EBEL - pá 21. 12. 2012
32. kolo
Znojmo
2:4
0:1, 2:0, 0:3
Záhřeb
1/3
2/3

Prokletí se Záhřebem nebylo prolomeno

<em>Znojmo</em> - Ani třetí vzájemný duel v této sezóně neskončil pro Orly přívětivě. Po první třetině prohrávali o gól, ovšem v té druhé dokázali díky Fialovi s Bořutou nepříznivý vývoj otočit. Avšak v závěrečné části inkasovali celkem třikrát a černou sérii proti Medvesčaku, která včetně tohoto duelu trvá už devět zápasů, nezlomili.

Do začátku utkání vstoupili Orli velmi aktivně, bylo vidět, že se pokouší plnit pokyny trenéra Stloukala a Záhřeb tlačit už od první vteřiny před vlastní bránu. Ovšem i soupeř přijel dobře připraven, pozorně bránil a rychle přistupoval k domácím hráčům. Přesto to bylo právě Znojmo, kdo hrál první přesilovou hru večera a to dokonce v krátkém časovém sledu dvakrát za sebou. Mimo střely Whartona od modré čáry ale Kristana vážněji neohrozilo, naopak Landsman musel zasahovat proti Kostovicovi. Následně se dostávali do šancí především hosté, kteří často využívali mezírek ve znojemské obranné hře. Landsman byl ale vždy na svém místě, nejblíže ke gólu měl Bucke, jemuž se kotouč od mantinelu odrazil přímo na hůl, naštěstí pro domácí trefil pouze bleskově se přemísťujícího Landsmana.

Znojmo se těžko dostávalo do útočného pásma, a pokud se mu to povedlo, kotouč honilo zejména po rozích kluziště, ke střele se takřka nedostalo. Medvědi si s nějakou učebnicovou akcí nebo střelou nelámali hlavu, zkoušeli to prakticky ze všech úhlů a pozic. Ujal se až samostatný únik Brandona Bucka, ten uprchl obraně a rychlou střelou zápěstím poslal puk mezi Landsmanovy betony, 0:1. Na druhé straně to zkoušel Bartoš, mířil přímo do Kristanovy náruče. Poslední minutu první třetiny ještě okořenila menší potyčka mezi Bořutou a Greentreem, za kterou byli oba potrestáni.

Po přestávce nastoupily týmy na led k další části, mnozí fanoušci ještě ani nebyli na svých místech a už se mohli radovat z gólu. V čase 20:43 si Ondřej Fiala vybruslil na střed hřiště a přesnou ránou mezi betony vyrovnal na 1:1. Prvních deset minut hry pak bylo poznamenáno četnými vyloučeními. Nejdříve domácí dvakrát za sebou bránili svoji klec s Landsmanem, to samé se o něco později odehrávalo i na straně druhé. Hráči v černo-červených dresech byli při početní výhodě 5/3 mírně aktivnější. Marně však ostřelovali chorvatskou bránu, puk se jim nepodařilo doklepnout za čáru ani přes ležícího brankáře.

Hra se přelévala ze strany na stranu bez závanu slibnější akce, tu vždy zkazila nepřesnost nebo dobrá obranná činnost. Teprve vteřinu před koncem třetiny se zimní stadion ve Znojmě opět otřásal v základech. Stloukalovi svěřenci protlačili puk do prostoru brankoviště, kde se ho pokoušeli dostat do sítě. A podařilo se. Nejlépe se zorientoval Antonín Bořuta, který jej dopravil za čáru, 2:1.

Záhřeb se v posledním dějství zápasu snažil držet kotouč daleko od Kristana, zejména v prvních minutách se mu to však moc nedařilo. Ke střele se dostal Havlík i Šeda, jenže oba mířili nepřesně. Jak se střílí góly, jim znovu ukázal soupeř. Rychle se přemístil ze svého obranného pásma do toho znojemského a Curtis Fraser snížil hubený náskok domácích, 2:2. Medvědi mohli za krátko přidat další zářez, Landsman ale pokryl střelu od modré i tvrdou dorážku Letanga, a držel tak naděje svého týmu na výhru. Skóre se nezměnilo ani po přesilvkových pokusech Stehlíka a Pláňka. Až v čase 51:49 se znovu pohnulo, opět špatným směrem – ve prospěch Záhřebu. Orli si málo hlídali předbrankový prostor, Francois Bouchard z těsné blízkosti překonal vynikajícího Landsmana, 2:3.

Znojmo se nadechlo k závěrečnému náporu, téměř všech zbývajících deset minut strávilo před Kristanem. Ovšem byl tu ten samý problém, který ho provázel celým zápasem – nepřesná koncovka a dobře bránící protihráči. Lattner i Henry stříleli mimo bránu. Soupeř pak svůj výstup zakončil gólem do prázdné branky z hole Davida Brinea, 2:4, a na Jihomoravanech si vydobyl dva body.

Ohlasy trenérů

Martin Stloukal (Znojmo): Ze začátku na nás byla patrná nervozita. Přeci jen kluci měli v hlavách předchozí prohry se Záhřebem, takže tam byl určitý respekt. Postupně jsme vycítili, že se s nimi dá hrát. Po druhé třetině jsme vedli 2:1, poté ale přišel neproměněný samostatný únik na bránu Záhřebu, který vlastně rozhodl celé utkání. Dá se říct, že to pro nás byl smolný zápas, podobně jako ten předchozí ve Vídni. Doplácíme teď na neproměňování gólových příležitostí.

Marty Raymond (Záhřeb): Domácí dnes hráli velmi dobrý zápas a v některých pasážích byli lepší než my. Hlavně ve druhé třetině jsme měli štěstí, že prohráváme jen o gól. Třetí třetinu jsme ale sehráli skvěle a byli šťastnějším týmem, to přiznávám. Znojmo si vytvořilo šance, ale neproměnilo je, což rozhodlo.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
15 Antonín Bořuta 1 0 0 1 0 4
67 Ondřej Fiala 1 0 0 1 -1 0
10 David Bartoš 0 0 0 0 0 0
30 Jiří Beroun 0 0 0 0 0 0
29 Bryan Bickell 0 1 0 1 -1 0
88 Adam Havlík 0 0 0 0 -1 0
44 Burke Henry 0 0 0 0 -1 0
96 Richard Jarůšek 0 0 0 0 -1 0
14 Tomáš Komínek 0 0 0 0 -1 0
28 Vesa Kulmala 0 0 0 0 -1 0
89 Jan Lattner 0 1 0 1 -1 0
9 Martin Pláněk 0 1 0 1 -1 0
21 Martin Podešva 0 0 0 0 0 0
66 Juraj Rožník 0 0 0 0 -1 0
19 Aleš Sova 0 0 0 0 0 2
31 Jakub Stehlík 0 0 0 0 -1 0
12 Kim Strömberg 0 0 0 0 0 0
51 Jan Šeda 0 0 0 0 -1 0
26 Lubomír Štach 0 0 0 0 0 0
77 Kyle Wharton 0 1 0 1 0 0

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
83 Filip Landsman 59 26 3 23 88.5 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY
NEWSLETTER