O<sub>2</sub> Extraliga - ne 4. 1. 2009
38. kolo
Liberec
3:5
3:2, 0:1, 0:2
Znojmo
1/3
2/3

Orli vezou z Liberce všechny body

<em>Liberec</em> - Veledůležité vítězství si připsali Znojemští orli na severu Čech. V utkání, které se hrálo ve velmi netradiční dobu brzy po obědě, byli po většinu zápasu domácím Bílým Tygrům vyrovnaným soupeřem, navíc se k nim přiklonilo i tolik potřebné štěstíčko. Znojmo mu ale šlo naproti aktivní obrannou hrou, důsledným napadáním a dobrým pohybem po celém kluzišti. Dost divoká byla hned úvodní třetina, kterou střelecky načal již ve třetí minutě Dopita. Liberec ji ale nakonec o jeden gól vyhrál. Ve zbývající době se pak trefovali už jen Orli. Vítěznou branku v začátku poslední části zaznamenal <b>Radek Procházka</b>, který byl taky vyhlášen nejlepším hráčem znojemského týmu.

Další utkání z liberecké série na domácím kluzišti bylo tentokrát naplánováno pro extraligu na velmi netradiční čas. Hosté ze Znojma již museli být dvě hodiny po obědě připraveni v Tipsport areně a pokusit se proti svému sousedovi v tabulce vydolovat tolik důležité body.

A opravdu, hned první orlí nálet rozesmutnil publikum. Hosté hráli po Pabiškově faulu přesilovku, a i když tradiční palebná síla z modré čáry v podobě Bičánka neuspěla, nahradili ho hráči před brankovištěm. Selingr těsně před Fikrtem trefil tyč a po odrazu od ní měl na druhé straně stojící Jiří Dopita už snadnou úlohu. Nezavahál ani na chvíli a perfektním baseballovým úderem poslal první znojemskou okurku do sítě – 0:1.

Bílí Tygři se z nečekaného úderu nemohli dlouho vzpamatovat, kdyby se v páté minutě nedostavil hlouček znojemských příznivců, atmosféra by se dala srovnat s tou v čekárně u lékaře. Modrým mohlo být ještě hůře, když se do samostatného úniku dostal Plášek, Fikrt ale ukázal, že mu post brankářské jedničky náleží právem a včas sklapl betony. Když to tedy nevyšlo na jedné straně, červené světlo se pochopitelně muselo rozsvítit na druhé. Postaral se o to v přesilovce Andrej Podkonický, když si na levém křídle sjel pro nádherný Pletkův pas – 1:1.

Hned za minutu a půl se ovšem měnilo skóre znovu, a to opět v neprospěch Liberce. Zmatky mezi obrannou dvojicí Žabka – Holub potrestal Radek Procházka, jenž v situaci dva na jednoho proměnil přesnou příhrávku Demela – 2:1. Tím ale gólové slavnosti první třetiny ani v nejmenším nekončily. O vyrovnání se v sedmnácté minutě postaral Petr Nedvěd, vyjel zpoza branky a propálil horu těl před Trvajem – 2:2. Obrat pak za malou chvíli dokonala třetí formace v čele s Milanem Bartovičem, jemuž se v pádu povedlo odeslat kotouč takovým způsobem, že se vyhnul projíždějícímu Blatnému i lapačce nejvytíženějšího extraligového gólmana – 3:2.

Liberecké příznivý vývoj odehrané dvacetiminutovky povzbudil a hned od úvodu té prostřední zatlačili Orly ve vlastním hnízdě. Oku příjemnými kombinacemi se snažili přelstít znojemské hlídky na modré čáře a Bartovičovi s Blatným by se to nebýt Trvajovy lapačky opravdu povedlo. Své drápy poté předvedli i Znojemští, tečovaná rána Tesaříka zamířila těsně vedle Fikrtovy tyče, slibný průnik pak rozjel i Roman Erat, Zíb ho po předchozím mírném zaváhání ale včas odzbrojil.

Jihomoravané se ovšem přeci jen nakonec dočkali vyrovnání. V ubíhajícím trestu Blatného za kotouč vyhozený mimo hrací plochu se za bránou postavenému Moravcovi nepodařil odpal, mezi kruhy získal puk Selingr a jen díky dobrému zákroku Fikrta nepadla branka už z této šance, oslavy mohli hosté začít až po následné dorážce Romana Erata - 3:3.

A Orli ve velkém stylu vlétli i do třetího dějství. Nejprve se sice ještě Moravcovi povedlo v přečíslení obrat Selingra a zabránit tak pohromě, jenomže liberecké neštěstí se stejně za pár minut dostalo na svět. Dezorientovaní Tygři nechali pálit Procházku i Tesaříka, a když se tyto střely v kleci ještě neobjevily, nevšímali si domácí ani následných dorážek. Stalo se tak, že po posledním šťouchu Radka Procházky padl čtvrtý znojemský gól – 3:4.

Liberec se ve zbývajícím čase snažil vyrovnat, sám před bránou se ocitl Blatný, dobrou šanci si připravil i Nedvěd. Ovšem čas neúprosně plynul, a když se v dobré pozici neprosadil ani Pletka, hosté uzavřeli utkání brankou do prázdné brány. Po vyhraném buly Dopity zamířil z vlastní poloviny přesně Pavel Selingr - 3:5.

Ohlasy trenérů

Filip Pešan (Liberec): Do dnešního utkání jsme vstoupili velice špatně, v tréninkovém tempu. A brzo jsme inkasovali. Kromě deseti minut druhé třetiny jsme nedostali soupeře pod tlak, a ten pak dal branku. Nemůžeme se pořád vymlouvat na štěstí soupeře. Dnes jsme mu nešli dostatečně napřed. A opět po našich individuálních chybách jsme dostali branky. Soupeř nás vyškolil v jednoduché obraně a my museli hrát do plných.

Radim Rulík (Znojmo): Jsme nesmírně šťastní, že jsme zde uspěli. Liberec je doma velice silný a navíc je to soused v tabulce. Začali jsme dobře, ale přesto jsme první třetinu prohráli. Klíčový moment utkání byl v druhé třetině, kdy jsme přežili v první desetiminutovce tlak domácích a pak dali branku. Od půlky zápasu jsme hráli dobře a měli vetší štěstí v zakončení. Šli jsme pro vítězství a jsme nesmírně rádi, že jsme uspěli.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
20 Jiří Dopita 1 1 0 2 0 0
9 Roman Erat 1 1 0 2 0 0
21 Radek Procházka 1 1 0 2 1 4
23 Martin Růžička 1 0 0 1 1 0
11 Pavel Selingr 1 2 0 3 0 0
18 Jiří Beroun 0 0 0 0 0 0
32 Radim Bičánek 0 0 0 0 1 0
90 Tomáš Čachotský 0 0 0 0 0 4
30 Tomáš Demel 0 1 0 1 1 2
17 Radek Haman 0 0 0 0 0 0
24 Marek Chvátal 0 0 0 0 0 0
97 Radim Kucharczyk 0 0 0 0 -1 0
61 Václav Meidl 0 0 0 0 0 0
53 Pavel Mojžíš 0 0 0 0 0 2
28 Jaroslav Mrázek 0 0 0 0 0 0
40 Karel Plášek 0 0 0 0 0 0
96 Martin Rýgl 0 0 0 0 0 0
51 Jan Švrček 0 0 0 0 0 0
2 Radim Tesařík 0 2 0 2 1 2

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
35 Jiří Trvaj 60 39 3 36 92.3 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY

Fotogalerie

Žádné fotky.

NEWSLETTER