Znojmo mezi evropskou elitou. Na co se může těšit v Lize mistrů?

Aktuální zprávy
PÁ 1. 7. 2016
Jedinečnou a skvělou sezónu 2015/16 završili Orli stříbrem v ligové soutěži a také ziskem práva účasti v Lize mistrů. Už samotná kvalifiakce do nejprestižnější hokejové soutěže Evropy je pro Znojmo skvělou událostí. Na co se v CHL může těšit?
Vstupenky na MS IIHF 2024 v Česku

Hokejová Liga mistrů se jako nový projekt objevila na mapě hokejové Evropy před dvěma roky, Orli tak vstoupí do její třetí sezóny. Prvním dvěma ročníkům dominovaly severské země a vítěz v obou případech vzešel ze švédské SHL – tím prvním bylo Luleå Hockey, úřadujícím šampiónem je tým Frölunda Indians.

🏆❤ #CHLFinal #CHL

Fotka zveřejněná uživatelem Champions Hockey League (@championshockey),

Z českých týmů si zatím nejlépe vedla pražská Sparta, která je jedním ze zakládajících klubů CHL. V první sezóně se Pražané jako jediný český zástupce probojovali mezi nejlepších 16 týmů, nešťastně však vypadli se švédským Linköpingem. Do stejné faze se Sparta dostala i na druhý pokus, tentokrát v doprovodu Liberce a Litvínova, zde však znovu cesta českých zástupců skončila.

Systém soutěže

V současné podobě hraje Champions Hockey League 48 klubů, které jsou rozděleny do 16 tříčlenných skupin. V těch hraje každý s každým doma i venku a z každé skupiny dva nejlepší týmy postupují do vyřazovací fáze, kde už vždy postupuje pouze vítěz, kterého určí dva vzájemné zápasy. Znojemští fanoušci se tak mohou těšit minimálně na dva duely se zvučnými protivníky.

Do základní skupiny F byli Orli nalosováni k úřadujícímu německému šampionovi, Red Bullu Mnichov, a ambicioznímu švýcarskému celku Fribourg-Gotterón. Rozpis zápasů v základní skupině najdete zde.

Čisté dresy

CHL má svá pravidla ohledně dresů. Na těch je minimum prostoru věnováno sponzorům, naopak velký důraz je kladen na čistý design a dominantní logo s elegantním detailem vlajky země, ze které klub pochází. O tom, jak budou vypadat dresy Orlů v CHL, jsme psali před několika týdny.

Červená varianta dresu Orlů pro Ligu mistrů
Bílá varianta dresu Orlů pro Ligu mistrů

Přehlídka talentů

Hokejovým fanouškům nabízí Liga mistrů každoročně přehlídku talentů. Zatímco v prvním roce přijel do Prahy v roli soupeře nadějný útočník a mládežnický reprezentant Jakub Vrána, ve druhé sezóně viděla O2 arena ještě zářivější hvězdičky. S týmem ZSC Lions (Curych) totiž dorazil Auston Matthews, jednička letošního draftu NHL, nebo třeba finský mistr světa do 20 a 18 let Jesse Puljujärvi, který přišel na řadu jako čtvrtý.

Ti nejlepší

CHL však nenabízí „jen“ hvězdy budoucnosti, ale i ty současné. A to třeba i na pozici trenérů. S Davosem do Pardubic totiž přijel legendární Arno Del Curto, který je v pozici lodivoda švýcarského klubu už nevídaných dvacet let, na lavičce ZSC úřadoval Kanaďan Marc Crawford, vítěz Stanley Cupu s Coloradem a trenér kanadského národního týmu z Nagana, který od příští sezóny bude stát znovu v NHL na lavičce Ottawy. Hráčské hvězdy světového kalibru pak do Liberce přivezlo švédské Skellefteå AIK v osobách Janneho Pesonena nebo Jimmieho Ericssona, na vyhlášeného gólmana Dennise Endrase v týmu Adleru Mannheim pak narazily Vítkovice.

Zkrátka nepřijdou ani znojemští diváci. Novou posilou Fribourgu je český reprezentant a nejproduktivnější hráč loňského ročníku extraligy Roman Červenka, v dresu úřadujícího německého mistra z Mnichova zase působí třeba veterán NHL Keith Aucoin

Krásné akce

Že není nouze o krásné akce, o tom se můžete přesvědčit na YouTube kanálu CHL. Například tento slalom Ryana Lasche z Frölundy v prodloužení zápasu s Ingolstadtem stojí za pozornost.

Svůj příspěvek do sestřihů zaznamenal i znojemskému publiku dobře známý Andrew Kozek, který byl na konci pohledné kombinace Linze.

A pro doplnění ještě přiložíme i neuvěřitelný gól mladého Vincenta Praplana z Klotenu Flyers, který zaznamenal v první sezóně CHL, a díky kterému si jej všimla například i kanadská TSN.

CHL na sítích

Pokud chcete mít jistotu, že už vám odteď neunikne žádná zásadní informace ohledně Champions Hockey League, můžete ji sledovat na webu a sociálních sítích.

Web: www.championshockeyleague.net
Facebook: https://www.facebook.com/championshockeyleague/
Twitter: https://twitter.com/championshockey
Instagram: https://www.instagram.com/championshockey/
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCOscS0J7zLW4RME4IMzAvWQ

A o tohle se hraje...

NEWSLETTER