Jiří Beroun: Přistoupili jsme k zápasu zodpovědně

Rozhovory
SO 3. 11. 2012
<em>Znojmo</em> - Rychlý, útočný hokej s dobrými gólovými příležitostmi na obou stranách. Tak by se v krátkosti mohl shrnout páteční zápas na znojemském zimním stadionu. Fanouškům Orlů i početné skupině fehérvárských příznivců se dostalo vrchovaté porce skvělé hokejové zábavy, na jejímž konci stáli vítězně domácí hráči, kteří si spravili chuť po bodově méně úspěšné venkovní sérii. Svou přesnou trefou přispěl k úspěchu Znojma i kapitán Jiří Beroun. „Byl to od nás poctivý výkon,“ věděl zkušený útočník.
Vstupenky na Betano Hockey Games 2024

Jak byste zhodnotil utkání s Fehérvárem?
Přistoupili jsme k zápasu zodpovědně s tím, že by nám stačil i výsledek 1:0. Změnili jsme trochu zakládání útoku, čímž jsme se dostávali častěji do tlaku. Všichni jsme to odmakali, šli jsme do toho naplno. Ale podobné to bylo i u těch tří předchozích zápasů venku...dali jsme sice venku deset gólů, ale strašně moc jsme jich zase inkasovali. To jsme dnes za žádnou cenu nechtěli.

Když už jsme u předchozí venkovní série, která nevyšla zcela dle představ, jaká po ní panovala v kabině nálada?
Byly to jen tři zápasy, nedělal bych žádnou vědu z toho, že jsme v nich prohráli. V Innsbrucku to byla velká škoda, tam jsme téměř všechny góly dostali v oslabení. Nemyslím si ale, že by to na nás zanechalo nějaké stopy. Dnes jsme si řekli, že budeme více bruslit, že se nesmíme nechat vylučovat, což se nám i povedlo.

V průběhu zápasu byl udělen jen jeden dvouminutový trest, což nebývá obvyklé...
My jsme tak vlastně odehráli i několik úvodních kol s tím, že jsme měli jen minimum vyloučených hráčů, tím pádem se člověk dostane při hře 5 na 5 více do tlaku, přeci jen oslabení stojí dost sil. Do zápasu jsme šli s tím, že budeme hrát bez vyloučení.

Byli jsme svědky hodně rychlého a útočného hokeje, což týmu sedí více než obranná hra...
Myslím, že minulý rok se v lize hrálo o něco více ofenzivněji, momentálně se spíš více brání. My hrajeme stále útočný hokej, zdálo se mi, že jsme na tom byli bruslařsky lépe než Fehérvár, tím pádem jsme si mohli dovolit zahrát tento styl hokeje. I díky tomu jsme je přebruslili a byli jsme aktivnější. Oni jsou na druhou stranu velice šikovní na puku.

Dal jste druhý gól Znojma, jak se později ukázalo i vítězný, můžete svou trefu popsat?
Já už jsem měl několik šancí předtím, byl jsem trochu naštvaný, že ani jedna nevyšla. Před tímto gólem Ríša Jarůšek vybojoval puk v rohu, nikdo nebyl před bránou, tak jsem si tam najel a viděl jsem, že brankář je víc u levé tyčky, tak jsem zamířil a vyšlo to.

Hrajete už pár zápasů pohromadě v útočné trojici s Janem Šedou a Janem Lattnerem, jak se vám s nimi spolupracuje?
S Honzou Šedou jsem vlastně hrál už minulou sezónu, on hraje výborně dozadu, jsme na sebe zvyklí a obstaráme spíš takovou tu černou práci. Honza Lattner nás výborně doplňuje. Všichni tři jsme dobří bruslaři, když napadáme, tak jsme schopni zavřít soupeře před bránou, vytvořit si tlak. Spolupracuje se mi s nimi výborně. Podporuje nás skvěle z obrany i Luboš Štach, který s námi v posledních pěti, šesti zápasech hraje.

Na trenérské lavičce Fehérváru stojí Jan Neliba, vás tady ve Znojmě v sezóně 2009/2010 také trénoval, byla příležitost si s ním před zápasem popovídat?
Před utkáním jsme se pozdravili, ptal jsem se ho, jestli už se něco naučil maďarsky. Říkal, že pár slovíček už ano. Neměli jsme čas nic moc rozebírat. Říkal, že je to práce jako každá jiná, takže musí absolvovat i tuto štaci. Byl spokojen s kvalitou soutěže. Pan Neliba je zkušený kouč, už toho prošel hodně, takže velmi potěší, když uzná kvalitu ligy.

V neděli hrajete v Linzi, s jakým cílem budete odjíždět?
V minulé sezóně se nám s Linzem dařilo. Oni hrají docela ofenzivní hokej, což by nám mohlo vyhovovat, takže to bude opět zápas nahoru, dolů. Myslím, že to bude pěkný hokej. Ještě bych chtěl dneska poděkovat divákům, protože vytvořili opravdu výbornou atmosféru, velmi nám pomohli.

Po neděli přichází reprezentační pauza, znáte už program, který vás během ní čeká?
Nějaké volno na nás čeká, ale moc toho asi nebude. Spíš myslím, že nám dá trenér pořádně do těla, abychom z toho mohli čerpat dál do zbytku sezóny. Ale za celou kabinu bych chtěl říct, že kdyby bylo více volna, tak bychom se vůbec nezlobili...(úsměv)

NEWSLETTER