13 - Smršť před Třincem

Statistická smršť
PÁ 29. 11. 2002
Z n o j m o - V posledním zápase první poloviny extraligy se na znojemském ledě představí hokejisté Třince, jinak také doposud nejlépe střílející tým letošního ročníku ligy. Odvezou si Král & spol. ze Znojma body, nebo bude pokračovat znojemská série vítězství?
Vstupenky na Betano Hockey Games 2024

Znojmo - Třinec

Bilance
1999-002000-012001-02
19/9  TRI-ZNO 3-3
31/10 ZNO-TRI 7-2
28/12 TRI-ZNO 5-1
18/2  ZNO-TRI 4-5
10/9  ZNO-TRI 6-5p
20/10 TRI-ZNO 4-1
1/12  ZNO-TRI 4-2
26/1  TRI-ZNO 3-2
12/10  TRI-ZNO 1-3
25/11  ZNO-TRI 1-3
11/1   TRI-ZNO 5-2
5/3   ZNO-TRI 6-4


2002-03
18.10.2002 TRI-ZNO 5-1: Pletka 2, Král, Martynek, Janků - Plášek


Celkem 13-5-1-7 41-47, bilance je příznivější pro Třinec, oba soupeři se s téměř ocelovou pravidelností střídají ve vítězstvích. Oceláři si ze Znojma odvezli body naposledy přesně před rokem, kdy zde zvítězili 3:1.

Aktuální tendence
Orli přejeli už tři moravské soupeře a z posledních tří zápasů mají stoprocentní bilanci, takovým bodovým ziskem se nemůže pyšnit žádný jiný tým. Znojmu se daří celkově v delším časovém období, za posledních 7 zápasů získalo 13 bodů, více dokázali uhrát jen Slavia a Pardubice.

Třinci jeho bilanci posledních zápasů narušila domácí prohra s Českými Budějovicemi 0-1, přesto jsou v posledním měsíci Oceláři stejně úspěšní jako Orli. Poslední dva zápasy venku Třinec vyhrál, nejprve 4-3 v prodloužení ve Vítkovicích a potom dokonce 7-1 v Liberci.

Lídři kanadského bodování:
Znojmo
1 Uram   20 (9+11)
2 Pucher 19 (4+15)
3 Vorel  17 (10+7)
4 Plášek 13 (7+6)
5 Ludvík 12 (4+8)
Třinec
1 Král 	    41 (16+25)
2 Marek     24 (14+10)
3 Zadina    24 (12+12)
4 Janků     21 (12+9)
5 Pavelek   21 (8+13)
Pravděpodobné sestavy


Znojmo: Kameš - Soudek, Havíř, Benák, Křetinský, Snopek, Toman - P. Pucher, Haman, Uram - Plch, Vorel, Erat - Mikulík, Barus, Plášek - Ludvík, Petr Kumstát.

Třinec: Horčička - Houdek, Malinský, L. Procházka, Jančařík, Cartelli, Žabka - Zadina, R. Král, Pletka - Janků, Marek, Pavelek - Martynek, Meluzín, Polončič

Absence
Znojmu bude chybět zraněný Milan Procházka, o jehož nárazu na mantinel jsme již informovali, nejistý je i start Pavla Kumstáta. Třinci chyběl v posledním zápase brankář Lakosil, mimo je i obránce Nosek.

Představení soupeře
Třinečtí hokejisté prožívají po letech opět zářivou sezónu. Parta kolem kapitána Krále se hokejem baví a množství vstřelených branek přispívá k dobré pohodě týmu, který se od začátku soutěže pohybuje v blízkosti špičky tabulky. Tým bude jistě chtít jít letos do play-off z výhodnější pozice než v minulé sezóně, kdy se do něj probojoval až na poslední chvíli a střet s vedoucí Spartou mu potom vystavil stop hned v prvním kole.

Hokej v Třinci se dostal na výsluní v podobě extraligy v roce 1995, kdy jej podpora místního ocelářského podniku vynesla do nejvyšší soutěže. V prvních letech byl Třinec štikou ligy a vrcholem bylo finále proti Vsetínu v roce 1998. Tehdy za Oceláře váleli takoví hráči jako Kaděra, Chlubna, Ujčík, Lubina, Peterek, Biegl či slovenská dvojice Daňo - Sekeráš. S postupem času začaly peníze ubývat a Třinec si musel zvykat na skromnější podmínky. Před rokem se tým dokonce neprobojoval do play-off. To vše je však v Třinci zapomenuto a čeká se na další úspěch.

Oficiální internetové stránky třineckého klubu naleznete na adrese www.hcwerk.cz, a klubovými barvami jsou červená a bílá.

Spanilá jízda pokračuje
Orli se proti Vsetínu rozhodli dodržovat tradici a opět rozhodli utkání jen několik málo desítek vteřin před jeho závěrem. Výsledkem byl třetí tříbodový zisk v řadě a posun v tabulce na páté místo. Trenéři obou týmů se po zápase shodli, že utkání rozhodla větší porce štěstí na straně Znojma. Do posledního zápasu první poloviny extraligy tak Orli vstoupí z páté příčky v tabulce.

Znojmo inkasuje jako první
Proti Vsetínu sehráli Orli již osmý zápas v řadě, ve kterém první gól utkání padl do jejich sítě. Přesto fakt, že Orli musí vždy dotahovat náskok soupeře, nemá na výsledky vliv, Orli z těchto osmi zápasů čtyři vyhráli. Naposledy šlo Znojmo do vedení v zápase v Českých Budějovicích.

Orli bez Cisára a Procházky
Již bez Mariána Cisára nastoupili Orli v posledních dvou zápasech. Znojemský klub se slovenským útočníkem po dohodě rozvázal smlouvu. Milan Procházka bude nejméně do konce roku chybět kvůli těžkému otřesu mozku, který utrpěl v úterý. Na jeho místo v sestavě si vedení Orlů stáhlo Milana Mikulíka z prvoligové Třebíče.

Ex-Orli v cizině
Bývalý obránce Znojma Jiří Heš vstřelil v neděli jednu z branek svého Trenčína v zápase slovenské ligy proti Liptovskému Mikuláši. Trenčín je po výhře 5:2 stále v čele tabulky a Heš je nejproduktivnějším obráncem celé soutěže. Brankář Oldřich Svoboda zase o víkendu v brance Permu vychytal své první čisté konto v ruské lize.

Znojmu nejdou přesilovky
Zatímco v minulých dvou sezónách byla hra v početní převaze silnou zbraní Orlů, letos se jim vůbec nedaří. V hodnocení celé extraligy má přesilovky horší už jen Havířov. Názorný příklad znojemského trápení přinesl zápas proti Vsetínu, kdy Orli nedokázali soupeři zatopit ani při dvojnásobné přesile.

V Třinci klídek
Vloni touto dobou se Oceláři potáceli v krizi, po neúspěšných výsledcích podal trenér Stavjaňa dokonce návrh na svou rezignaci. Vedení klubu ji však nepřijalo a Stavjaňa nakonec svůj tým do play-off dovedl. Letos je situace diametrálně odlišná. Oceláři hrají až na občasné výjimky solidní hokej a k nedobytnosti svého domácího ledu přidávají i slušné výsledky zvenku, což nebylo vždy pravidlem. Druhé místo v tabulce a devadesát vstřelených branek jasně dokazují, v jaké pohodě tým ze Slezska v letošní sezóně je.

Třinec, to není jen Král
Zatímco rovnice z minulého předzápasového hodnocení přisuzovala vsetínskému Hudlerovi rovnost s výkony celého týmu, u třineckého lídra Krále tomu tak není. Přestože Král zaznamenal již 41 bodů a vede ligovou tabulku produktivity, kolem něj se dokáží prosazovat i další hráči. Ať je to jeho věčné křídlo Zadina, navrátilec ze zámoří Pletka či nadějný Marek, který se letos konečně dokázal vyhoupnout nad ligový průměr. Branky dokáží střílet i zkušení Janků a Meluzín a svou nejlepší extraligovou sezónu prožívá také nenápadný dělník ledu Zdeněk Pavelek (mimochodem druhý nejtrestanější hráč ligy). Trenér Marek má navíc k dispozici i nadějné mladíky, ať už se jedná o Slovince Polončiče či útočníka Martynka. Když se k tomu přidá solidní obrana a vyrovnané výkony brankářské dvojice, jsou důvody třineckého tažení letošní ligou jasné.

Oba týmy mají své série
V pátečním duelu se oba celky budou snažit navázat na své dosavadní série. Pokračovat v ní však může pouze jeden z týmů. Orli totiž již šest domácích zápasů v řadě zvítězili, naopak Třinec již třikrát v řadě venku neprohrál.

Hráči v dresu soupeře
Ve Znojmě před třemi lety pár týdnů působil současný hráč Třince Marek Ivan, naopak ze znojemských hokejistů nikdo zkušenost ze Slezska ve své kariéře nemá.

Hvězdy soupeře
Třinec, to je mužstvo, ve kterém se to hvězdami jen hemží.

Richard Král
Největší zbraň a hvězda týmu. Král je hráčem, kvůli kterému se vyplatí chodit na hokej. V každé situaci vymyslí něco nečekaného, vždy dokáže soupeře překvapit. Po loňských zdravotních problémech se letos dal do pořádku a s výjimkou mladého Hudlera nechává všechny své pronásledovatele v soutěži produktivity daleko za sebou.
Největší zbraň: Dlouhé ruce a chytrá hlava. Často si s ním neporadí ani dva obránci. Jeho velkou zbraní jsou přihrávky.

Libor Procházka
Zkušený bek a nyní opět reprezentant dorostl do ideálního hokejového věku. Je vůdčí postavou třinecké defenzívy a jak je jeho dobrým zvykem, dokáže i podpořit útok. Nebezpečné je zejména jeho hra v přesilovkách.
Tip na překonání: Přistoupit na jeho tvrdou hru a udělat tak místo kolegům na ledě.

Marek Zadina
Hokejový souputník Richarda Krále, už několik sezón oba těží ze vzájemné spolupráce. Rychlé nohy a hokejová předvídavost jej často dostanou přesně tam, kam míří Králova přihrávka.
Největší zbraň: Rychlost a přesné zakončení. Ovšem bez Krále bývá poloviční.

Pavel Janků
Brněnský rodák a bývalý reprezentant našel své místo v druhé řadě Ocelářů a spolu s Janem Markem dokáží v případě potřeby velmi účinně zastoupit své kolegy z elitní formace. Janků se vyžívá v samostatných nájezdech, které proměňuje s neomylnou přesností.
Největší zbraň: Schopnost ujet obráncům a tváří v tvář brankáři úspěšně zakončit.
NEWSLETTER