně, vrátí se sem a uvidíme, co dál. Když odcházel, tak byl naštvaný, ale jsme otevření debatě s ním. Myslím si, že z naší strany bude zájem zkusit to znovu, ale musí tam být jistá míra sebereflexe.

foto
⇒  Petr Kanko si ve 43 zápasech základní části připsal 20 bodů

Jednou z největších posil před sezónou byl Petr Kanko. Po velmi dobrém úvodu sezóny ale jeho výkony byly spíš kolísavé…
Hráč, který byl těsně pod vrcholem. Odehrál pár zápasů v NHL a teď ta jeho kariéra valí dolů. Připomíná mi to horolezce, který těsně pod vrcholem špatně vyhodnotil krok a padá dolů. Teď jde o to, kde se zastaví. On sebe sám těžko udrží ve správném směru, musí být vedený. Čím je starší, tím je to složitější. Se sebereflexí má taky problém. Je to ale hráč, který je velmi dobře naladěný. Dobře působí v kabině, samá srandička. Daří se – nedaří, on pořád táhne. Na tréninku jsem nikdy neviděl, že by vypustil jediný krok. Dře naplno. Ten jeho přístup je obdivuhodný. Co se ale týče herního projevu, tak od něj čeká člověk víc. Měl sotva třetinu bodů, co by měl mít. Byl v první pětce, v přesilovkové formaci, v rozhodujících chvílích na ledě…

Už víte, kdo další tým opustí a kdo zůstane?
Máme dvě základní verze. Jedna je s vyšším rozpočtem a ta druhá se stávajícím rozpočtem. Verze s vyšším rozpočtem je jednodušší, co se týče stavby kádru. Druhá varianta je ta složitější a rizikovější. Určitě někteří hráči odchází, například Jan Hranáč, který ukončil kariéru. David Hájek také končí, s tím jsme nebyli spokojeni vůbec. Ještě nevím, jak se Pavel Ohera dohodne s Mikem Dantonem. Myslím, že i Honza Šeda má smlouvu jen do konce této sezóny, takže uvidíme, jak budou probíhat jednání. Naopak jednu kvalitní pětku sem budeme muset dostat.

Co gólmani? Na soupisce v závěru sezóny figurovali tři kvalitní…
Všichni tři tu chtějí zůstat. O Kacetlovi se bavit nebudeme, to je jasné. Já i Jarda Kameš máme představu, že bychom si nechali i ty další dva. Bude ale záležet na tom, jestli to bude možné. Je možné, že tu zůstanou jenom dva. Ten třetí by byl junior, protože probíhají jednání, že vznikne juniorská EBEL a je problém i se znojemskou juniorkou, která bude hrát baráž.

Druhá část rozhovoru vyjde ve středu na hcorli.cz!

NEWSLETTER