O<sub>2</sub> Extraliga - út 24. 2. 2009
UDR1
Znojmo
5:3
2:0, 2:2, 1:1
Kladno
1/3
2/3

První zápas v play out Znojmu vyšel

<em>Znojmo</em> - Orli začali velmi dobře, neboť po dvou brankách Tomáše Demela během pěti minut první části vedli už 2:0. Ve druhé třetině navíc přidal třetí gól Rýgl. Hosté se však vzchopili, dokázali snížit a dostat se na dostřel svého soupeře. Znojmo však ještě do konce prostředního dějství zásluhou Procházky znovu odskočilo na rozdíl dvou branek. V závěrečné části navíc ještě zvýšil náskok Erat. Kladenští poté stihli už jen snížit a kosmeticky upravit na konečných 5:3.

Orli začali aktivně. V první velké šanci sice ještě Svoboda těsně minul branku, o chvíli později se už domácí radovali. Do samostatného úniku se dostal Tomáš Demel a našel skulinku mezi Kopřivovými betony. Znojmo pokračovalo dál v rychlém tempu. Plášek přihrál zpoza branky dobře postavenému Hamanovi, ten však pálil jen do brankáře hostů. Znojemští hráči poté dostali možnost početní převahy a hned ji také využili. Po několika neúspěšných pokusech se puk nakonec odrazil k volnému Tomáši Demelovi, který neměl problém trefit prázdnou branku.

V polovině úvodní části se připomenuli i hosté. Po obrovské chybě se ve velké šanci ocitl Eberle a Trvaj musel vytáhnout jeden ze svých velkých zákroků. Následně kryl i Nádašdiho střelu. Znojmo se těžko dostávalo do šancí, neboť Kladno po druhém inkasovaném gólu začalo více bránit. I tak mohli domácí znovu skórovat. Po ideálním Dopitově pasu se do šance dostal Erat, byl však faulován a nestihl pořádně zakončit. Orli početní převahu sehráli špatně, naopak po jejím konci mohli inkasovat. V situaci dva na jednoho se ocitl Frolík a Bělohlav. První jmenovaný načasoval přihrávku pro svého spoluhráče, ten však těsně minul. A protože krátce nato zlikvidoval Trvaj tvrdou ránu Nádašdiho, odcházelo se do kabin za stavu 2:0 pro Znojmo.

Druhou část začali hosté jako vyměnění. V obrovské šanci se ocitl Patera, jenž sám před Trvajem mířil jen do tyče. Poté dostali možnost zahrát si také přesilovku. V ní nebezpečně střílel Hájek od modré, ovšem domácí brankář střelu viděl a vyrazil ji. Znojmo se osmělilo až po šesti minutách. Selingr hledal před brankou své spoluhráče, trefil však Kopřivovy betony, puk ale naštěstí pro hosty zůstal před brankovou čárou. Znojmo přesto skórovalo ve druhé třetině jako první. Tečovaná střela Martina Rýgla skončila až v kladenské brance. Středočeši však své zbraně nesložili. Za 36 vteřin přišlo snížení, kdy Marek Trončinský obdobně jako předtím Rýgl poprvé v zápase překonal znojemského gólmana.

Obě mužstva si posléze vyzkoušela hru pěti proti čtyřem, skóre se však nezměnilo. To se stalo krátce poté, co Orli přečkali své oslabení. Sám před Trvajem se ocitl Jaroslav Kalla, kotouč mu sice sjel z hole, ovšem ke vší smůle pro domácí se mezi betony brankáře Znojma dostal až do branky. Jihomoravané však ještě do konce druhé třetiny odskočili znovu na rozdíl dvou branek. Radek Procházka se dostal před Kopřivu, jeho první pokus strážce hostující svatyně vyrazil, na dorážku však již byl krátký. Ihned po gólu se ve velké šanci ocitl Plášek, ale přestřelil. Kladno i Znojmo si poté zahráli proti sobě ve čtyřech hráčích v poli, stav se do konce druhé části už nezměnil.

Závěrečnou část začal gól Znojma a zvýšení už na tříbrankový rozdíl. Dopita obral o puk jednoho z hostujících hráčů, předložil jej najíždějícímu Romanu Eratovi, který pod horní růžek skóroval. Kladno poté trošku odpadlo. Zato Orli hýřili aktivitou, avšak Haman ani Selingr Kopřivu nepřekonali. Středočechům trochu pomohla až početní výhoda. V ní se osmělil Pavlas, ale Trvaj sklapl své betony včas. I když hosté přesilovku nevyužili, dál útočili. Nejdříve Kamešova rána těsně minula pravou tyč znojemské branky, následně musel domácí brankář vytáhnout další dva důležité zákroky.

Třináctý celek tabulky nakonec přeci jen dosáhl gólu, paradoxně ve vlastním oslabení. V situaci dva na jednoho ujeli Horna s Frolík. První jmenovaný přihrál a Martin Frolík střelou pod horní tyč nedal Trvajovi šanci. Kopřivu pak zaměstnali střely Demela a Bičánka, které však svůj cíl nenašly. Kladno se ještě snažilo s nepříznivým stavem něco udělat. Blízko k vyrovnání byl Trončinský, ale sám před Trvajem selhal. Do konce utkání se tak již nic vážného nestalo. Znojemští orli si připsali první vítězství v play out a důležité tři body do tabulky.

Ohlasy trenérů

Václav Baďouček (Znojmo): Do utkání jsme vstoupili dobře, rychle jsme vedli dva nula. Pak jsme bohužel začali přidávat do hry něco, co si vůbec nepřejeme, aby tam bylo a takovou lehkovážností jsme Kladno dostali znovu do hry. Důležitý byl gól na čtyři dva před závěrem druhé třetiny, když jsme odskočili o dva góly. V poslední třetině jsme si víceméně hlídali, aby se Kladno nedostalo do nějakého brejku, přečíslení. Jsme spokojeni se třemi body, protože první zápas je hodně důležitý. My jsme vyhlásili, že na domácí zápasy se musíme soustředit a vykročili jsme dobře.

Petr Kasík (Kladno): Nastoupili jsme velmi špatně do zápasu. Dá se říct, že rozhodla ta první pětiminutovka, protože pak jsme jenom pořád dotahovali. Když to bylo 3:2 a měli jsme trošku tlak, tak jsme udělali hroznou chybu v obraně a soupeř nám odskočil o dva góly. My jsme už neměli sílu to dotáhnout a vyrovnat.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
30 Tomáš Demel 2 1 0 3 2 2
9 Roman Erat 1 0 0 1 1 0
21 Radek Procházka 1 1 0 2 3 0
96 Martin Rýgl 1 0 0 1 1 0
32 Radim Bičánek 0 0 0 0 1 0
90 Tomáš Čachotský 0 0 0 0 0 0
20 Jiří Dopita 0 1 0 1 1 0
17 Radek Haman 0 0 0 0 -2 0
24 Marek Chvátal 0 0 0 0 0 0
97 Radim Kucharczyk 0 0 0 0 0 4
61 Václav Meidl 0 0 0 0 0 0
53 Pavel Mojžíš 0 0 0 0 0 0
28 Jaroslav Mrázek 0 0 0 0 -1 0
40 Karel Plášek 0 0 0 0 -2 0
23 Martin Růžička 0 0 0 0 -3 2
11 Pavel Selingr 0 0 0 0 1 2
26 Jaroslav Svoboda 0 4 0 4 2 0
51 Jan Švrček 0 1 0 1 2 0
2 Radim Tesařík 0 0 0 0 -1 0
6 Martin Vyrůbalík 0 0 0 0 0 0

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
35 Jiří Trvaj 60 27 3 24 88.9 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY

Fotogalerie

Žádné fotky.

NEWSLETTER