EBEL - út 22. 3. 2016
SF5
Znojmo
4:2
1:1, 1:0, 2:1
Linz
1/3
2/3

Znojmo se přiblížilo k finále a ujímá se vedení v sérii

Do pátého utkání semifinále vstoupili Orli parádně a hned v první minutě se po Birově střele dostali do vedení. Hosté ale dokázali brzy vyrovnat a odpověď našli i na Trivinův gól. O vítězi rozhodla až 58. minuta, kdy se přesilovkovou trefou prosadil Podešva. Pojistku do prázdné brány přidal čtyři sekundy před koncem Tomas.

Páté semifinálové klání odstartovalo stejně jako to předchozí domácí pro Orly skvělým způsobem. Již v první minutě doplachtilo šikovně umístěné nahození Marka Biro od modré čáry až za záda nic netušícího Ouzase. Krátce nato přišly velké šance na obou stranách. Nejdříve prověřil Lukášovu pozornost z mezikruží ránou z první DaSilva, Ouzas zase musel vytáhnout bleskový zákrok pravým betonem proti pokusu Lakose. K vyrovnání se však nakonec přeci jen dostali hosté. Patrick Spannring získal kotouč, využil volného prostoru před gólmanem a prudkou střelou z větší vzdálenosti zacílil do znojemské sítě.

Další příležitosti už ale z velké části patřily zase Znojemským. Nejdříve se krásně uvolnil Corey Trivino a zůstal prakticky sám před Ouzasem, jehož ale nedokázal přehodit. Další závar před rakouskou klecí skončil vyloučením na straně Linze a Orli si zahráli poprvé v utkání přesilovku. Ta se ale domácím nedařila právě dle jejich představ, zahrozit dokázali až v jejím závěru. Gólů už jsme se však nedočkali, a mužstva tak odcházela do kabin za nerozhodného stavu.

V prostřední části utkání se především čekalo na chyby. Žádný z týmů nechtěl inkasovat, což bylo jasně patrné i na hře. Hned v úvodu opět zahrozilo Znojmo z hole Tomase, jenž lehce otřel kotouč o brankovou konstrukci. Pak se ale ke slovu dostali i hosté. Z mezikruží vystrašil jihomoravské fanoušky DaSilva, v individuální akci předvedl svůj hokejový um i Hisey, ten však naštěstí v zakončení nemířil přesně.

K další změně skóre došlo krátce před polovinou duelu. Luxusní útočná kombinace v podání druhé znojemské formace vyústila v ideální palebnou pozici pro Coreyho Trivina mezi kruhy, jenž už jen nekompromisně zavěsil a podruhé spustil vlnu oslav v ochozech stadionu. Střelec druhého gólu mohl navýšit vedení svých barev z podobné pozice o pár minut později, ale z první tentokrát trefil jen Ouzase.

Po drobné strkanici Lattnera s Fechtigem, za níž si oba hráči vysloužili menší trest, se ve hře čtyři na čtyři zaskvěla i Pucherova formace. Zvláště Tomasův ostrý pokus z kruhu nadělal Ouzasovi potíže. Příležitosti na obou stranách se postupně kupily...před Lukášem dobře operoval Ulmer, lineckému brankáři zase nadělali starosti Číp a Beroun. Megašanci v samotném závěru třetiny spálil Lattner, který po přečíslení nastřelil jen tyč rakouské klece!

Na startu třetí části hry si zahráli početní výhodu i hosté. A linecká přesilovka opět ukázala svou ohromnou sílu. Nejdříve se rozvlnila jen boční síť znojemské svatyně, o pár vteřin později už ale Dan DaSilva opět vyrovnal na 2:2. Černá křídla začala zatápět znojemské defenzívě a napětí se stupňovalo. Ani Orli ale rozhodně nebyli jen v pasivní roli. Avšak žádná šance z kategorie těch opravdu vyložených stále nepřicházela.

Opravdu velká příležitost rozhodnout se domácím naskytla necelé tři minuty do vypršení základní hrací doby, kdy si menší trest za vražení na hrazení vysloužil Dorion. A ačkoliv se Orlům přesilovka v současné době až tak nedaří, tohle se prostě proměnit muselo. A tak se taky stalo! Martin Podešva, jeden z nejlepších hráčů celé série, si počkal na odraz před brankovištěm a přehodil v té chvíli už bezmocného Ouzase. 3:2! Hosté logicky sáhli po hře bez gólmana, ostřelovali v posledních vteřinách Lukáše, ale štěstí stálo pevně a neochvějně na straně Znojma. Do prázdné brány ještě pečetil vítězství Roman Tomas. Oslavy mečbolu pak mohly naplno vypuknout.

Ohlasy trenérů

Jiří Režnar (Znojmo): Rozjížděli jsme se pomaleji, chvíli nám to trvalo. Druhou třetinu jsme ale měli v naší režii a kromě pár minut v úvodu i tu třetí. Nepoložil nás ani gól na 2:2, chtěli jsme hrát dál trpělivě, a to se vyplatilo. Po minulém utkání jsme se chtěli vrátit ke hře, která nás zdobila, hrát po ztrátě kotouče trpělivě, bránit střední pásmo a nebláznit. Na závěrečnou přesilovku nastoupil místo Šedivého Podešva, je to hráč, který se udrží na kotouči, takový žolík.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
28 Marek Biro 1 0 0 1 2 0
20 Martin Podešva 1 0 0 1 -1 0
19 Roman Tomas 1 1 0 2 2 0
78 Corey Trivino 1 2 0 3 2 0
10 David Bartoš 0 0 0 0 0 0
30 Jiří Beroun 0 0 0 0 -1 0
15 Antonín Bořuta 0 0 0 0 1 0
94 Štěpán Csamangó 0 0 0 0 0 0
12 Radek Číp 0 0 0 0 -1 0
61 André Lakos 0 0 0 0 1 0
89 Jan Lattner 0 1 0 1 0 2
22 Patrik Novák 0 0 0 0 0 0
33 Peter Pucher 0 1 0 1 1 0
11 Branislav Rehuš 0 0 0 0 1 0
92 David Roupec 0 0 0 0 0 0
31 Jakub Stehlík 0 0 0 0 0 2
64 Ondrej Šedivý 0 0 0 0 1 0
93 Marek Špaček 0 0 0 0 0 0
88 Libor Šulák 0 0 0 0 0 0
13 Colton Yellow Horn 0 3 0 3 2 0

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
29 Jan Lukáš 60 31 2 29 93.5 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY
NEWSLETTER