Nejvýznamnější změny a události uplynulé sezóny

Aktuální zprávy
PÁ 4. 6. 2004
Z n o j m o - Příprava na sezónu 2004/2005 je v plném proudu a hráči dostávají pravidelné tréninkové dávky. Odchody a příchody hráčů má znojemský klub již také téměř za sebou a podoba mužstva pro nový ročník extraligy začíná dostávat jasnější obrysy. Vraťme se však ještě k nedávno skončené sezóně 2003/2004, která přinesla mnoho zajímavých změn a okamžiků.
Vstupenky na MS IIHF 2024 v Česku V letních měsících prošel velkými úpravami znojemský zimní stadión, k jehož zadní části byl přistavěn útulný a moderně vybavený Sport bar, ze kterého lze sledovat dění na ledě. Nové prostory byly vybudovány i pro televizní kamery, a to na hlavní tribuně přímo nad kotlem orlího Fanclubu. Nejvýraznějším doplňkem se však zcela jistě stala 5 tun vážící TV kostka se čtyřmi obrazovkami (tzv. „Orlovize“), zavěšená nad ledem.

Během letních přípravných zápasů sehráli Znojemští orli také utkání Tipsport Cupu, ve kterém si vedli výtečně. V základní skupině zaváhali pouze jednou s Pardubicemi a postoupili do semifinále, v němž zdolali Třinec 3:0. Ve finále se Orli utkali se Spartou, která odešla ze znojemského ledu poražena a domácí se mohli radovat ze zisku poháru.

Ještě předtím ale na jih Moravy zavítal mnohem slavnější pohár - Stanley Cup. Útočník zámořského týmu New Jersey Devils Patrik Eliáš, jehož práva znojemský klub vlastní, jej přivezl ukázat místním fanouškům. Velkolepá show k této příležitosti přilákala první srpnovou sobotu do Znojma mnoho celebrit z oblasti sportu i showbyznysu.


 

EXTRALIGOVÁ SEZÓNA 2003/2004 – TOP 10

1. Marek Uram – ostrostřelec


Hned ve druhém zápase proti Vsetínu o sobě dal dvěma góly vědět vynikající střelec a dlouholetá opora Znojma Marek Uram. Stejný kousek se mu podařil i v 5. a 7. kole, pak ale přišlo zranění, které ho vyřadilo na sedm zápasů ze hry. Přesto hned po návratu na led dokázal na své výkony navázat a dvakrát v jednom zápase se do konce sezóny trefil ještě pětkrát, včetně dvou utkání play-off proti Slavii.


2. Premiérová nula


Před sezónou přišel do týmu mladý ambiciózní brankář Tomáš Duba, který se vrátil z finského angažmá. Do Znojma byl zapůjčen na roční hostování ze Sparty. V přípravných zápasech předvedl dobrou formu, a proto dostal i v úvodu extraligy od trenérů důvěru. Už v 5. kole se odměnil vynikajícím výkonem proti tehdy úřadujícímu mistrovi ze Slavie a vychytal své první čisté konto v extralize. Další tři nuly pak přišly v 10., 24. a 28. kole.

 

3. Řešení rozsáhlé marodky

V říjnu postihly mužstvo zdravotní komplikace v obranných řadách, proto byl na střídavý start povolán na Roman Prošek z prvoligové Olomouce. Ten však nemohl za Znojmo nastoupit v sobotním televizním utkání 19. kola proti Českým Budějovicím, neboť ve stejný den je na programu také druhá nejvyšší soutěž. Vedení Orlů se dohodlo s Litvínovem na víkendové výpomoci v podobě robustního obránce Petra Martínka, který odehrál i následující nedělní utkání ve Vítkovicích. Tento postup si vyzkoušely během sezóny téměř všechny týmy a jednozápasové výměny nebyly žádnou výjimkou.

4. Měsíční výměna

V polovině listopadu došlo k neočekávané výměně útočníka Igora Rataje za Michala Straku z Liberce. Důvodem byla nespokojenost s výkony obou hráčů, proto kluby sáhly k tomuto řešení, které mělo pro oba borce znamenat jakési „zmrtvýchvstání“. Ratajovi se na severu Čech poměrně dařilo, když v 9 zápasech vstřelil dvě branky a na další dvě přihrál. Po Vánocích se do Znojma vrátil a spolu s ním i výkonnostní zlepšení. Straka v dresu Orlů zaznamenal pouze jednu branku.

5. Stý gól v extralize


V utkání 31. kola proti Slavii vstřelil znojemský kanonýr Marek Uram svůj stý gól v české nejvyšší soutěži a pomohl tak ke skvělému obratu skóre v zápase. Orli totiž po první třetině prohrávali 0:2, ale v té druhé poslali do soupeřovy branky pět přesných ran, které zároveň stanovily konečný výsledek. Dvěma góly a asistencemi se blýskl Ján Pardavý.

 

6. Šest výher v řadě

Úspěšnou sérii šesti vítězství v řadě vytvořili Znojemští orli v rozmezí 35. – 40. kola. Nejdříve dokázali porazit Plzeň, Kladno a Karlovy Vary, pak v domácím zápase proti Třinci předvedla excelentní výkon elitní slovenská formace Pardavý (2+2) – Pucher (0+3) – Uram (2+2). Následně v televizním utkání pokazili Spartě oslavu stého výročí založení klubu a venku nedali šanci ani Litvínovu, když opět dvakrát přesně pálil Ján Pardavý a Peter Pucher třikrát přihrával.

7. Pohár MS, Utkání hvězd a Hostan Aréna

V měsíci lednu se kromě skvělých výsledků mužstva udály tři momenty, které stojí za zmínku. Nejprve si fanoušci mohli prohlédnout pohár pro mistry světa, který putoval po českých stadiónech, dále pak mohli při Utkání hvězd výběrů české a slovenské extraligy v Bratislavě sledovat skvělé výkony útočníků Puchera s Uramem a zejména brankáře Duby, který se stal hvězdou zápasu. Důležitou změnou bylo také přejmenování zimního stadiónu na Hostan Arénu podle významného sponzora znojemského klubu.

8. Gólové příděly na poslední chvíli

Další šňůra tříbodových vítězství přišla až těsně před koncem základní části (47. – 51. kolo) po předchozích čtyřech prohrách. Během ní si Orli vydatně vylepšili svou gólovou bilanci, když se jim podařilo vsítit 27 branek a obdrželi pouze 10. Teprve ve 49. kole však dokázali v poprvé v ročníku vstřelit více jak pět gólů za zápas, když porazili Kladno 6:2. Střelecká chuť jim vydržela ještě další dvě kola, ve kterých nejprve zdolali karlovarskou Energii 7:1 a poté Třinec 6:5.

9. Společenstvo Orlů

Do vyřazovacích bojů připravila firma eSports Orlům speciální image: Internetové stránky dostaly novou grafickou podobu s motivy filmové trilogie Pán prstenů a stejně tak hráči i trenéři byli divákům na TV kostce představováni jmény hrdinů z tohoto příběhu. Ohlas mezi fanoušky byl převážně kladný, a to i u příznivců jiných klubů. Soupeřem Znojma ve čtvrtfinále byla podruhé v historii Slavia Praha, která se na tu dobu stala temným Mordorem.

10. Napínavé play-off

Během pěti let působení v extraligových vodách se Znojmu čtyřikrát za sebou podařilo proniknout mezi elitních osm týmů. Ani jednou se však zatím neradovalo z postupu přes čtvrtfinálového soupeře. Obhájci titulu ze Slavie byli v uplynulé sezóně nesnadnou překážkou, a i když Orli vedli 3:2 na zápasy, Pražané dokázali srovnat a v posledním sedmém duelu na znojemském ledě se štěstím zvítězit po samostatných nájezdech, když ze znojemských hráčů dokázal svůj nájezd proměnit jen kapitán Peter Pucher.

NEWSLETTER