Junioři zahajují nový ročník, v neděli vyjedou na led Budapešti

Juniorský hokej
SO 30. 8. 2014
Znojemská juniorka odpočítává poslední hodiny do startu prvního ligového utkání sezóny 2014/2015. Ve velmi pozměněné sestavě a s novým koučem Leošem Zajícem budou chtít mladí Orli zopakovat úspěchy z minulých let.
Vstupenky na MS IIHF 2024 v Česku

Erste Bank Young Stars League vstupuje do svého třetího ročníku, znojemští hokejisté jsou jejím členem od samotného vzniku soutěže. V premiérové sezóně obsadili konečně druhé místo, loni skončili šestí.

V létě zaznamenal tým několik zásadních změn. Svou velmi úspěšnou juniorskou éru završili Marek Špaček a Lukáš Nováček, ve Znojmě skončili i útočníci Matyáš Hložek či Aleš Pelikán, kapitán Michael Theimer a gólmanská jednička Michal Dovina. Změnou prošel i trenérský post – Petra Kučírka, který přešel k mladšímu dorostu, vystřídal Leoš Zajíc.

Juniorský oddíl musel být logicky obměněn. Do brány přišli Žan Us a Maximilián Bača, útok posílil Marc Zajíc. Ze staršího dorostu si pak kouč vytáhl beky Michala Kruckovyče, Karla Nahodila, Daniela Saláta či útočníky Bronislava Fruhwirta, Jiřího Svatušku a Jiřího Landera, loňského kapitána a zároveň nejproduktivnějšího hráče starších dorostenců.

Trenér Leoš Zajíc

V průběhu srpnových zápasů navíc Orly posílili další tři útočníci Tomáš Račický, Dominik Synek a Josef Krcho. „Zřejmě budeme hledat ještě dva hráče do obrany, abychom ji vhodně doplnili. V bráně jsme dobře obsazeni, akorát obranu ještě musíme trochu vyztužit,“ naznačil další možný pohyb v kádru kouč juniorky Leoš Zajíc.

K otázce gólmanů se trenér vyjádřil ještě konkrétněji: „Máme dva kvalitní brankáře, které budeme střídat podle formy. V brankovišti začne Žan Us, potom uvidíme, protože si myslím, že i Maximilián Bača je kvalitní gólman.“

Aktuální soupiska juniorského týmu

V rámci již skončené přípravy se juniorka utkala s týmem Jihlavy, Warrioru Brno či Přerova. Poslední duel odehrála na svém ledě ve středu, kdy poměřila síly s A-mužstvem Techniky Brno, v jehož dresu se prohánějí například i David Havíř a Tomáš Klimeš.

„Ke konci přípravy už jsme utkání hráli poměrně dobře, takže můžeme být spokojeni. Samozřejmě poslední zápas s Technikou byl trochu o něčem jiném, tam jsme drželi krok první dvě třetiny, a pak se ukázala kvalita soupeře. Myslím, že i v prohraných zápasech jsme dvě třetiny odvedli poměrně solidně. S celou přípravou, s tím, jak se k ní kluci postavili, jak pracovali, můžeme být spokojeni,“ zhodnotil týdny dřiny hlavní trenér.

K systému EBYSL

Herní plán soutěže přinesl několik změn, které by měly přispět k větší atraktivitě. Ligu bude hrát čtrnáct týmů (oproti loňským třinácti), které budou rozděleny do dvou skupin po sedmi členech. Každé mužstvo má zaručeno čtyřicet čtyři zápasů v základní části – pět zápasů s týmy ze své skupiny (celkově 30) a dvě utkání s družstvy z druhé skupiny (celkově 14). Velkou obměnou prošlo play-off, do kterého postoupí z každé skupiny čtyři nejlepší oddíly. Vítěz má právo vybírat si ze soupeřů, kteří se umístili na třetím a čtvrtém místě. Čtvrtfinále se hraje na dva vítězné zápasy, semifinále a finále na tři.

Vítězství v základní přinese do klubové kasičky tři body. Pokud se v šedesáti minutách nerozhodne o výhře, bere každý tým jeden bod a po dvouminutové pauze následuje pět minut prodloužení, v němž se hraje systémem "náhlá smrt". Pokud gól nepadne, následují samostatné nájezdy. Vítězi v prodloužení či samostatných nájezdech patří jeden bod navíc.

Skupina A: Innsbruck, Salzburg, Villach, Klagenfurt, Graz, Lublaň a Záhřeb.

Skupina B: Linz, LA Stars, Vídeň, Znojmo, Fehervár, MAC Budapešť a VASAS Budapešť.

Orli ligu odstartují v neděli 31. srpna na ledě VASAS Budapešť. Zápas startuje v 17:40.

NEWSLETTER