Juniorští Orli vstupují do druhé fáze EBYSL

Juniorský hokej
ST 6. 2. 2013
<em>Znojmo</em> - Třicet osm kol základní části Erste Bank Young Stars League je již minulostí, na účastníky juniorské mezinárodní soutěže nyní čeká nadstavbové zápolení. Znojemští mladíci si v premiérovém ročníku zbrusu nové ligy vydobyli prozatímní druhé místo ve své skupině A (celkově páté místo), mohou tak směle pomýšlet na play-off. Jaký program čeká v následujících týdnech na juniorské Orly?
Vstupenky na MS IIHF 2024 v Česku

Čtrnáct týmů z Rakouska, Maďarska, Chorvatska, Slovinska a České republiky bojovalo od začátku září v nově vzniklé juniorské lize. Do nadstavbové části již vstupuje pouze dvanáct mužstev, dvěma nejhůře postaveným klubům jejich cesta v letošním ročníku končí. Tato nelichotivá pozice patří výběrům L.A. Stars 1 a L.A. Stars 2 (zástupci Okanagan Hockey School v St. Pöltenu), které obsadily ve svých domovských skupinách poslední pozice.

Ve skupině A se do role lídra pasoval maďarský Fehérvár s 86 body, na druhém místě skončili Orli ze Znojma s 68 body. Skupinu B ovládly slovinské celky, Jesenice se usídlila v popředí s 83 body, Lublaň získala 78 bodů. Nejlepší rakouský zástupce je Klagenfurt, jenž v "Béčku" obsadil třetí místo.

Každá skupina tedy momentálně čítá šest mužstev, které si do nadstavby přinášejí získané body z předchozí etapy soutěže. V nadstavbě se mezi sebou utkají pouze týmy z jedné skupiny systémem jedno utkání doma, jedno venku (celkově 10 zápasů). Dva nejlepší ze skupiny poté postoupí do play-off. Semifinále (1A vs. 2B, 1B vs. 2A) i finále se hrají na dvě vítězná utkání.

Rozpis zápasů Orlů

Znojemští hokejisté vstupují do nadstavby s relativně bezpečným čtrnáctibodovým náskokem před třetím Linzem. Šance na minimálně semifinálovou účast jsou tak velké a Orli mají své další působení jen ve vlastních rukou. První zápas odehrají jihomoravští mladíci ve středu 13. 2. na domácím ledě s Linzem.

Nejvíce bodů ve znojemském dresu doposud nasbíral útočník František Nahodil (20 + 20). Do první třicítky se vešli ještě Michael Schejbal (24 + 12) a Jakub Fusek (17 + 19). Mezi obránci si dobře vede Jan Hobza (4 + 13), jenž je zároveň nejlepším Orlem v bodování +/- (+29). Zlým mužem týmu je Aleš Pelikán – 193 trestných minut.

Nejproduktivnějším hráčem ligy po základní části je lublaňský střelec Jaka Zdešar (36 + 46), za ním se pohybuje jeho kolega z útoku Jure Sotlar (25 + 48). Trojici nejlepších uzavírá klagenfurtský obránce Stefan Schumnig (20 + 44). Statisticky nejúspěšnějším gólmanem je fehérvárský Miklos Rajna (94,6%).

Pozn: Pokud se do finále nedostane žádné rakouské mužstvo, bude se hrát ještě navíc speciální finále o titul rakouského juniorského šampiona. Do tohoto souboje by pak postupovaly dva rakouské celky s nejvyšším počtem bodů.

NEWSLETTER