Nominovaný na poslední chvíli se stal hvězdou zápasu

Dění v hokejovém světě
NE 25. 1. 2004
Z n o j m o - Každoroční svátek hokeje – Utkání hvězd – je příležitostí k porovnání úrovně české a slovenské nejvyšší soutěže, ale hlavně jde o velkou zábavu nejen pro diváky, ale také pro hráče. Je to v sezóně asi jediný zápas, ve kterém se nebrání, hraje kombinačně, na parádu a účelem je maximum vstřelených gólů. Ten letošní se poprvé konal na Slovensku, v Bratislavě a kromě již tradičních účastníků Petera Puchera a Marka Urama měl znojemský tým zástupce i v brance. Na poslední chvíli byl za nemocného Zdeňka Orcta povolán <b>Tomáš Duba</b>.
Vstupenky na MS IIHF 2024 v Česku „To, že pojedu na Utkání hvězd, jsem se dozvěděl hned po zápase v Liberci. Vedení už to vědělo před zápasem, ale nechtěli mě asi rozptylovat,“ prozradil s úsměvem Duba. „Takže po hezký výhře nad Tygry, přišel ještě bonbónek v podobě pozvánky na takový zápas. Jsem rád, ani jsem s tím nepočítal, že bych tam měl jet. Je to moje první sezóna v české extralize a že bych hnedka jel na Utkání hvězd… Je tady spousta jiných dobrých gólmanů…,“ pochvaluje si a skromně dodává: „Vím, že už by se mi to nemuselo nikdy podařit.“ Poslední velkou akcí, které se Duba zúčastnil, bylo juniorské mistrovství světa. V Bratislavě to bylo něco úplně jiného. „To nejde vůbec srovnávat. Tady se vůbec nebránilo, byl to otevřený hurá hokej. Mně se to ale moc líbilo, bylo to fajn. Taky to bylo v televizi a to se chce člověk vždycky ukázat, předvést pár pěkných zákroků. Lovil jsem sice hodněkrát, ale to se dalo čekat. Vlastně jsem to z té brány i rád vyndával, když jsem viděl, jaký pěkný góly padaly."

Sváteční atmosféry si užíval naplno: „Bylo to supr, moc se mi to líbilo. Byla to moje první takováhle akce, paráda. Bylo tam spousta velmi dobrých hráčů a jsem hrozně rád, že jsem tam mezi nimi mohl být. Byla to hezká exhibice s dvaadvaceti gólama, spoustou nádherných akcí i pěknými zákroky brankářů, musela se určitě všem líbit. Všichni jsme se moc dobře bavili a muselo to být vidět.“ Neopomenul pochválit organizátory a jejich snahu o bezchybný průběh: „Slováci si dali záležet na organizaci, moc o ten zápas stáli. Všechno bylo skvěle nachystaný, bezvadně se o nás starali.“

Hvězdou zápasu se stal po samostatných nájezdech, kdy mu za záda prošla ze dvanácti pokusů pouze střela Zdeno Cígera. „Soutředil jsem se na nájezdy, protože to bylo jediné, co jsem mohl nějak sám ovlivnit. V zápase mi kluci opravdu moc nepomohli. Jako první na mě jel ale Zdeno Cíger, já jsem nebyl pořádně rozchytaný, takže jsem vlastně dostal z první střely hned gól,“ popisuje svůj parádní výkon v brance Duba.

Zábava a exhibice ale skončila a už v úterý se opět roztočí extraligový kolotoč. Znojemští orli přivítají na svém ledě vedoucí Pardubice a nezbývá než doufat, že podobnými výkony, které znojemští zástupci předváděli na letošním Utkání hvězd, budou bavit i diváky ve Znojmě.

NEWSLETTER