Znojmo se mi líbilo už před sezonou, říká Vesa Kulmala

Rozhovory
PO 5. 11. 2012
<em>Znojmo</em> - Do Znojma přišel v době, kdy tým disponoval šesti až sedmi hry schopnými obránci. Očekávání proto byla veliká. A zatím se je šestadvacetiletému Vesu Kulmalovi daří plnit. Svým skvělým bruslením a vynikajícím přehledem ve hře dokáže zaskočit nejednoho soupeřova útočníka. Byť není příliš vysoký, ve Znojmě a zvláště pak v EBEL se chce uplatnit. "Chtěl jsem hrát tuto ligu," říká.
Vstupenky na Betano Hockey Games 2024

Co stálo za vaším příchodem do Znojma? A proč právě sem?
Byl jsem se Znojmem v kontaktu už před sezonou, ale rozhodl jsem se zůstat doma kvůli miminku, které se mi narodilo. Poté, co dítě trošku odrostlo, pro mě bylo jasnou prioritou přijít sem. Chtěl jsem hrát tuto ligu a Znojmo se mi líbilo. A tak jsem se sem dostal.

Co říkáte na EBEL?
Tato mezinárodní soutěž má svou kvalitu. Je to fyzicky náročná soutěž, kde bude každá chyba potrestána. Navíc všichni mí spoluhráči a naneštěstí i soupeři jsou velice talentovaní hokejisté.

foto
⇒  Vesa Kulmala si zatím připsal jednu asistenci.

Vaše přednosti jsou vynikající bruslení a přehled ve hře. Je to v této lize důležité?
Rozhodně si myslím, že ano. Hrajeme podle nějakého systému, kde hrajeme jako tým. Snažíme se hrát chytře.

Odehrál jste zatím dva zápasy, co byste k nim řekl?
První zápas jsem byl unavený. Všechno proběhlo velice rychle, můj přesun i papírování. Byl jsem až překvapen, jak rychle to může jít. V obou duelech jsem se snažil nedělat žádné chyby, myslím, že jsme odehráli dobré dva zápasy. V obou případech jsme podle mého byli lepší, proto jsme si zasloužili vyhrát.

Jste ve Znojmě teprve krátce, ale už jste se stihl trochu porozhlédnout?
Bydlím dole ve městě. Znojmo je krásné malé město, prozatím vypadá pěkně. Ještě jsem ale nebyl na žádné procházce, nebyl čas. Ale podle kamarádů z kabiny je to krásné malé město typicky evropského stylu.

Jste z Helsinek. Je to krásné místo k žití?
Je to mé rodné město, takže nemohu říci nic jiného, než že je krásné. Helsinky miluju. Je to město, kde můžete dělat úplně cokoliv. Město, kde jsem se narodil, bude mít vždycky speciální místo v mém srdci.

Kde jste začínal s hokejem?
Začínal jsem v Helsinkách, kde jinde. V klubu Jokerit, který je co do mládeže asi největší ve Finsku. Jejich juniorská organizace je na nejlepší úrovni v Evropě. Hrál jsem tam něco kolem patnácti let, přesně si už nevzpomínám. Je to velice dlouho na jedno místo. Chtěl jsem pak jít jinam, abych trochu poznal svět. A hlavně hokej v jiných místech a zemích.

Hrál jste také v Dánsku. Jaké to bylo?
Do týmů a všeobecně tam mají zakomponováno velmi mnoho mladých hráčů. Žil jsem v Aalborgu, což je nádherné město. Byli tam milí lidé a skvělý hokejový klub. Vše bylo skvěle organizované, moc jsem si to tam užil.

Ve Znojmě hraje váš krajan, Kim Strömberg. Znal jste se s ním už dříve?
Ano, hráli jsme v jednom týmu v Jokeritu po několik let.

Ještě poslední otázka. Co říkáte na fanoušky ve Znojmě?
Sice zde nechodí tolik lidí jako ve Finksku nebo Dánsku, ale atmosféra je tu daleko lepší. Problém severských zemí je, že se sice přijdou podívat na hokej, ale nefandí. To tady, tady je to opravdu dobré.

NEWSLETTER