10 - Smršť před Libercem

Statistická smršť
PÁ 15. 11. 2002
Z n o j m o - Po téměř měsíčním půstu přicházejí na znojemský stadion opět hokejové hody! Další kolo extraligy a soupeř, kterého jsme ve Znojmě neměli možnost čtyři roky vidět - Liberec. Tygři hrají venku lépe než doma, a tak jistě nebude zápas s letošním nováčkem nijak jednoduchý. Přijďte Orlům pomoci!<hr> <b>Proč přijít na hokej?</b><br> <li>Orli se doma představí po dlouhé době. Vám hokej nechyběl? <li>Přijede nejlepší střelec ligy Radoslav Kropáč. <li>Jak se bude dařit uzdravenému reprezentantovi Marku Vorlovi? <li>Při posledním zápase obou soupeřů před čtyřmi lety vyhráli Orli 7:1. Zopakují kanonádu i dnes?
Vstupenky na Betano Hockey Games 2024

Předzápasová smršť Znojmo - Liberec

Vzájemná bilance soupeřů
1997-981998-99 
Liberec skončil na 2.místě, hned za Znojmem. Vzájemné zápasy se bohužel nepodařilo zjistit.
24.10. ZNO-LIB 4:1
28.10. LIB-ZNO 1:3
21.12. ZNO-LIB 7:1
30.3.  LIB-ZNO 4:10
Oba ročníky se soupeři utkávali v první lize.
2002-03
4.10. LIB-ZNO 3-2: Kropáč, Moravec, Novák - Plch, Erat


V extralize se Orli s Tygry utkali na začátku října poprvé a radovali se domácí. Dvě sezóny se spolu dříve utkávali v první lize. Zatímco v sezóně 97-98 byl Liberec Znojmu těžkým soupeřem a v konečné tabulce skončil druhý jen o skóre, v té následující již Znojmo jasně dominovalo a dokráčelo k baráži. Liberec si na tu svou extraligovou šanci musel počkat ještě další tři roky.

Aktuální tendence
Liberec se po překvapivě úspěšném vstupu do sezóny pomalu sune tabulkou směrem dolů a momentálně vypadl z osmičky pro play-off. Aktuálně má za sebou tři porážky, v posledním kole dokázal doma prohrát s vedoucími Pardubicemi 3:4, i když po první třetině vedl 3:0. Přesto jsou výkony extraligového nováčka příjemným překvapením ligy a s výjimkou domácího debaklu se Slavií (0:9) Bílí Tygři ani v jednom zápase vyloženě nezklamali.

Orli se naopak v osmičce drží, naposledy vybojovali bod v Litvínově. Celkem ve čtyřech zápasech na kluzištích soupeře dokázali získat 3 body, ve Vítkovicích ani na Slavii nebodovali. Právě Vítkovice se dokázaly na Orly dotáhnout a svou šňůrou desíti zápasu bez porážky si jasně říkají o pozice v play-off. Situace v tabulce je však vyrovnaná, druhého a dvanáctého dělí pouze 11 bodů.

Lídři kanadského bodování:
Znojmo
1 Vorel    13 (9+4) 
2 Uram     13 (5+8) 
3 Pucher   12 (3+9) 
4 Ludvík    9 (3+6) 
5 Plch      9 (3+6)
Liberec
1 Kropáč   24 (13+11) 
2 Straka   18 (6+12) 
3 Novák    12 (3+9) 
4 Kábrt     8 (6+2) 
5 Procházka 8 (5+3)
Radoslav Kropáč je nejlepším střelcem a třetím nejproduktivnějším hráčem ligy, Michal Straka patří do první desítky nejproduktivnějších hráčů.

Pravděpodobné sestavy:
Znojmo: Kameš - Soudek, Havíř, Snopek, Toman, Benák, Pavel Kumstát - Uram, Haman, Pucher - Plch, Erat, Milan Procházka - Plášek, Barus, Petr Kumstát,

Liberec: Koťátko - Jiří Hanzlík, Čakajík, Jan Kudrna, Krstev, Kočí, J. Moravec, Vála - Kropáč, M. Straka, Kábrt - V. Novák, Musil, S. Procházka - Rozsíval, Plodek, Kubinčák - Víšek, Moskal, Hájek

Absence
V Libereckém týmu budou jistě chybět obránce Jan Holub, kterého vyřadilo slepé střevo, útočník Jiří Kudrna má problémy se zápěstím a útočník Jankových absentuje pro prasklý dvanácterníkový vřed. Otazník visí nad startem obránce Pospíšila. U Orlů je nejistý start Cisára a Altrichtera. Vorel se již zapojil do tréninku.

Představení soupeře
Hokejisté z Liberce jsou letošním extraligovým nováčkem. Pod svým názvem vystupují třetím rokem, předtím se liberecký klub na hokejové mapě objevoval pod jménem Stadion. V jarní baráži se vítěz první ligy dokázal s Kladnem vypořádat v šesti zápasech a podobě jako Znojmo před třemi lety se probojoval do extraligy. Další podobností se Znojmem je "zvířecí" název klubu, který má kořeny ve světovém unikátu liberecké zoo. Oficiální internetové stránky klubu naleznete na adrese www.hcbilitygri.cz, klubovými barvami jsou modrá a bílá.

Z venku tři body
Čtyřikrát v řadě museli Orli za svým soupeřem cestovat. Bodovat dokázali v prodloužení v Českých Budějovicích a v Litvínově, kde pro absence Vorla a Cisára nastoupili pouze se třemi útoky v kombinované sestavě. Trenéři dali příležitost oběma brankářům, v Litvínově po první třetině ale Martin Altrichter pro problémy se zrakem, které mu způsobila ledová tříšť, ze hry odstoupil.

Vorel na Karjala Cupu
Další tři starty v národním týmu si připsal znojemský útočník Marek Vorel, trenér Lener si jej pozval jako náhradu za zraněného Kucharčíka. V utkáních se Švédskem a Finskem se do hry dostal až v průběhu zápasu a výrazněji do jeho průběhu nezasáhl. V posledním zápase s Ruskem nastoupil od začátku a upozornil na sebe neproměněnou šancí v první třetině. Novináři z internetového magazínu iDnes jeho účinkování na turnaji ohodnotili známkou 2 z desetibodové stupnice, nejhůř z celého týmu.

Milan Kello zpět, Svoboda do Havířova
Mladý znojemský obránce Milan Kello, který hostoval v Havířově, se vrátil zpět. Jak sám uvedl, Havířov v současné době potřebuje spíše hotové hráče, a i proto se Kello dostal na led v extralize pouze dvakrát. V současné době bude nastupovat za znojemskou juniorku, o jeho případném hostování v nižší soutěži se teprve rozhodne.

Do Havířova naopak na hostování zamířil brankář Petr Svoboda. Jelikož se dostal až na pozici znojemské trojky, dostal příležitost chytat v posledním týmu soutěže. Panterům už dokázal pomoci k bodu ze Slavie v posledním kole. Svoboda strávil v Havířově několik týdnů už v průběhu letní přípravy, kdy odchytal i zápas Tipsport Cupu.

Procházka má stovku
Asistencí na gól Marka Vorla ve 34.minutě zápasu na Slavii si znojemský útočník Milan Procházka připsal stý bod v naší nejvyšší soutěži. Gratulujeme!

Liberec nejlepší v přesilovkách
Hned dvaadvacet branek ze svých 53 vstřelili Tygři v přesilovkách. Celkově to dává úspěšnost téměř dvaceti procent v jejich využívání, což je nejlepší hodnota v celé extralize. Tygři navíc při vlastní přesilovce ještě neinkasovali. Naopak Orli jsou ve využívání přesilovek předposlední. U oslabení je to naopak, Orlům patří s 92% druhá příčka, zatímco Liberec je s 84% až dvanáctý. Oba týmy v oslabení jednou skórovaly.

Rošády v liberecké brance
Druhý nejvyšší počet inkasovaných gólů nutí Liberecké trenéry hledat muže s optimální formou mezi tyčemi. Kromě jedničky Pavla Falty se na led dostali také Zdeněk Šmíd a Jan Koťátko. Právě posledně jmenovaný debutant všechny ohromil jistým vystoupením v Českých Budějovicích, ale v posledním zápase chytal opět Falta. Šmída mezitím Liberec uvolnil na hostování do Plzně, odkud na oplátku přišel obránce Jiří Hanzlík.

Kropáč a Čakajík za Slovensko
Obránce Ján Čakajík a útočník Radoslav Kropáč se v minulém týdnu představili v dresu Slovenska v přátelském zápase s českým týmem v Plzni. Oba se v reprezentačním dresu neztratili, Kropáč vsítil jednu z branek Slovenska, na kterou mu nahrával právě Čakajík. Česká republika ale přesto zvítězila 4:3.

Hráči v dresu soupeře
Ze současných hráčů Liberce oblékal dříve dres Znojma brankář Pavel Falta, ještě ve druhé lize se zde na jedno utkání objevil i Pavel Kábrt. Druhou a první ligu v dresu Orlů pamatuje také útočník Vítězslav Jankových.
NEWSLETTER