Mládežnický hokej ve Znojmě jde správným směrem, říká jeho předseda Luděk Stromko

Rozhovory
PO 28. 8. 2017
Stejně jako A-tým Orlů Znojmo, i mládežnická družstva jsou před ostrým startem soutěžní sezóny. Předseda mládeže Luděk Stromko v rozhovoru mluví o financích mládeže, sponzorech i problematice přechodu do seniorského hokeje.
Vstupenky na MS IIHF 2024 v Česku

S jakými cíli jdete do nové sezóny?
Přípravy na sezónu již začaly na konci sezony minulé. S vedením hokejové mládeže jsme si stanovili prioritní cíle, které jsme chtěli naplnit a podle toho i postupovali. Hlavní pro nás bylo vytvořit nový trenérský tým pro tuto sezonu spolu s hlavním trenérem panem Vybíralem. Dalším cílem bylo sestavit týmy do všech kategorií, které máme možnost hrát. U nejstarších pokračujeme v účasti v mezinárodní soutěži EBYSL a EBJL pro juniory a starší dorost. V kategoriích mladšího dorostu a starších žáků chceme bojovat o přední místa v soutěžích s vidinou postupu do vyšší soutěže. V mladších žácích jsme přihlásili nově dva týmy, protože zde máme již větší počet hráčů a chceme dát možnost všem hokejistům. Také nám dělá radost nárůst počtu mladých hokejistů v těch nejmladších skupinách 3. a 4. třídy a přípravky.

Jak a kde se mládežnické týmy připravují?
Co se týká letní přípravy, musím konstatovat spokojenost - jak s prací trenérů, tak i přístupem hráčů v jednotlivých kategoriích. Využívali jsme veškeré prostory pro přípravu, ať už to byla posilovna na zimním stadionu, atletický ovál, umělá tráva i sportovní reál Ronja v sousedství stadionu. Pokračovali jsme ve spolupráci s kondičním trenérem, s trenérem brankářů i s trenérkou bruslení v přípravě na ledě.

Miroslav Vybíral a Luděk Stromko při udělování cen na turnaji Nevoga Cup

S jakým rozpočtem pracuje mládež?
Co se týká financí, zhruba dvě třetiny celkových nákladů (cca 6mil.) jsou kryty z dotace, kterou dostáváme od města Znojma. Dalším zdrojem jsou pak příspěvky členů spolku. Tento rok se nám podařilo dosáhnout na dotace na dopravu a na dovybavení tréninkových prostor z rozpočtu Jihomoravského kraje. Od ministerstva jsme získali dotaci na zajištění trenérské činnosti a od rakouské soutěže EBEL pak čerpáme příspěvek na zajištění dopravy týmu. Nicméně musím konstatovat, že tyto finance stačí jen na zajištění samostatné činnosti hokeje a odehrání soutěží, ale k posunu kvality přípravy a materiálnímu zajištění je potřeba tento rozpočet ještě dále navýšit. Vstoupili jsme do jednání s Českým svazem o přidělení dalších dotačních peněz, ale je to běh na delší trať. Jednání pokračují dál a snad budeme v budoucnu úspěšní.

Daří se vám oslovit i sponzory z řad znojemských firem?
S některými sponzory již spolupracujeme opakovaně a snažíme se oslovit i nové přispěvatele. Jejich podporu směřujeme přímo do jednotlivých kategorií klubu k zajištění například materiálového vybavení. Vstoupili jsme do jednání se zástupci některých firem a snažíme se jim nabídnout spolupráci, protože si myslím, že v tom počtu hráčů, rodičů a příznivců, který má dnes hokejová mládež, je potenciál k prezentaci a propagaci jednotlivých firem.

Před minulou sezónou jste nastolili nový směr fungování mládeže, přišel Miroslav Vybíral. Co se od té doby změnilo?
S panem Vybíralem jsme se shodli na tom, že pokud chceme zkvalitnit úroveň hokejové mládeže, musíme zintenzivnit tréninkovou přípravu. Proto jsme rozšířili trenérský tým o kondičního trenéra, samostatného trenéra brankářů a trenérku bruslení. V tuto chvíli spolupracujeme s jedenácti stálými trenéry v klubu. Zlepšila se také spolupráce s A-týmem Orlů. Snažíme se, aby lidé vnímali, že jsme po sportovní stránce jeden klub a jeden hokej - byť ekonomicky odděleni a na sobě nezávislí. Chceme navázat na to dobré z minulých roků a přidat k tomu zaměření na zkvalitnění dovedností jednotlivce ve hře, zlepšit komunikaci mezi trenéry, hráči a rodiči. Jsem přesvědčen o tom, že kdo vstoupí na stadion, musí uznat, že tímto směrem se teď mládež vede a věřím, že pokud v tom budeme pokračovat, je zde cesta k zlepšení herního projevu ve všech kategoriích.

Jak docílit toho, aby hokejisté, které vyrůstají ve Znojmě, naskočili následně i do seniorského hokeje?
Nikde nikdo nemá jisté, že po odehrání juniorského hokeje automaticky vstupuje do seniorského hokeje. Přechod z juniorky do áčka je velký skok a to mohou potvrdit kluci, kteří měli tu možnost tento rok do tréninku A-týmu vstoupit. Abychom jim k tomu přechodu pomohli, musíme jim dát předpoklady pro jejich hráčský růst a umožnit jim hrát v jiných soutěžích mužů nejen u nás. V minulém roce někteří hráči nastupovali v druholigových týmech, tento rok v tom chceme pokračovat. Vladimír Oščádal a Michal Kruckovyč, kteří začali sezonu v přípravě s áčkem, teď mají možnost hrát v B-týmu Vídně a budou sbírat zkušenosti v MOL lize. Hlavním předpokladem u těch, kteří chtějí s hokejem pokračovat, je motivace se zlepšovat, mít vůli dřít na sobě, mít štěstí být na správném místě se správnými lidmi. Důležité pak je, aby byli zdraví a vyhnuli se zraněním.

Jak vidíte budoucnost mládežnického hokeje ve Znojmě?
Mně nezbývá než se dívat jen pozitivně. Věřím, že změny, které jsme uskutečnili, jsou předpokladem k zvýšení kvality hráčů, a tím se i zvedne celková úroveň mládežnického hokeje. Budoucnost vidím hlavně v žákovských kategoriích, kde máme velký počet hráčů, kteří již dnes jsou šikovní a budou schopni se posunout v soutěžích do vyšších pater. Mým přáním je, abychom se v co nejkratší době v dorosteneckých kategoriích dostali do extraligové soutěže a v nižších kategoriích otevřeli soutěže po třídách, protože počty hráčů jsou k tomu dostatečné.

Chtěl bych poděkovat všem hráčům za jejich přístup k trénování, trenérům za jejich nasazení, rodičům za podporu. V neposlední řadě dík patří vedení města Znojma, Jihomoravského kraje a dalším, kteří podporují chod mládežnického hokeje ve Znojmě.

NEWSLETTER