O<sub>2</sub> Extraliga - pá 13. 10. 2006
14. kolo
Znojmo
2:3p
0:1, 2:0, 0:1 - 0:1
Sparta
1/3
2/3

Velmi smolná prohra

Z n o j m o - I z druhého letošního vzájemného utkání vyšla Sparta vítězně. Orli se snažili, ale štěstí stálo na straně hostí. V první třetině bylo domácí mužstvo aktivnější, avšak skóre otvírali Pražané. Odpovědět dokázal po přihrávce Puchera až v prostřední části Bičánek, který svojí dělovkou propálil vše, co mu stálo v cestě. Druhý gól domácích také zařídil Pucher, jenž zavezl puk do útočného pásma a naservíroval přihrávku Svobodovi, který se nemýlil a tím se Znojmo dostalo do vedení. V třetí třetině Sparta vyrovnala a v prodloužení měla více štěstí při oslabení, když Vykoukal proměnil svůj průnik.
Znojemští Orli začali zápas proti Spartě ve velmi rychlém tempu. Ihned po vhazování se do útočné třetiny prodral Svoboda, dvakrát střílel z dobré pozice na Salfického, ten oba dva pokusy zneškodnil. Na druhé straně přihrával Sivek do dobré pozice Netíkovi. Sparťanský útočník mířil nad. V 5. minutě měli domácí příležitost zahrát si dvojnásobnou přesilovku. Jejich tempo se tím zvýšilo. Avšak ani jedna z mnoha nebezpečných střel gólem neskončila. Jakmile se hosté vymanili z oslabení, zaveleli do protiútoku. Štrba si najížděl z pravé strany, vystřelil, Trvaj puk vyrazil a chvíli nevěděl kde je. Naštěstí pro něj jej žádný hráč holešovického klubu nedorazil do sítě.

V půlce třetiny měli hosté možnost zahrát si také přesilovou hru. Dvakrát v ní zahrozil Ton. Nejdříve z bezprostřední blízkosti pálil těsně nad a v další možnosti nahrál do šance před branku zcela volnému Štrbovi, ale znojemský brankář svůj tým podržel. Sparta však přeci gól v početní výhodě dala. V 18. minutě si Vykoukal najel do středu hřiště a dobře mířenou střílenou přihrávkou našel u pravé tyče číhajícího Štrbu, který jen lehce tečoval puk mimo Trvajův dosah. Znojmo chtělo ještě do konce úvodního dějství srovnat. Pomoci jim k tomu měla již třetí početní výhoda. Když vystřelil Růžička, diváci se už radovali z gólu, ale byla to jen boční síť Salfického svatyně.

Na začátku druhé třetiny mohli hosté svůj náskok zvýšit. Po chybné rozehrávce v obraně Orlů se ke kotouči dostal Vrbata, přihrál najíždějícímu Hlinkovi, který pálil jen těsně vedle. Domácí mohli vyrovnat paradoxně ve vlastním oslabení. Do brejku se dostal Haman, řítil se na brankáře hostů, byl však tísněn, proto vystřelil jen bekhendem a Salfický střelu bez problémů vyrazil. V další šanci se do útočného pásma prodral Plášek, byl tísněn dvěma hráči, proto přihrál lépe postavenému Kucharczykovi, který ale přestřelil. Orli se vyrovnání dočkali v polovině zápasu. Po vyhraném buly přistrčil Pucher za sebe najíždějícímu Bičánkovi, kterému první tvrdou ránu brankář Holešovického klubu vyrazil, ale na druhou už byl krátký.

Pražané chtěli na gól odpovědět okamžitě. Hrubé Trvajovo zaváhání mohl potrestat Vrbata, na kterého „zívala“ téměř odkrytá orlí klec. Znojemský gólman stihl své zaváhání včas napravit. Za chvíli předvedl brankář Orlů další skvělý zákrok, když se stihl přesunout od jedné tyčky ke druhé a zneškodnit tutovku Tonovi. Ve 36. minutě šli Jihomoravané poprvé v zápase do vedení. Pucher zajel do obranného pásma, vybojoval puk u mantinelu a přihrál před branku úplně volnému Svobodovi, který vstřelil vedoucí branku. Na konci třetiny se snažil vyrovnat Ptáček. Najel si do dobré střelecké pozice, vypálil mezi Trvajovy betony, ale znojemský brankář je stihl včas sklapnout.

V závěrečném dějství se ve výborné pozici ocitl Sparťan Hlaváč, bez váhání vystřelil, Trvaj byl na místě. Na druhé straně zachytil Němeček přihrávku na modré čáře, tvrdou ránou vystřelil a jeho pokus ještě tečoval Růžička, ovšem kotouč šel vedle branky hostů. Vyrovnání měl na své holi Ton. Ve vlastním oslabení zajel do útoku, překonal dobře chytajícího Trvaje, ovšem jeho ránu zastavila tyč.
O pět minut později Hlinka zpoza branky přihrál do skórovací pozice Sivkovi, ten ze dvou metrů trefil Trvajův beton. K odraženému puku se dostal Hlinka, který nekompromisní ranou pod víko z téměř nulového úhlu překonal bezmocného Trvaje a srovnal skóre. Pražany gól nakopl k lepšímu výkonu a nechybělo mnoho a odvezli si ze Znojma všechny body. Důkazem toho byla obrovská příležitost kapitána Ptáčka, který si vyjel až do kruhu, kde vystřelil a domácí mohli děkovat skvělému Trvajovi.
Utkání tak dospělo do prodloužení, kde ve vlastním oslabení ujel Kratěna s Vykoukalem, a druhý jmenovaný rozhodl o vítězi utkání.

Ohlasy trenérů

Marian Jelínek (Sparta): Měli jsme nadprůměrný extraligový zápas. Soupeř nás ze začátku zaskočil pohybem, hlavně v první třetině. Ve druhé části přidal ještě na důrazu, byl ještě lepší, ale ke konci se štěstí přiklonilo k nám. Chci ještě vyzdvihnout oba gólmany.

Miloslav Hořava (Znojmo): Souhlasím naprosto se vším, co řekl Marian a potvrzuju, že to byl dnes vynikající zápas. Sparta měla lepší herní disciplínu, což se projevilo hlavně v závěru, kdy my jsme udělali nějaké chyby. Jinak musím hráče pochválit, odehráli vynikající zápas.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
32 Radim Bičánek 1 0 0 1 0 2
26 Jaroslav Svoboda 1 0 0 1 1 2
2 Martin Čakajík 0 0 0 0 -1 4
20 Jiří Dopita 0 0 0 0 -2 2
9 Roman Erat 0 0 0 0 -2 0
17 Radek Haman 0 0 0 0 0 2
6 Ivo Kotaška 0 0 0 0 0 0
97 Radim Kucharczyk 0 0 0 0 0 0
53 Pavel Mojžíš 0 0 0 0 -1 0
80 Roman Němeček 0 0 0 0 1 2
40 Karel Plášek 0 0 0 0 0 0
33 Peter Pucher 0 2 0 2 0 2
23 Martin Růžička 0 0 0 0 1 0
11 Pavel Selingr 0 0 0 0 -1 2
61 Ondřej Šmach 0 0 0 0 0 0

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
35 Jiří Trvaj 62 39 3 36 92.3 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY
NEWSLETTER