O<sub>2</sub> Extraliga - pá 17. 11. 2006
23. kolo
Znojmo
2:1sn
0:1, 0:0, 1:0 - 1:0
Vítkovice
1/3
2/3

Znojmo dokázalo vyrovnat a zvládlo i nájezdy

Z n o j m o - I po skončení druhého domácího zápasu ve třech dnech se radovali místní borci. Přestože od 10. minuty prohrávali a dlouho se nemohli střelecky prosadit, nakonec se jim podařilo chvíli před koncem normální hrací doby srovnat stav na 1:1 zásluhou Erata. V prodloužení branka nepadla, a tak následovaly samostatné nájezdy. Ze znojemských střelců neproměnil pouze Dopita, bonusový bod Orlům zajistila druhá Eratova trefa. Po první třetině odstoupil ze hry brankář Trvaj, jeho kolega <b>Tuček</b> byl však adekvátní náhradou.
Po tradičním úvodním oťukávání se oba týmy brzy dostaly k několika střelám, avšak ne dostatečně závažným, aby některá z nich vedla ke gólu. Při prvním vítkovickém oslabení se Pinc v brance hostí téměř nudil, světlejším okamžikem ze strany Orlů byla jen Jarešova bomba a Eratova „nedorážka“. Zhruba od 8. minuty domácí záhadně polevili v nasazení a na ledě se začaly dít neuvěřitelné věci. Nejprve byl blízko ke gólu Irgl, při trestu hostujícího Šimíčka pak dvě chyby Znojma potrestali Kropáč s Procházkou, kteří přelstili Trvaje při jízdě ve dvojici proti jednomu obránci.

Jediným vyloučeným Orlem v první třetině byl Jareš, který šel na trestnou zároveň s Kropáčem. Při jejich potyčce utrpěl lehčí zranění znojemský gólman, ale byl schopen pokračovat. Jen díky němu udrželo Znojmo až do konce třetiny pouze jednobrankové manko. Herní projev domácích borců nebyl nikterak oslnivý, velmi často pouštěli Rytíře do šancí. Zejména Köhlerova tyčka a Burgrův samostatný únik byly pro Orly vážným varováním. Snad až v poslední minutě před sirénou vykřesali jiskřičku naděje na vyrovnání, ale bez efektu.

Od začátku druhého dějství nahradil Trvaje v brance Orlů Tuček, jednička si zřejmě odnesla nějaký šrám z předchozí třetiny. Mladý gólman si ale vedl skvěle, například když při oslabení zlikvidoval velkou šanci Irglovi. Ve znojemské ofenzívě byl asi nejvíce vidět Vladimír Říha, který měl několik dobrých příležitostí, ale málo štěstí, podobně i Růžička, Svoboda nebo Plášek. Po přežité dvojnásobné početní nevýhodě v polovině prostřední dvacetiminutovky znojemští hráči ožili, ale žádný z jejich pokusů neprošel za Pince. Zadák Němeček se pak vyznamenal, když zastavil únik Burgra, aniž by fauloval. V podobné situaci se na druhé straně ocitl Říha, ale byl faulován a rozhodčí nařídil trestné střílení. Exekutor Pucher ho však neproměnil. V závěru ještě Znojmo hrálo přesilovku, ale výše popsaná smůla orlích střelců a dobrý výkon vítkovického strážce svatyně nevedly ke změně skóre.

Ve třetí části viděly necelé tři tisíce diváků vyrovnaný hokej, ale Orli začali postupně přebírat iniciativu. Stále jim však puk nedržel dobře na hokejkách a často končil v moci soupeře, případně gólmana Pince. Zpestřením jinak trochu stereotypní přetahované o kotouč a o pásmo bylo společné vyloučení Růžičky a Jurečky, který při pádu na led prokázal svů herecký um. Když byla obě mužstva opět v plném počtu, jako blesk z čistého nebe se v pravém kruhu před vítkovickou klecí zjevil Erat a přesně mířenou ranou rozvlnil síť za Pincem. Těsně před sirénou přibylo na ledě tvrdosti, avšak znojemský závěrečný tlak už gól nepřinesl.

V nastaveném čase měly oba týmy po jedné velké šanci. Na straně Znojma to byl Němeček, kdo vypálil na brankáře hostí a od betonu odražený puk poslal jen těsně mimo aktivní Říha. V modrobílém dresu střílel Jasečko, ale Tuček briskně vytasil svou rukavici. Výsledek 1:1 zůstal na kostce svítit i po 65 minutách hry, a tak přišel na řadu rozstřel.

Jako první jel na Pince Dopita, ale neproměnil, stejně jako na protější straně Burger. Znojemský Erat se pak trefil, podobně jako vítkovický Procházka, v další sérii je napodobili Selingr a Irgl. Střelec vyrovnávací branky Orlů potom ujížděl na bránu hostí znovu a jeho rána se stala vítěznou, protože Procházka už proti Tučkovi podruhé neuspěl.

Ohlasy trenérů

Miroslav Fryčer (Vítkovice): Myslím si, že to byl oboustranně zajímavý hokej, hlavně pro diváky, se spoustou šancí na obou stranách. Mohli jsme rozhodnout zápas v první třetině, kdy jsme měli tutovky, ale takový už je hokej. A tři minuty před koncem po jedné takové ani ne chybě jsme ztratili tři body. Myslím si, že po tom dnešním výkonu si moje mužstvo zasloužilo aspoň dva body.

Miloslav Hořava (Znojmo): Já souhlasím s tím, co říkal kolega. My jsme začali první třetinu hrát trestuhodně, bylo to podobné jako půlka zápasu se Slávií, kdy jsme hráli podobně šíleným způsobem. Od poloviny se ta hra i šance vyrovnaly a myslím, že to bylo štěstí, že jsme srovnali. Ty penalty, to už je taková loterie, i když je fakt, že to naši hráči udělali výborně a ty góly byly nádherné.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
9 Roman Erat 2 0 0 2 0 0
18 Jiří Beroun 0 0 0 0 0 0
32 Radim Bičánek 0 0 0 0 0 0
2 Martin Čakajík 0 0 0 0 -1 0
20 Jiří Dopita 0 0 0 0 0 0
17 Radek Haman 0 0 0 0 0 0
24 Marek Chvátal 0 0 0 0 0 0
45 Richard Jareš 0 0 0 0 0 2
6 Ivo Kotaška 0 0 0 0 1 0
53 Pavel Mojžíš 0 0 0 0 0 2
80 Roman Němeček 0 0 0 0 0 2
40 Karel Plášek 0 0 0 0 0 0
33 Peter Pucher 0 0 0 0 0 2
23 Martin Růžička 0 0 0 0 0 2
1 Vladimír Říha 0 0 0 0 0 0
11 Pavel Selingr 0 1 0 1 0 0
26 Jaroslav Svoboda 0 0 0 0 0 0

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
35 Jiří Trvaj 20 11 1 10 90.9 0 0
34 Petr Tuček 45 26 0 26 100 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY
NEWSLETTER