Naše hra se zlepšila, musíme tvrdě pracovat, burcuje Teemu Lassila

Rozhovory
ST 24. 10. 2018
Je mistrem světa, finským i slovenským šampionem. Velezkušený finský gólman Teemu Lassila nyní pomáhá Orlům v těžkém startu do sezóny mezinárodní EBEL. Proti Salzburgu si připsal 38 úspěšných zásahů, těsné porážce 3:4 nakonec nezabránil. „Nechybělo moc,“ litoval po zápase.
Vstupenky na Betano Hockey Games 2024

Po dvaceti minutách jste vedli, ale aktivně hrající soupeř nakonec skóre otočil. Jaký to pro vás byl zápas?
Nazval bych to utkání dvou různých tváří. Myslím, že první třetinu jsme zvládli docela dobře, hráli podle našeho plánu, ale na začátku druhé přišly chyby. Jak moje osobní, tak chyby celého týmu. Když dostanete čtyři góly, je těžké vyhrát jakýkoliv zápas. To musíme zlepšit.

Začátek byl hodně hektický, Salzburg tlačil, měl jste hodně zákroků. Vyhovovalo vám to, nebo byste preferoval klidnější úvod?
Vyhovuje mi to a myslím, že většina brankářů by řekla to samé. Je pravda, že proti mně šlo hodně střel, ale byly to čisté pokusy, které jsem viděl. Žádné teče ani clonění, kluci v obraně pracovali dobře a byli vždycky první u dorážek. Na tom se teď snažíme pracovat v tréninku. Jsou to malé pozitivní věci, od kterých se chceme odrazit. Hráli jsme proti dobrému týmu a nechybělo moc… pár šťastných odrazů.

Start sezóny týmu nevyšel, ale v posledních utkáních se herně i bodově zvedá. Jak těžké je dostávat se z takové situace?
Musíme myslet pozitivně. Nemáme moc bodů, ale jen za ty dva týdny, co jsem zde, musím říct, že se naše hra zlepšila. Když budeme dál tvrdě pracovat, myslím, že s námi bude mít problém každý soupeř. Jsme mladý tým na začátku sezóny, je tu hodně nových hráčů. Neotočí se to přes noc a určitě je lepší prožít si krizi na začátku sezóny než na konci. Je to zkouška, kterou musíme zvládnout.

Máte za sebou hodně hektický víkendový program, cestování přes celé Rakousko. Pro brankáře i kvůli regeneraci asi nic příjemného…
Jo, je to tak. Tři zápasy ve čtyřech dnech jsou těžké, ale nestěžuju si. Hrál jsem v Rusku, tam jsme občas létali mnoho hodin naprosto šílenými letadly. Autobus je pohodlný a my jsme všichni profesionální sportovci. Musíme si zvyknout.

Jak na vás po pár zápasech působí EBEL? Říká se, že pro gólmany to není moc vděčná liga. Hodně přečíslení, brejků, útočný hokej. Souhlasíte?
Je to jiný styl hokeje, trochu víc ofenzivní než jsem byl zvyklý. Ve Finsku nebo Švédsku se hraje více do obrany a takticky. Ale určitě je to atraktivní. Mluvil jsem taky s pár kamarády z Finska, co EBEL hráli, takže jsem tušil, co přijde. Každopádně se my jako tým musíme soustředit na to, abychom dozadu hráli dobře. Pokud chcete v hokeji něco vyhrát, je to zkrátka tak.

NEWSLETTER