Juniorské čtvrtfinále za dveřmi, Orli odlétají do Budapešti

Juniorský hokej
PÁ 27. 2. 2015
Znojemští junioři odpočítávají poslední hodiny do startu vyřazovacích bojů. Vrchol sezóny zahájí v sobotu (15:10) na ledě maďarské Budapešti, znojemská odveta přijde na řadu ve středu od 18:00.
Vstupenky na MS IIHF 2024 v Česku

Mladíci Orlů si s dostatečným předstihem zajistili účast v play-off, poslední týdny již bojovali o druhé místo v tabulce, která týmu zaručovala možnost volby soupeře. To se nakonec nepovedlo a na Jihomoravany si počíhala MAC Budapešť. „S Budapeští jsme do čtvrtfinále příliš nepočítali, už jsme mluvili o tom, že na nás padne Záhřeb. Nakonec tedy Budapešť...v podstatě je to jedno, oba tyto týmy produkují podobný styl hokej. My budeme mít jednodušší cestování, což bereme jako plus,“ říká trenér juniorského výběru Leoš Zajíc.

„Předpokládám, že to bude otevřená série. V sezóně jsme s nimi odehráli pět zápasů, dva vyhráli, tři prohráli. Ale dvě prohry byly jen o branku, v jednom případě nám ale utkání hodně uteklo,“ naráží trenér na jeden z největších výprasků svých svěřenců, kteří na konci ledna dostali od soupeře výplatu 8:2. Navíc na znojemském ledě.

Tým se nyní plně koncentruje na sobotní start série, čemuž byl přizpůsoben i páteční odpolední trénink. „Nyní se především chceme připravit na první utkání, které se hraje v Maďarsku. Jako domácí tým musí na svém ledě vyhrát, naopak my můžeme překvapit,“ kalkuluje kouč.

Žan Us si svými výkony a úspěšností zákroků 90,51% vydobyl možnost zahájit čtvrtfinále v roli jedničky

O sestavě pro první čtvrtfinálový duel má Leoš Zajíc jasno. „V bráně začne Žan Us, jako dvojku nasadíme Maximiliána Baču. Samozřejmě budeme reagovat i podle aktuální situace. Pokud by s námi jel i Marek Špaček, museli bychom jednoho gólmana nechat doma a jel by s námi Tomáš Daňo ze staršího dorostu.“ (viz pravidlo o počtu „přestupových hráčů“ definovaných dle data narození)

„Momentálně nemáme v kádru žádné zranění, takže jsme v kompletním složení,“ prozradil trenér. Znojemská juniorka se tak může spolehnout na své dva útočné tahouny, prvního a druhého muže produktivity celé soutěže Marca Zajíce (23 + 60) a Tomáše Račického (33 + 38).

První kolo play-off se stejně jako v předchozích letech hraje pouze na dvě vítězná utkání. Což i sám znojemský trenér bere jako slabinu systému. „Přál bych si, aby vyvrcholení soutěže bylo delší. Aby se série hrála minimálně na tři vítězná utkání. To je něco, co kluci potřebují. Přesně takovými zápasy si musí projít, díky nim se budou zlepšovat, posouvat se dál. Navíc hrací dny také nejsou úplně nejlépe vyřešeny, hraje se ve středu a v sobotu. Je to mimo rytmus, navíc i pro diváky méně atraktivní,“ myslí si Leoš Zajíc.

Jako správný stratég ale bezmezně věří svým hráčům a doufá v postup do semifinále, kde by se mužstvo utkalo s lepším z dua Fehérvár-Linz. „Myslím si, že 2:0 v sérii vyhrajeme,“ odtajňuje trenér svůj tip.

NEWSLETTER