O<sub>2</sub> Extraliga - ne 28. 12. 2008
35. kolo
Znojmo
3:2p
1:1, 0:1, 1:0 - 1:0
Vítkovice
1/3
2/3

Znojmo dvakrát dotahovalo, nakonec vyhrálo v prodloužení

<em>Znojmo</em> - Úvod zápasu se Orlům moc nepovedl. Už ve druhé minutě totiž inkasovali z hole Kuboše. Do konce první části však gólem z přesilové hry srovnal Plášek. V prostřední části se Vítkovice znovu dostali do vedení, rovněž z početní převahy, které drželi až do závěrečných minut, kdy Selingr využil převahu dvou mužů v poli a vyrovnal. I přes velké šance na obou stranách se v základní hrací době nerozhodlo, a na řadu tak přišlo prodloužení. V něm rozhodl uzdravený Svoboda a zajistil pro Znojmo bonusový bod do tabulky.

Do vítkovické branky se dnes postavil Marek Pinc a v úvodních minutách zápasu mohl sledovat povedené představení svých spoluhráčů. Už ve druhé minutě zachraňoval situaci na brankové čáře za ležícím Trvajem obránce Kotaška, kotouč se však dostal zpět na modrou čáru k Petru Kubošovi, který propálil vše, co mu stálo v cestě, a velmi brzy otevřel skóre utkání. Vítkovickým se dařily zejména rychlé protiútoky, v jednom z nich trefil Štefanka bekhendem levou tyč. V přesilové hře zase mířil do odkryté branky Petrovický, trefil však jen padajícího obránce. Karta se začala obracet až pět minut před koncem třetiny při vyloučení Burgera, brankář Pinc zlikvidoval velkou možnost Erata, o chvíli později ale Mojžíšovu střelu od modré úspěšně vrátil za brankovou čáru Karel Plášek.

Do druhé části vstoupili domácí se zlepšeným výkonem a v těsné vítkovické defenzivě začali nacházet skuliny. Dařilo se zejména první Dopitově formaci s Eratem a Selingrem na křídlech. Jen Roman Erat měl během prostřední třetiny tři čisté gólové šance z mezikruží, výtečného Pince ovšem pokořit nedokázal. Vítkovice naopak prokázaly maximální efektivitu, když si po jednom z mála brejků vykoledovaly vyloučení Hamana a Richard Stehlík trefil od modré přes padajícího Dopitu přízemní střelou přesně k levé tyči. O odpověď se pokoušel uzdravený Svoboda, jeho povedené střely skončily na Pincově výstroji a za záda hostujícího gólmana se těsně před sirénou nedostala ani střela Selingra mířící do horního růžku.

Zchladit domácí snahu o vyrovnání mohl ve 49. minutě Petrovický, který se po nepřesnosti ve středním pásmu dostal do samostatného nájezdu, v zakončení však selhal a branku netrefil, na druhé straně z bezprostřední blízkosti neuspěl Erat. Jedinečnou příležitost k vyrovnání nabídli Orlům hostující hráči sami, když Trnka vyhodil v oslabení kotouč mimo hřiště a nabídl domácím dlouhou dvojnásobnou výhodu, v největší šanci však Erat, smolař dnešního zápasu, nepřehodil ležícího gólmana. Společně s návratem prvního vyloučeného ale zamířil jen do ochranné sítě Stehlík, hosté šli znovu do tří a tentokrát už Pinc inkasoval. Od levého mantinelu vyjel až do střelecké pozice Pavel Selingr a střelou k bližší tyči srovnal skóre. Akcie Orlů pak po dlouhé době bez zákroku podržel i Trvaj kvalitním zásahem proti Kvapilovi, a zápas tak dospěl až k prodloužení.

To však netrvalo dlouho, svůj výborný výkon korunoval Jaroslav Svoboda vítěznou brankou, když se po Demelově pasu po levém křídle dostal do pásma a propálil Pincovu lapačku. Znojmo tak v posledním domácím utkání letošního kalendářního roku vydřelo dva body a s fanoušky se rozloučilo vítězně.

Ohlasy trenérů

Radim Rulík (Znojmo): Celý zápas jsme dotahovali. Od druhé třetiny jsme začali být aktivnější, vycházel nám forčeking, měli jsme spoustu příležitostí a střel. Gólman Vítkovic byl výborný, nebýt jeho, skórovali bychom mnohem dřív. Bylo to pro nás těžké utkání po psychické stránce, dlouho jsme z tlaku nemohli dát gól, Vítkovice se dvě třetiny soustředily na defenzívu a byly hodně nebezpečné z brejků. Chtěl bych poděkovat hráčům, že zápas zvládli, a fanouškům, ti byli opět skvělí.

Kamil Konečný (Vítkovice): Hráči splnili to, co jsme po nich chtěli, jen v první třetině, kdy jsme se pod tlak dostali jen při přesilových hrách Znojma. Zbytek utkání byl z naší strany daleko horší a i když jsme vedli 2:1, závěr jsme vyloženě zpackali a výsledek se nakonec ukázal jako zasloužený.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
40 Karel Plášek 1 0 0 1 -1 2
11 Pavel Selingr 1 0 0 1 0 0
26 Jaroslav Svoboda 1 0 0 1 1 0
32 Radim Bičánek 0 1 0 1 0 0
90 Tomáš Čachotský 0 0 0 0 -1 0
30 Tomáš Demel 0 1 0 1 1 2
20 Jiří Dopita 0 0 0 0 0 0
9 Roman Erat 0 0 0 0 0 0
17 Radek Haman 0 1 0 1 -1 2
24 Marek Chvátal 0 0 0 0 0 2
6 Ivo Kotaška 0 0 0 0 -1 0
97 Radim Kucharczyk 0 0 0 0 0 0
61 Václav Meidl 0 0 0 0 0 0
53 Pavel Mojžíš 0 2 0 2 0 0
28 Jaroslav Mrázek 0 0 0 0 0 0
21 Radek Procházka 0 0 0 0 0 0
23 Martin Růžička 0 0 0 0 0 0
96 Martin Rýgl 0 0 0 0 0 0
2 Radim Tesařík 0 0 0 0 1 0

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
35 Jiří Trvaj 62 30 2 28 93.3 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY
NEWSLETTER