1. liga - čt 25. 2. 2010
ČF3
Znojmo
5:7
2:1, 2:3, 1:3
Chomutov
1/3
2/3

Po velkém boji si Orli první výhru nepřipsali

<em>Znojmo</em> - Domácí sice začali lépe a po gólech Hradeckého a Hamana vedli 2:0, Chomutov však dokázal vyrovnat. Orli sice znovu o jednu branku odskočili, ale soupeř opět srovnal krok a krátce před koncem prostřední části se poprvé v zápase dostal do vedení. Dvě sekundy před druhou sirénou zajistil nerozhodný stav nejproduktivnější hráč Znojma v play off Štrach. Ve třetí třetině nejdříve odskočili domácí opět o gól, ovšem hosté třemi brankami vývoj otočili a zajistili si v sérii třetí vítězství.

Domácí vstupovali do třetího čtvrtfinálového zápasu proti Chomutovu s jasným cílem – co nejvíce zkomplikovat svému soupeři postup mezi elitní čtyřku. To se jim v úvodu dařilo výtečně. Po třech minutách hry se totiž dostali do přečíslení dva na jednoho, Sedlák poslal přihrávku na Tomáše Hradeckého, a ten bez problémů zavěsil do horního růžku Cháberovy klece – 1:0. Hosty tato rychlá branka zaskočila a snažili se o nápravu, měli puk na hokejkách častěji, ale branku se jim vstřelit nepodařilo. Ovšem to se zdařilo na druhé straně, když chomutovský gólman rozehrál kotouč tak nešťastně, že se jej zmocnil Radek Haman a Chábera mohl zpytovat svědomí – 2:0. Poté přišla první přesilovka hostů, ale zde se vyznamenal Horčička, jenž se rychle přesunul ke druhé tyči a Mikšovicovu šanci vychytal. Stanislav Mikšovic se však již nemýlil o dvacet sekund později. Při závaru v brankovišti se ujal puku a poslal jej k bližší tyči – 2:1. Domácí se znovu octli v šanci tři minuty před sirénou. Říhovu střelu se pokoušel dorazit Jarůšek, ale ten byl faulován a svým barvám dvoubrankový náskok nevrátil. Po vypršení tohoto trestu vylučoval hlavní arbitr na opačné straně a Chomutovu se naskytla na přelomu třetin výhoda pět na tři.

Druhé dějství bylo na góly ještě bohatší. Nejprve měli obrovskou šanci Skořepa s Hruškou, ale puk skončil Horčičkovi ve výstroji. Za znojemské se mohl prosadit Barus či Štach v přesilovce. Ta však byla využita na druhé straně, když Grof zachytil nahození, vybruslil si do středu hřiště a dělovkou poslal kotouč na znojemského brankáře. Ten jej vyrazil před sebe, zmocnil se ho Milan Pocházka a vyrovnal – 2:2. Čtyři minuty na to šli Orli znovu do vedení. Kolafa nahodil kotouč na branku, kde stál Aleš Staněk, jenž tečoval puk za záda Chábery – 3:2. Netrvalo to ale dlouho a stav byl znovu nerozhodný. Domácí obránci nechali před gólmanem samotného Martina Trochtu, kterého našel Procházka a chomutovský útočník napodruhé překonal bezmocného Horčičku – 3:3. Dvounásobnou přesilovku využil ve dvacáté sedmé minutě Milan Kraft, když po přihrávce Skořepy poslal puk pod břevno – 3:4. Už se zdálo, že Orli odejdou do kabin se smutnými hlavami, ale dvě sekundy před koncem předvedli perfektní kombinaci, na jejíž konci stál Petr Štrach - 4:4. Hosté se sice ještě rozčilovali, že měl být odpískán konec třetiny, ale bylo to marné.

Také třetí dvacetiminutovka přinesla mnoho šancí. Tu první předvedlo duo Barus – Haman, ale druhý jmenovaný trefil jen lapačku připraveného Chábery. Čtyřicátá pátá minuta nabídla Orlům početní výhodu a dokázali ji zužitkovat. Šťastným střelcem se stal Tomáš Hradecký, jenže se napřáhl od modré a kotouč se po zásahu jednoho ze clonících hráčů snesl do branky – 5:4. To už vyhnalo gólmana Cháberu z klece. Následně znojemské diváky i hráče velmi rozčílil výrok rozhodčích, kteří nejprve poslali za vysokou hůl na trestnou lavici na dvě plus dvě minuty Štracha a poté i Protivného, takže Chomutov měl dvě minuty dvounásobné výhody. Zámek hostů v posledních sekundách přesilovky zakončil Jakub Grof a bylo znovu vyrovnáno – 5:5. Sudí Jílek vyhrotil atmosféru v hledišti ještě více, když poslal vracejícího se Štracha z trestné lavice zpět na odpykání dvouminutového trestu. I toho chomutovští využili a do vedení je dostal Milan Procházka - 5:6. Domácí zkusili v závěru hru bez brankáře, ale branka padla do jejich klece, když zavěsil znovu Milan Procházka - 5:7.

Dramatické utkání tak skončilo znovu lépe pro Krušnohorce, kteří nebyli lepším mužstvem na ledě, avšak stálo při nich více štěstí. Čtvrtý zápas je na programu již zítra znovu na jihu Moravy. Uvidíme, zda se Orlům podaří prodloužit sérii či nikoliv.

Ohlasy trenérů

Jan Neliba (Znojmo): Mužstvo podalo skvělý výkon, zápas byl ale ovlivněn slabým výkonem rozhodčího. Dlouho jsem neviděl, aby se v play off pískalo takhle špatně a nedovedu si představit, jak je toto možné. Některé zákroky na vyloučení určitě nebyly, hráli jsme třikrát ve třech proti pěti, a to kvalitní mužstvo jako Chomutov dokáže využít. Po dvou nepovedených utkáních tým podal ohromný výkon a alespoň potěšil diváky hrou a nasazením. Věřím, že zítra se semkneme a budeme důstojným soupeřem.

Radim Rulík (Chomutov): Jsme samozřejmě spokojeni s výsledkem. Myslím si, že to bylo divácky atraktivní a velmi vyrovnané utkání, hodně branek padlo v přesilovkách a my byli šťastnější. Nezareagovali jsme na nástup Znojma v úvodu, museli zápas otáčet a bylo to pro nás těžké. Na druhou stranu jsme na hřišti soupeře vstřelili sedm branek, s čímž jsem spokojen. O tom, který brankář nastoupí zítra, se rozhodneme večer nebo zítra ráno, hráčům to pak oznámíme.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
17 Radek Haman 1 0 0 1 -2 2
22 Tomáš Hradecký 1 1 0 2 1 2
23 Tomáš Protivný 1 0 0 1 0 2
19 Aleš Staněk 1 0 0 1 -2 2
28 Petr Štrach 1 0 0 1 -1 38
8 Miroslav Barus 0 1 0 1 -3 0
30 Jiří Beroun 0 1 0 1 -1 2
10 Jiří David 0 0 0 0 -1 0
88 Adam Havlík 0 0 0 0 -1 2
44 Petr Hořava 0 1 0 1 -2 0
96 Richard Jarůšek 0 0 0 0 -1 0
43 Tomáš Kolafa 0 1 0 1 -1 0
36 Vladimír Říha 0 1 0 1 -1 0
71 Přemysl Sedlák 0 1 0 1 1 0
26 Lubomír Štach 0 0 0 0 -2 10

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
1 Luboš Horčička 59 42 6 36 85.7 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY
NEWSLETTER