Tipsport Extraliga - út 11. 10. 2005
13. kolo
Č. Budějovice
2:2p
1:0, 0:2, 1:0 - 0:0
Znojmo
1/3
2/3

Znojemští nepřerušili neporazitelnost Jihočechů, ale uhráli bod

Č e s k é B u d ě j o v i c e - Znojemští orli dokázali prodloužit svou sérii bez prohry už na devět zápasů, když remizovali s jihočeským celkem 2:2. V první třetině dostali rychlou branku a nepředvedli příliš dobrý výkon. Vše napravili ve druhém dějství, kdy strhli vedení na svou stranu brankami <b>Berouna</b> (foto) a <b>Pláška</b>, kterému střelec prvního gólu přihrával. Jednogólový náskok však Znojmo smolně nedokázalo ve třetí části udržet a brankář Trvaj se musel v kleci hodně otáčet. Štěstí měli hosté i v prodloužení, v němž Budějovice nastřelily tyč. Přesto díky nerozhodnému výsledku dokázaly uhájit svou domácí neporazitelnost.
Utkání pátého se třetím mužstvem tabulky začalo hodně zostra. Jihočeši hned od začátku zapnuli na plné obrátky a už první akce mohla po pár sekundách skončit gólem. Hudec však v tísni netrefil. Co se nepovedlo jemu, zvládl hned ve 2. minutě Tomáš Vak. Po jeho vyhraném vhazování střílel Kotrla. Tento pokus hostující gólman Trvaj jen vyrazil a po chvilce rozmýšlení novopečená posila vrátila kotouč od tyčky do brány – 1:0. Slibný začátek domácí hodně nabudil a ti ve své aktivitě nepolevili. Vážnější šance přišla však až v 6. minutě, kdy Gřegořek ukryl svůj ostrý švih za obránce Znojma a Trvaj měl hodně štěstí. Následovala první přesilová hra Jihočechů, v níž největší šanci spálil po zadovce Brabence Michal Hudec. Těsně před koncem Jarešova trestu dával od hrazení na modrou čáru naslepo Kotrla. Vydarený, na nějž příhra směřovala, si ale v tu chvíli sjížděl k brance a do brejku se tak dostal Marek Uram. Díky dobré práci Jána Muchy Turek zasahovat nemusel. Na druhé straně ihned nastartoval Martin Hanzal a hledal Vydareného, který ale svou ranou nenašel skulinku mezi Trvajovými betony. Abnormální tempo hry se v tu chvíli poněkud zpomalilo, na čemž měl svůj podíl i tradičně nepříliš dobrý led v Budvar aréně. Znojemští si největší šanci prvního dějství vytvořili v 18. minutě, kdy ve hře čtyř proti čtyřem nevyzrál tváří v tvář Turkovi Uram. Ještě před tím natáhl ke své obávané ráně Hudec, ale Trvaj byl pozorný. Poprvé se šlo do šaten za jednogólového vedení domácího celku.

Do druhé třetiny již vstoupili Orli mnohem koncentrovaněji a jejich napadání a obrana středního pásma se staly velkou zbraní na aktivní hru domácích. Hokej sice už tak pohledný nebyl, ale rozhodně se bylo stále na co koukat. Ve 22. minutě měl šanci Hübl, ale nevyužil ji. Tři vyloučení v krátkém časovém rozmezí poněkud rozkouskovala hru. V minutě 28. se při hře čtyři na čtyři v obranném pásmu uvolnil Kutlák a založil spolu s Kopeckým akci dvou na jednoho. Muskulaturní bek ale na finální přihrávku exslávistického štírka nedosáhl. V polovině utkání si našel své místo v útočném pásmu Zdeněk Ondřej. Jeho střela ještě za Turkem neskončila, ale předznamenala pozdější pletenec událostí. Ve 31. minutě krkolomně vybojoval kotouč u hrazení znojemský Plášek a v pádu jej nahodil k brance, kde číhal Jiří Beroun. Ten měl při svém pokusu neméně štěstí, jelikož trefil poskakující touš, který propadl mohutnému gólmanovi pod rukou. Sudí potvrdili svůj verdikt až po přezkoumání videorozhodčím – 1:1. Tento moment Orly hodně nabudil a křídla jim opět povyrostla o dvě minuty později. Nejprve českobudějovická obrana v nouzi vyhodila puk podél mantinelu. Ten se ale v rohu nepředvídaně odrazil a namířil si to po červené čáře přímo k brance Trvajově, jenž čekal připraven za svou svatyní na rozehrávku. V tu chvíli pílil dopředu Viktor Hübl, který ale nestihl překřížit dráhu kotouče, jenž se nikým nerušen prošel po brankové čáře. Pár sekund nato již přišla zmiňovaná černá chvilka pro domácí. Turek se vytáhl proti dvojité šanci Berouna, ale nestihl se přemístit k pravé tyči, kolem níž doslova zametl zpoza klece touš do sítě Karel Plášek - 1:2. Jestliže první gól Znojemských byl jen vyrovnáním, Pláškův úspěch už byl docela sprchou pro Jandačovu eskadru. Ke slovu se domácí opět dostali až před koncem prostředního dějství, když ve dvou těsně po sobě jdoucích přesilových hrách nevyužili své šance Hudec, Vak, Kutlák, Harant ani Brabenec. Po čtyřiceti minutách svítilo na ukazateli skóre 1:2.

Do třetí třetiny vstoupili aktivněji opět Jihočeši a čekal se z jejich strany velký nápor. Ten sice nepřišel v takovém rozsahu, jak by si asi fanoušci v Budvar aréně přáli, ale každopádně byli domácí lepším mužstvem. Blesk z čistého nebe proto připomínala ve 44. minutě akce českobudějovického odchovance Zdeňka Ondřeje, který se dostal přes obránce až k Turkovi. “The Large“ v domácí kleci ale předvedl nejlepší zákrok večera, když v pádu vystrčenou hokejkou zachránil domácím naději. Ti prakticky z protiútoku dokázali udeřit. Pětice na obou stranách odjížděly střídat, když si ve středním pásmu počíhal na odražený puk mladší z bratrské dvojice Hanzalů, kteří hráli spolu v jednom útoku, Martin, a našel na křídle rozjetého Kamila Brabence. Ten svůj pokus otřel o Trvajovy betony a kotouč zapadl k pravé tyči – 2:2. Uběhly sotva dvě minuty a v obrovské šanci se opět objevil výtečně hrající Brabenec. Na jeho střelu byla ale branka znojemského gólmana příliš malá. Hra se postupem času začala hodně upínat k obranným úkolům a hokejovosti očividně ubylo. Ani jedno z mužstev nechtělo udělat osudovou chybu a přijít o cenný bod z velmi vyrovnaného utkání. V 56. minutě se v další velké příležitosti objevil kdo jiný, než Kamil Brabenec. I tentokrát po ostrém náletu z křídla rychlým švihem minul. Zápas tak zamířil v Budvar aréně "netradičně" do prodloužení.

V něm měli díky hákování a následnému potrestání Němečka více ze hry domácí. Obrovské šance Gřegořka a Kutláka se ale nepotkaly s dobrou odezvou a Jihočeši si tak připsali šestou remízu v sezoně a jsou jednoznačně nejpilnějším celkem této statistiky.

Ohlasy trenérů

Josef Jandač (České Budějovice): První třetinu jsme byli lepším týmem. Škoda jen, že jsme nedokázali z dosti šancí zvýšit svůj náskok na dvougólový. V druhé části se hra vyrovnala a nakonec si myslím, že dělba bodů je spravedlivá. Podle mého názoru jsme mohli v prodloužení vyhrát, ale přesilovku jsme nevyužili. Bohužel se stále množí stížnosti na nekvalitní led, který se hodně štípe a od desáté minuty třetiny na něm puk strašně skáče.

Jan Votruba (Znojmo): Naše mužstvo předvedlo trochu ospalejší začátek a první část byla z naší strany špatná. Špatně jsme bruslili, a i proto jsme ji prohráli. Ve druhé třetině jsme zlepšili forčeking a vyplynuly z toho dvě branky, za něž jsme samozřejmě rádi. Ve třetí třetině jsme bohužel těsný náskok neudrželi kvůli chybě před brankou. Výsledek je z mého hlediska spravedlivý, navíc utkání mělo nadprůměrnou kvalitu.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
18 Jiří Beroun 1 1 0 2 1 0
40 Karel Plášek 1 0 0 1 1 0
32 Radim Bičánek 0 0 0 0 0 2
2 Martin Čakajík 0 0 0 0 0 0
20 Jiří Dopita 0 0 0 0 0 0
9 Roman Erat 0 0 0 0 0 0
17 Radek Haman 0 0 0 0 1 2
12 Jiří Heš 0 0 0 0 -1 4
45 Richard Jareš 0 0 0 0 -1 4
26 Jakub Kraus 0 0 0 0 0 0
81 David Ludvík 0 0 0 0 0 0
51 Milan Mikulík 0 0 0 0 0 0
53 Pavel Mojžíš 0 1 0 1 1 0
80 Roman Němeček 0 0 0 0 1 2
37 Zdeněk Ondřej 0 0 0 0 -1 2
33 Peter Pucher 0 0 0 0 -1 0
27 Ondřej Tatarčík 0 0 0 0 0 0
79 Marek Uram 0 0 0 0 -1 0

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
35 Jiří Trvaj 65 41 2 39 95.1 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY

Fotogalerie

Žádné fotky.

NEWSLETTER