O<sub>2</sub> Extraliga - ne 25. 1. 2009
45. kolo
Znojmo
4:2
2:0, 1:1, 1:1
Sparta
1/3
2/3

Kvalitní výkon znamenal tři důležité body

<em>Znojmo</em> - Velmi dobrý výkon Orlů znamenal cenné tři body, které udržely znojemskou šanci na účast v play off. V polovině první třetiny poslaly Znojmo na koně dva slepené góly, nejprve se trefil Jaroslav Svoboda a o minutu později zvyšoval Roman Erat. Stejný hráč se prosadil i ve druhé třetině, poté se však Sparta zvedla a díky Netíkovi snížila. Další branku již do konce třetiny nepřidala, navíc v úvodu třetího dějství zvýšil opět na rozdíl tří branek další dvougólový střelec večera Svoboda. Pražané stihli těsně před koncem již pouze kosmeticky upravit výsledek na 4:2 z pohledu domácích.

Do zápasu vstoupily oba celky opatrně, ale již v druhé minutě měli Orli výhodu přesilové hry, v níž měl největší šanci Selingr, který z pozice mezi kruhy nezamířil přesně. Po návratu potrestaného Vykoukala na led se dostali do přečíslení dva na jednoho přihrávající Netík a zakončující Ton, ovšem Trvaj jeho pokus bez větších problémů zneškodnil. Za další dvě minuty si na lapačce znojemského gólmana vylámal zuby Broš.

V osmé minutě nabídl rozhodčí Orlům další přesilovku, kterou již sehráli mnohem lépe. Odměnou za to jim byl vedoucí gól z hole Jaroslava Svobody. Od té chvíle byli domácí lepším týmem a za necelou minutu dokázali přidat další branku, když se střelou ze střední vzdálenosti prezentoval Roman Erat. Sparta mohla odpovědět Netíkem, ale z jeho akce bylo pouze vyloučení na znojemské straně. Právě v přesilovkách si Pražané vytvářeli největší tlak, ale do konce třetiny zůstal průběžný stav 2:0 pro Znojmo.

Oba celky pokračovaly i v prostřední dvacetiminutovce v rychlém a pohledném hokeji. V 22. minutě se zrodilo na obou stranách po jedné dobré příležitosti, ovšem znojemský Meidl ani sparťanský Výborný brankáře neprostřelili. O chvíli později si Orli opět zahráli přesilovku, těsně před návratem potrestaného hráče ji dokázal využít druhou brankou v utkání Roman Erat a vyhnal Pöpperleho z branky. Tento moment paradoxně pozdvihl hru Sparty a po dvou minutách snížil na dvougólový rozdíl velmi aktivní Tomáš Netík. Hosté v této fázi zápasu bušili na znojemskou branku, kterou však dokázal skvělý Trvaj uhájit. V největších šancích selhali Hudec s Netíkem. Na druhé straně byl blízko hattricku Erat, ale nedokázal usměrnit skákavý kotouč do odkryté klece. Těsně před odchodem do kabin promarnil v dvojnásobné přesilovce další slibnou příležitost Dopita.

V pokračující převaze pěti proti třem se sice domácím nevedlo, ale po návratu jednoho z potrestaných hráčů se přeci jen prosadil Jaroslav Svoboda, jenž stejně jako Erat přidal svoji druhou branku večera. Od tohoto momentu začaly mezi mantinely vládnout emoce, ovšem rozhodčím se podařilo udržet zápas pod kontrolou a rozdat pouze několik menších trestů. Znojmo se snažilo hlídat své vedení a Sparta se přes domácí obranu jen těžko dostávala do zakončení. Před Trvaje se nejvíce dralo duo Výborný – Netík, avšak znojemský strážce svatyně byl bezchybný.

V 54. minutě mohli zhatit poslední sparťanskou naději Čachotský s Pláškem, nedokázali však přehodit ležícího Přikryla. Pražané nakonec stihli čtrnáct sekund před koncem snížit, když svůj blafák do bekhendu úspěšně zakončil Martin Látal, jehož branka určila konečný výsledek 4:2 z pohledu domácích. Cenu pro nejlepší hráče zápasu si po právu odnesli Roman Erat a Tomáš Netík.

Ohlasy trenérů

Radim Rulík (Znojmo): Věděli jsme, že Sparta v posledních zápasech nevyhrávala, proto nás čekalo těžké utkání. Bylo pro nás dobré, že jsme se brzo dostali do vedení, ale Sparta hrozila z brejků. Druhou třetinu zhodnotím stručně, hráli jsme špatně. Ale díky obětavosti hráčů a Jirkovi Trvajovi jsme udrželi náskok. Ve třetí třetině se hra z naší strany srovnala, klíčový okamžik byla ubráněná oslabení. Na tuto herní činnost máme výborné hráče. Jsem rád, že jsme zápas zvládli.

Marian Jelínek (Sparta Praha): Do zápasu jsme vstoupili s velkým odhodláním. Začátek byl jako přes kopírák s našimi minulými zápasy, hned jsme prohrávali 0:2. Do druhé třetiny jsme se snažili vstoupit aktivněji, byla to naše nejlepší část hry. Klíčový okamžik ve třetí třetině bylo to, že jsme nevyužili přesilovku pět na tři. Pak už si soupeř výsledek pohlídal a zaslouženě zvítězil.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
9 Roman Erat 2 0 0 2 1 2
26 Jaroslav Svoboda 2 0 0 2 0 14
32 Radim Bičánek 0 0 0 0 0 2
90 Tomáš Čachotský 0 0 0 0 -1 0
30 Tomáš Demel 0 2 0 2 0 0
20 Jiří Dopita 0 2 0 2 1 2
97 Radim Kucharczyk 0 0 0 0 0 0
61 Václav Meidl 0 1 0 1 0 2
53 Pavel Mojžíš 0 0 0 0 -1 2
28 Jaroslav Mrázek 0 0 0 0 -1 0
40 Karel Plášek 0 0 0 0 -1 0
21 Radek Procházka 0 1 0 1 -1 0
23 Martin Růžička 0 0 0 0 -2 0
96 Martin Rýgl 0 0 0 0 -1 0
12 Jiří Řípa 0 0 0 0 0 0
11 Pavel Selingr 0 0 0 0 0 0
51 Jan Švrček 0 0 0 0 0 0
2 Radim Tesařík 0 1 0 1 1 2

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
35 Jiří Trvaj 60 36 2 34 94.4 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY
NEWSLETTER