1000 a dál! Znojemská ikona Peter Pucher odehraje jubilejní zápas

Portréty
ČT 24. 9. 2015
Páteční utkání Orlů proti Grazu bude 1000. duelem, který 41letý slovenský útočník Peter Pucher odehraje v nejvyšších soutěžích. Přesněji v jejich základní části. Obdivuhodný milník legendy znojemského hokeje bude připomenut slavnostním aktem před utkáním.
Vstupenky na MS IIHF 2024 v Česku

Symbolicky se tohoto jubilea Pucher dočká na ledě, kde z tisícového koláče ukrojil největší krajíc. Navíc za jeden klub hned ve dvou různých elitních evropských ligách, což je světová rarita. A pozor! Nebude to loučení s legendou, jak by si někdo mohl myslet. Věkem sice slovenský mistr světa překročil už 41 let, výkony na ledě ale předčí většinu mladších spoluhráčů i protihráčů. Vždyť loni na podzim vládl dokonce kanadskému bodování celé mezinárodní EBEL a i letos si po čtyřech kolech drží skvělý průměr bodu na zápas.

Pár minut po slavnostním ceremoniálu už bude Pucher v typických bílých rukavicích a s třiatřicítkou na zádech vést svůj tým za vítězstvím. Stejně jako před šestnácti lety (!), kdy ve Znojmě poprvé vyjel na led.

» Preview před utkáním Znojmo – Graz

Teraz to prišlo

PříchodŠikovný slovenský centr přišel na jih Moravy z Košic už před první extraligovou sezónou, kterou Orli odehráli, ve svých 24 letech a hned ukázal, že je s ním třeba počítat. V prvním ročníku nasbíral 34 bodů, naplno jeho potenciál rozkvetl o rok později v nerozlučné dvojici s vlasatou kometou Markem Uramem. Dvorní nahrávač a gólový střelec.

Byla to dokonalá kombinace, která v následujících sezónách sázela do branek soupeřů gól za gólem a děsila obrany všech extraligových protivníků. V sezóně 2000/01 se Uram stal nejlepším střelcem extraligy, Pucher byl čtvrtý v pořadí produktivity. Mezi nejlépe bodujícími hráči se oba drželi i v dalších letech.

Čekali však na výraznější týmový úspěch, technicky laděný znojemský tým se nedokázal probít přes čtvrtfinále play-off. Povedlo se mu to paradoxně až ve chvíli, kdy jedna část slavné dvojice – Uram – stála na druhé straně barikády po trejdu do Vítkovic. Právě proti nim Orli v sezóně 2005/06 zvítězili v sérii 4:2 na zápasy a postoupili do semifinále. Zklamaný Uram gratuloval slavícímu Pucherovi a Orli s Trvajem, Dopitou, Bičánkem a dalšími mířili za třetím místem, největším extraligovým úspěchem v historii.

Pohár
Peter Pucher přebírá z rukou ředitele extraligy Stanislava Šulce pohár za třetí místo v ročníku 2005/06

Cesta tam a zase zpátky

Kariéra Petera Puchera

  • 1993-96 Prešov
  • 1996-99 Košice
  • 1999-06 Znojmo
  • 2006-09 Pardubice
  • 2009-10 Kometa Brno
  • 2010-11 Zvolen
  • 2011-?? Znojmo

» Profil Petera Puchera na webu hcorli.cz

Půl roku po zisku poháru za třetí místo Pucherova dlouhá anabáze ve Znojmě skončila. V prosinci 2006 byl vyměněn do Pardubic a ironie osudu jej o pár týdnů později (stejně jako jeho parťáka Urama) svedla ve čtvrtfinále play-off proti Orlům. I tentokrát se mohl radovat, Východočeši v dramatické sérii odolali velkému comebacku Znojma ze stavu 0:3 na zápasy a v sedmém duelu prošli do semifinále.

Ve městě Perníku strávil produktivní forvard dvě sezóny, poté zamířil do tehdy ještě prvoligové Komety Brno. Za ni nejprve nastoupil v neúspěšném prvoligovém play-off, po přesunu extraligové licence ze Znojma zůstal členem kádru pro další ročník. Ani ten se ale brněnskému klubu nevydařil a Pucher brzy putoval zpět na Slovensko do Zvolena.

Známé přísloví říká, že dobří holubi se vracejí. V případě Petera Puchera platí stoprocentně. V létě roku 2011 jej management Orlů Znojmo přivedl zpět na místo, kde prožil nejlepší roky své kariéry. Vrátil se do klubu s jiným názvem a do zcela nové soutěže, přesto to byla místa, která dobře zná. A v bouřlivém přesunu klubu do mezinárodních vod dal posádce Orlů jistotu kapitána – sice ne s oficiálním „céčkem“ na dresu, ale minimálně na ledě a v kabině.

Pohár
Pucher ve Znojmě už v dresu soupeře: během čtvrtfinálové série Pardubice – Znojmo na jaře 2007

„Nechci být na ledě jen ze soucitu“

Mnozí mu po návratu nevěřili. Ale adaptace teď už zkušeného veterána na mezinárodní soutěž plnou rychlosti, bruslení a fyzických střetů byla obdivuhodná. Jak sám říká, na ledě se cítí skvěle i díky změněnému jídelníčku, kde využívá dělenou stravu. Ve všech čtyřech dosavadních sezónách nasbíral více jak 35 kanadských bodů, patřil mezi tři nejproduktivnější hráče mužstva, navíc s výrazně plusovou bilancí účasti na ledě.

Jak je pro tým důležitý, pocítili Orli i v loňském play-off. Zdravotní indispozice jej vyřadila z čtvrtfinálových bojů proti Klagenfurtu a Znojmo znovu skončilo před branami semifinále. Letos doufá, že dosáhne výš. Aspoň o kousek, třeba i o dva… Jak vysoko to bude, to je v tuto chvíli ve hvězdách. Jedna věc je ale jistá. Peter Pucher bude u toho.

Pucher

NEWSLETTER