Ohlédnutí za juniorskou sezónou

Juniorský hokej
PO 24. 3. 2014
Pro znojemské juniory skončila sezóna těsně pod jejím vrcholem, již dva týdny tak mohou pouze trénovat a sledovat své úspěšnější protivníky v play-off. Je tedy čas na malé bilancování druhého roku na mezinárodní scéně. Jak se mladým Orlům dařilo? Projděme si společně některé důležité momenty.
Vstupenky na MS IIHF 2024 v Česku

Divoký začátek ligy

Vstup do soutěže obstarali Orli na domácím ledě s týmem LA Stars. Po trochu rozpačité přípravě přišlo menší uklidnění, znojemští hokejisté dokázali přestřílet výběr hokejové akademie v St. Pöltenu luxusním poměrem 8:2. Hned poté ale Znojmo odjíždělo do mistrovského Fehérváru, který potvrdil roli favorita soutěže, a v první třetině nadělil českému týmu čtyři branky. Konečný výsledek 7:1 z pohledu Fehérváru byl ještě milosrdný.

Památné nájezdy

Již v pátém utkání proběhlo na znojemské půdě opravdové drama. V utkání s Budapeští příliš gólů nepadlo, ten jediný domácí vstřelila předsezónní posila Matyáš Hložek, po maďarském vyrovnání tak musely rozhodnout až samostatné nájezdy, které nabídly skvělou podívanou. Až v osmnácté sérii přisoudil bod navíc Znojmu další nováček v orlím dresu Vojtěch Žemlička.
Znojemské hráče vedl v kapitánské pozici bek Michael Theimer

Klid naruší Fehérvár

Následovaly vcelku poklidné měsíce říjen a listopad. Orli střídali prohry a vítězství, druhých jmenovaných bylo přeci jen více, a tak se stále pohybovali na druhé, popřípadě třetí příčce skupiny B. Větší vzruch tak obstaral až duel s LA Stars, v němž se v závěru strhla hromadná bitka. Pořádný výprask pak přišel jako blesk z čistého nebe opět ve Fehérváru, kde Znojmo nezvládlo začátek zápasu a padlo v poměru 1:12.

V „obráceném gardu“

Po maďarském otřesu přišla zajímavá část sezony. Znojemští junioři třikrát za sebou prohráli před vlastními diváky, naopak dvakrát v řadě vyhráli na ledě soupeře. Hlavně domácí prohry stály Orly později důležité body, které se před play-off už nepodařilo nasbírat.

Nejvyšší vítězství

Jihomoravskou černou sérii narušil až duel s Újpeští, v němž Orli zvítězili nevídaným poměrem 16:2. Za zmínku stojí hlavně první třetina, kterou ovládli domácí 9:0! Hned šest gólů vsítil Lukáš Nováček, hattrick zaznamenal i Marek Špaček, tedy dva nejproduktivnější hráči znojemského juniorského mužstva.

Závěr základní části v roli hostů

Poslední čtyři utkání základní části odehrálo Znojmo v pozici hostujícího týmu. Z možných dvanácti bodů vydolovalo hned sedm, což mu zajistilo před rozbíhající se nadstavbou průběžnou čtvrtou pozici ve skupině a slušnou naději na vyřazovací boje.

Nadstavba, která nevedla do play-off

Nadstavbová část čítající deset zápasů odstarovala domácí výhrou nad Budapeští. Poté ale přišla zřejmě osudová prohra s Linzem opět na vlastním kluzišti. Orli padli gólem tři minuty před koncem, a jak se později ukázalo, tato ztráta znamenala až příliš mnoho. Znojmo ještě přidalo pár vítězství, bodovalo i na hřišti soupeře. I to už ale bylo málo. Poslední duel s Fehérvárem už nemohl nic změnit a zklamaní znojemští junioři ukončili rok prohrou 2:4.
Trenér Petr Kučírek

Znojemští junioři tedy završili svůj druhý rok v Erste Bank Young Stars League na čtvrté příčce ve skupině B, celkově pak na šestém místě. Play-off jim uniklo o šest bodů. „Se sezónou jsme relativně spokojeni. Může nás mrzet pár domácích zápasů, které jsme nezvládli. Hlavně kvůli tomu nám unikly vyřazovací boje. V nadstavbě pak rozhodla dvě utkání s Linzem. Domácí prohra 2:3 nás srazila, také odveta v Linzi, kterou jsme nezvládli, nás stála hodně. Poslední kolo s Fehérvárem už kluci jen odbruslili, znali ostatní výsledky a věděli, že ani výhra by už nic neřešila,“ shrnul celý ročník trenér juniorky Petr Kučírek.

Přestože si mladí Orli oproti své premiéře v EBYSL mírně pohoršili, trvá dál jejich touha zůstat na mezinárodní scéně. „Chtěli bychom v soutěži pokračovat. Zájem je z obou stran, takže předpokládám, že i v příštím ročníku v lize setrváme,“ nastínil další vývoj znojemského juniorského hokeje kouč. Velmi podobně je na tom i mužstvo staršího dorostu, které má za sebou svůj první rok v EBJL (bilancování jeho působení přineseme v příštích dnech). „Starší dorost má také zájem v lize setrvat, ale bude potřeba změnit některá pravidla“.

Regule by si zasloužila upravit i juniorská EBYSL. Jihomoravský tým byl několikrát nemile překvapen, ať už nasazováním některých hráčů soupeře či podmínkami na zimním stadionu v Budapešti (informovali jsme zde). Další perličkou z posledních týdnů se stalo utkání v St. Pöltenu, kde Orli zvítězili. Domácí prohru těžce kousali a při znojemských oslavách zhasla světla. „Ještě jsme byli na ledě, radovali jsme se a stadion postupně potemněl. Nakonec jsme museli svítit hráčům na cestu do kabin mobilními telefony,“ popisoval hlavní trenér.

Soutěž graduje právě v těchto dnech. Finálovou sérii obstarají mužstva Lublaně a Fehérváru. „Osobně mírně favorizuji Maďary, i když to nebudou mít vůbec jednoduché,“ odtajnil svůj tip znojemský kouč.

Juniorská gólmanská jednička Michal Dovina

Juniorku postihne v příští sezoně odliv hráčů ročníku 1993, konkrétně se jedná o kapitána Michala Theimera a útočníky Aleše Pelikána, Lukáše Nováčka a Marka Špačka. Prim by tak měli hrát hokejisté ročníku 1994, 1995, ze staršího dorostu postoupí do vyšší kategorie ročník 1996. Minimálně letní přípravu by s juniorkou měli absolvovat i Patrik Tondl a Michal Kruckovyč (1997) a Jan Bulín (1998). „Bude potřeba mužstvo posílit i zvenčí. Už teď se nám hlásí hráči, takže si budeme vybírat. Zatím nevíme, jestli s námi budou i v příští sezoně pokračovat David Košťál, Vojtěch Žemlička a Matyáš Hložek (1995), jejich budoucnost se momentálně řeší,“ prozradil Petr Kučírek.

Podobný rébus čeká kouče i na pozici gólmana. „Letošní jednička Michal Dovina ještě není pro příští rok potvrzen. Zřejmě se tedy budeme muset poohlédnout po jiném brankáři. Ještě čekáme na upřesnění regulí, ale gólmani jsou „posunuti“, to znamená, že ještě mohou chytat i ti z ročníku 1993, což by pro nás byl Petr Helešic a Jakub Novotný, pokud se vrátí z ciziny,“ odkrývá možnosti Kučírek.

Další hádankou je i role samotného trenéra, která je dosud nevyřešena. „O kouči pro nadcházející sezónu se bude jednat 23. dubna na konferenci, kterou pořádá výkonný výbor HC Znojemští Orli – mládež. Nechci předjímat, kdo se této úlohy zhostí.“

NEWSLETTER