Znojmo má mistra republiky

Juniorský hokej
PÁ 14. 3. 2003
Z n o j m o - Prvním znojemským odchovancem, který se může pyšnit hokejovým titulem mistr republiky je paradoxně dívka. Sedmnáctiletá <b>Petra Herzigová</b> získala letos s ženským týmem Opavy mistrovský titul.
Vstupenky na Betano Hockey Games 2024

Petra pravidelně hraje na postu beka ve znojemských žákovských týmech. V letošní sezóně nastupovala za osmou třídu a od 25. ledna byla na hostování v opavském ženském týmu, kde sehrála všech šest utkání finálové skupiny. V prvních dvou utkáních hrála na křídle, ale po zranění spoluhráčky nastupovala ve druhé pětce na postu obránce. Byla tak platnou hráčkou základního kádru.

Strhující bitvy českých hokejistů v Naganu přivedly před pěti lety Petru k touze hrát hokej. Začala letní přípravou, ve které bez problémů stíhala o čtyři roky mladším chlapcům. Horší už to bylo, když nastoupila na led a musela dohánět spoluhráče jak v bruslení, tak i v práci s hokejkou. Odhodlání poprat se se svými nedostatky ji nutilo k tomu, že mimo trénink bruslila na kolečkových bruslích, doma měla stále v pohotovosti hokejku a matraci sloužící k tlumení střel. Zajímavé je, že jejího o čtyři roky mladšího bratra hokej nezaujal a nevěnuje se mu.

Pokud hokejový svaz schválí její žádost, bude v příští sezóně hrát za devátou třídu znojemského oddílu a opavský klub má zájem, aby stejně jako letos nastupovala za jejich ženský tým. Neunikla ani zájmu trenéra ženské reprezentace a uvidí se, zda bude mít možnost se zde prosadit.

Petra studuje druhý ročník stavební průmyslovky ve Znojmě a je jedinou dívkou, kterou má znojemský hokej v kádru.

Slezan Opava, za který Petra Herzigová nastupovala, získal v letošní sezóně již svůj třetí mistrovský titul v řadě. Poté, co Opavanky s přehledem zvítězily v moravské skupině 1. ligy, se ve finálové části utkaly s Litvínovem, Kladnem a Berounem o titul. Po špatném vstupu do nadstavby se opavská děvčata dokázala zvednout a titul si prakticky zajistila vítězstvím na ledě svého největšího rivala z Litvínova. Poslední zápas, který měl jejich prvenství potvrdit, se nakonec pro nemoc hráček Berouna neuskutečnil, a tak Opava zvítězila bez boje 5:0.

Česká ženská reprezentace bojuje v těchto dnech na turnaji mistrovství světa skupiny B v Lotyšsku. Po dobrém vstupu do turnaje české reprezntantky podlehly Japonsku i Kazachstánu a sen o postupu mezi elitu se opět rozplynul. V posledním zápase proti KLDR si v případě vítězství mohou české hokejistky zajistit bronzové medaile.

Informace o ženském hokeji v České republice naleznete na internetových stránkách www.zenskyhokej.cz.

NEWSLETTER