Juniorští Orli brousí formu do nadstavby

Juniorský hokej
ÚT 11. 2. 2014
Junioři vstupují do důležité části letošního ročníku, která rozhodne o složení dvojic pro play-off. Vicemistra ligy z předchozí sezony čeká pekelně napěchovaný program prvního týdne nadstavbových bojů. Již ve středu přivítají Orli maďarskou Budapešť (18:00), v sobotu se opět na domácí půdě utkají s Linzem (14:15). Neděle pak patří souboji v Fehérváru.
Vstupenky na Betano Hockey Games 2024

Nedělním kolem definitivně odzvonilo základní části mezinárodní juniorské Erste Bank Young Stars League. První fáze soutěže nabídla dvě stě šedesát šest zápasů. Každý tým ve skupině A odehrál třicet čtyři zápasů (6 mužstev), ve skupině B pak třicet šest (7 mužstev). Znojemští hokejisté bojující v „béčku“ získali po své porci duelů celkově jednašedesát bodů.

Mladí Orli odehráli na domácím kluzišti osmnáct duelů. V devíti případech zvítězili v základní hrací době (3 body), dvakrát vyhráli po samostatných nájezdech (2 body), jednou prohráli v prodloužení (1 bod) a šestkrát odcházeli poraženi po šedesáti minutách.

Ve venkovních kláních se znojemští junioři představili v osmnácti případech, sedmkrát nebodovali, dvakrát prohráli po nájezdech (1 bod) a devětkrát zvítězili za tři body.

Nejvyššího vítězství dosáhlo Znojmo v polovině ledna, kdy přestřílelo maďarskou Újpest v poměru 16:2. Naopak nejtrpčí prohra přišla v druhé polovině listopadu na ledě Fehérváru 12:1.

Lukáš Nováček

Orli se mohou doposud pyšnit kladným skóre v poměru 152:125. Ve využívání přesilovek jsou celkově na 5. místě (19,75%), v úspěšnosti ubráněných oslabení pak na 4. místě (82,56%). Jihomoravští hráči jsou také druhým nejtrestanějším týmem soutěže, v první „desítce“ této méně lichotivé statistiky mají hned tři své zástupce – Marka Špačka (119 TM), Michaela Theimera (102 TM) a Aleše Pelikána (85 TM).

Druhým nejproduktivnějším hráčem soutěže po základní části se stal Lukáš Nováček (39 + 27), který se rovněž dělí o titul nejlepšího střelce EBYSL. Na šestém místě skončil Marek Špaček (26 + 29). Solidně si také vedli dva debutanti ve znojemském dresu Vojtěch Žemlička (16 + 19) a Matyáš Hložek (12 + 20). Nejproduktivnějším bekem ligy je kapitán Orlů Michael Theimer (3 + 27).

Znojemské brankoviště v drtivé většině případů strážil slovenský gólman Michal Dovina s úspěšností 88,8%. Před svým odchodem do zámoří se mezi tyčemi pohyboval Jakub Novotný (90,7%), dvě utkání odchytal Petr Helešic (91,4), jenž působí v seniorském mužstvu Moravských Budějovic. Do dvou klání naskočil i Michal Sochor (86,1%).

Program nadstavby

Znojemské juniory nyní čeká deset zápasů druhé fáze soutěže, které odehrají s týmy ze své skupiny B - pět duelů doma a pět na ledě soupeře. Po základní části se skupina rozloučila s maďarskou Újpestí, momentálně v ní tak bude bojovat šest celků (včetně Znojma). Do play-off pak postoupí dvě nejlepší mužstva.

Oproti loňském ročníku došlo k jedné podstatné změně. Body, které si týmy doposud vybojovaly, se do druhé fáze soutěže půlily. Orli, kteří získali již zmiňovaných šedesát jedna bodů v základní části, nastupují do nadstavby s jednatřiceti body. Na chlup stejně je na tom Linz, na dostřel mají čeští hokejisté LA Stars. Suverénní Fehérvár je zřejmě již téměř jistým účastníkem bitev o titul.

Kompletní rozpis zápasů juniorských Orlů

NEWSLETTER