Tipsport Extraliga - ne 5. 2. 2006
48. kolo
Sparta
3:4
1:1, 1:1, 1:2
Znojmo
1/3
2/3

Orli srazili Spartu ranami v závěru

P r a h a - V podstatě celý zápas byla hra i skóre vyrovnané. Znojmo sice dvakrát vedlo, vždy ale Sparta rychle dotáhla. Domácí se poprvé ujali vedení v začátku poslední třetiny a v tu chvíli bylo na Orlech, aby přidali. Své úsilí stupňovali a dvěma přesnými zásahy strhli vítězství na svoji stranu. Rozhodující branku zaznamenal čtyři minuty před koncem z Čakajíkovy přihrávky <b>Roman Erat</b>.
Důležitý zápas začal z obou stran velice opatrně. Oba soupeři oťukávali gólmany jen z uctivé vzdálenosti, nikdo nechtěl udělat chybu. První vážnější příležitosti si připsala Sparta, ale nejblíže brance byl hostující Štefanka. Ten si vybruslil oblouček zpoza branky až před Břízu, kterého ranou švihem nechal poprvé vyniknout. Vzápětí za domácím gólmanem zvonila tyč, z přečíslení zamířil do břevna útočník Ondřej. V 5. minutě se již Orli prosadili. Pucher přihrál na modrou puk Bičánkovi, který zamířil zápěstím přesně pod lapačku Břízy. Sparta s odpovědí nenechala zaplněné tribuny dlouho čekat. Poté, co se neprosadili Marek ani Štrba, udeřila v 9. minutě. Vykoukal dlouhou přihrávkou našel Kratěnu, jenž z úniku jeho příhru přetavil v branku kličkou do bekhendu. Domácí mohli strhnout vedení na svou stranu v dvojnásobné přesilovce, ale za minutu početní výhody si vyloženou příležitost nevypracovali. Když z mezikruží netrefil sám před Trvajem puk ideálně ani Štrba, odcházelo se do kabin za nerozhodného stavu.

Prostřední dějství odstartovali Pražané přesilovou hrou, kde nebezpečně hrozili, ale recept na Trvaje nenašli postupně Marek ani Toman. Nepřesnosti v hostující obraně nedokázal zužitkovat ani Štrba. Naopak Znojmo nic nevytěžilo z krátkých háčků Hamana, který si sebevědomě klestil cestu až k Břízovi. Orli se prosadili až ve 26. minutě, kdy ránu Jareše Bříza jen ztlumil a pohotový Ludvík měl z dorážky před odkrytou klecí snadnou úlohu. Sparta mohla vyrovnat ihned, když po příhře Štrby zkoušel oklamat Trvaje Marek, jenž neprotlačil touš pod padajícím gólmanem do sítě. Individuelně zkoušel štěstí také Kratěna, stahovačkou se zbavil Čakajíka, jenže na strážce znojemské klece byl opět krátký. V početní výhodě pak slovenský bek hostí zachránil parádně sehranou kombinaci domácích, když se obětavě položil do rány zakončujícího Tomana. Zvýšená aktivita Holešovických a lepší pohyb vyústili ve vyrovnání ve 36. minutě. Na trestné lavici pykal Dopita, když prudce vypálil Chabada a jeho dělovku usměrnil z dorážky do sítě Marek. Další početní výhoda ale domácím nevyšla dle představ, Znojmo ukázalo, že do Prahy přijelo předvést svou pevnou defenzívu. V poslední minutě ještě těžil z dobré práce Chabady a Marka útočník Štrba, sám před Trvajem ale kličkou do forhendu neuspěl.

Hned v samém úvodu poslední části dostali Znojemští výhodu přesilové hry, ale příliš se jim nevydařila. Ve 43. minutě totiž v oslabení ujela dvojice Chabada - Hlinka a druhý jmenovaný v přečíslení střelou do víka poslal domácí do vedení. Sparta na dlouhé chvíle přebrala na své hokejky iniciativu a zápasu vládla. Orli se snažili nic nevymýšlet a přímočaře chodit dopředu, jenže naráželi na pevný obranný val Holešovických, kteří od té chvíle spoléhali na brejky. Ty jim vycházely v hojném počtu, ale nedůraz v koncovce se nakonec domácím vymstil. Krátce poté, co Marek v samostatném úniku neoklamal Trvaje kličkou do bekhendu, přišel trest v podobě znojemského vyrovnání. V 54. minutě vyhrál Pucher vhazování a přes Štefanku dolétl puk přesně na hůl Pláška, který nekompromisní ranou propnul síť branky. O dvě minuty později byl vyloučen Stehlík a Znojmo se prostřílelo do vedení. Početní výhodu využil ve vítěznou branku Erat, když po nahrávce Čakajíka uklidil puk do zcela odkryté svatyně Pražanů. Posléze za napadení odklouzal na trestnou lavici Ondřej, jenže Sparta s nabídnutou výhodou nedokázala naložit obdobně jako před několika okamžiky hosté. Vyrovnaná partie tak skončila těsným vítězstvím Orlů, ke kterým se v závěru přiklonilo trochu více hokejového štěstí.

Ohlasy trenérů

František Výborný (Sparta Praha): Na naší hře dnes bylo vidět, že hráči nemají šťávu. Ještě ráno jsme neměli k dispozici tři pětky pohromadě. I přesto ale musím hráče pochválit, mohli jsme i vyhrát. Kdyby se nám podařilo dát gól na 4:2, asi bychom to už udrželi. Měli jsme i šanci při brejcích, když Znojmo otevřelo ve třetí třetině hru, ale nepodařilo se nám to. Remíza by byla dnes spravedlivější, Znojmo bylo ale šťastnější.

Jan Votruba (Znojmo): Bylo to z obou stran kvalitní utkání, hrané ve vysokém tempu. O výsledku rozhodla druhá třetina, kdy jsme hráli hodně v oslabení a neinkasovali. Ve třetí třetině ukázalo mužstvo velkou morálku, když dokázalo otočit vývoj zápasu. Tlačili jsme se do útoku, Sparta měla nějaké šance z brejků, ale nám se podařil excelentní závěr.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

STATISTIKY HRÁČŮ

ČÍSLO JMÉNO G a STŘ b +/- tm
32 Radim Bičánek 1 0 0 1 1 0
9 Roman Erat 1 1 0 2 0 0
81 David Ludvík 1 1 0 2 0 0
40 Karel Plášek 1 0 0 1 1 0
18 Jiří Beroun 0 0 0 0 0 0
2 Martin Čakajík 0 1 0 1 0 0
20 Jiří Dopita 0 0 0 0 0 2
17 Radek Haman 0 0 0 0 0 0
45 Richard Jareš 0 1 0 1 0 2
26 Jakub Kraus 0 0 0 0 0 0
53 Pavel Mojžíš 0 0 0 0 0 2
80 Roman Němeček 0 0 0 0 1 0
8 Angel Nikolov 0 0 0 0 0 0
37 Zdeněk Ondřej 0 0 0 0 0 4
33 Peter Pucher 0 2 0 2 1 0
28 Juraj Štefanka 0 1 0 1 1 2

STATISTIKY BRANKÁŘŮ

ČÍSLO JMÉNO MIN STŘ INK ZÁS ÚSP a tm
35 Jiří Trvaj 60 35 3 32 91.4 0 0
CELKOVÉ STATISTIKY

Fotogalerie

Žádné fotky.

NEWSLETTER